Alex Kroes
NOS Voetbal

Van Praag: 'Handel met voorkennis is misdrijf, non-actief stellen Kroes onomkeerbaar'

Slechts twee weken nadat Alex Kroes is begonnen als directeur van Ajax, wil de club hem al weer wegsturen. Hij heeft volgens de raad van commissarissen (rvc) van de Amsterdamse voetbalclub gehandeld met voorkennis, iets wat het toezichtsorgaan niet wil tolereren.

"Als je aandelen koopt en je weet dat je directeur wordt van een beursgenoteerd bedrijf, terwijl anderen dat niet weten, dan handel je met voorkennis. Dat is een misdrijf", zegt rvc-voorzitter Michael van Praag.

Kroes kocht "met stukjes en beetjes" aandelen Ajax, tot een totaal van 42.500 stuks. Meer dan 17.000 aandelen (ter waarde van 190.000 euro) schafte hij aan kort voor zijn aanstelling op 2 augustus 2023. Kroes ontkent dat hij de aandelen Ajax uit winstbejag aanschafte.

Kroes zei: 'Ik ken de regels niet'

Ongeveer tien dagen geleden kreeg de raad van commissarissen de eerste signalen dat Kroes een fout had gemaakt. Dat gebeurde na vragen van het zakenblad Quote. Daarop is Ajax onderzoek gaan doen.

"Quote dacht daarna dat wij die aandelen hadden betaald, maar dat is niet zo. We zijn toen met Kroes in gesprek gegaan en daarna heeft hij ons een Excelsheet gestuurd met de aankoopdata van zijn aandelen. Daar viel de datum van 26 juli op."

Bekijk hier het volledige interview met Michael van Praag:

Bekijk hier het hele interview met Michael van Praag over Alex Kroes

Op 26 juli wist Kroes al dat hij directeur zou worden van Ajax. Hij zei eerder vandaag dat hij de aandelen kocht om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen.

Volgens Van Praag zou Kroes afgelopen vrijdag in een gesprek met de rvc hebben aangegeven dat hij dacht wel weg te kunnen komen met zijn handelen. "Hij zei dat het allemaal niet zo erg was en dat hij de regels niet kende. Maar als je zo actief bent op de beurs en je wordt CEO van een beursgenoteerd bedrijf... Iedere Nederlander dient de wet te kennen, handel met voorkennis is een misdrijf."

'Schorsing enige oplossing'

De 50-jarige Kroes is nu geschorst door Ajax, maar een definitief vertrek is onvermijdelijk. Onomkeerbaar, zoals Van Praag zelf zegt. Kroes accepteert de beslissing niet en hij zal zijn omstreden aankoop van aandelen Ajax voorleggen aan de beurswaakhond AFM. Hij zegt ook dat de rvc al wist van zijn aandelen.

"Hij legt nu de schuld bij de rvc, dat is een beetje makkelijk. Maar wij hebben niet gehandeld met voorkennis, dat doet hij. Bij de rvc was bekend dat hij 42.500 aandelen had, maar we wisten niet dat hij ze net gekocht had. Hij heeft namelijk niet gezegd wanneer hij ze gekocht heeft en nee, dat hebben wij ook niet gevraagd."

Of we naïef zijn geweest? Dat weet ik niet, maar bij een nieuwe CEO gaan we dat dus op een hele andere manier doen."

Michael van Praag, voorzitter rvc

Van Praag snapt dat het knullig over kan komen dat de rvc dat niet wist. "Wij hadden het ook moeten weten, maar je vertrouwt ook mensen. Of we naïef zijn geweest? Dat weet ik niet, maar bij een nieuwe CEO gaan we dat dus op een hele andere manier doen."

Want de zoektocht naar een nieuwe directeur gaat beginnen. "Wij nemen nu een maatregel die de enige oplossing is. Je kunt geen directeur hebben die verdacht wordt van handel met voorkennis. We hebben gekeken naar andere mogelijkheden, het uitdelen van een boete bijvoorbeeld, maar dat is niet uit te leggen."

Alex Kroes op de tribune bij Ajax

Hoewel Van Praag de beslissing noodzakelijk noemt, doet het de voorzitter van de rvc wel pijn, zegt hij. "Het is een hartverscheurende beslissing. Je hebt het namelijk over iemand die je graag mag en die een fantastische indruk heeft gemaakt."

Het vertrek heeft niks te maken met de werkwijze van Kroes in de afgelopen weken, benadrukt hij. "Er heeft niks meer gespeeld. Het is juist goed dat er iemand bij Ajax komt die de kussens opschudt. Dat dit nu gebeurt, hoop je in je stoutste dromen niet."

Ajax zit nu zonder algemeen directeur, technisch directeur én een hoofdtrainer voor komend seizoen. De zoektocht naar die mensen gaat gewoon door, ook zonder Kroes, meldt Van Praag, die zelf als gedelegeerd commissaris de directie gaat ondersteunen. "Je moet niet denken dat we hier maar stilzitten."

Louis van Gaal zal in ieder geval niet tijdelijk de nieuwe algemeen directeur worden, meldt Van Praag. "Hij zit in Portugal en is niet van plan om naar Nederland te komen. Maar hij heeft wel dagelijks contact met directeur voetbal, Marijn Beuker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl