Alex Kroes
NOS Voetbal

Bestuursraad Ajax wil voorgenomen ontslag Kroes terugdraaien

De bestuursraad van Ajax wil dat de raad van commissarissen het voorgenomen ontslag van algemeen directeur Alex Kroes heroverweegt. Dit maakte de bestuursraad vanavond bekend in een brief aan alle leden van de club.

De leden zijn met 73 procent grootaandeelhouder van de Amsterdamse club en hebben dus veel macht.

"De bestuursraad is zich zeer zeker bewust van de bestuurlijke regels en de complexiteit aangezien Ajax een beursgenoteerde onderneming is", valt te lezen in de brief. "Toch gelooft zij dat een heroverweging mogelijk is welke kan leiden tot een terugkeer van Alex Kroes bij Ajax in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook."

Op dinsdag 2 april maakte Ajax bekend dat de raad van commissarissen had besloten om de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes per direct te schorsen vanwege aanwijzingen over handel met voorkennis in Ajax-aandelen en voornemens was om de samenwerking permanent te beëindigen.

Hoe zat het ook alweer met de bestuursraad van Ajax? In onderstaand artikel leggen we dat uit.

In de brief aan de leden laat de bestuursraad weten een gesprek te hebben gevoerd met Ajax om "kennis te kunnen nemen van de afwegingen die hebben geleid tot het ferme voorgenomen besluit". Ook sprak de bestuursraad met Kroes zelf.

In een interview met supportersvereniging Ajax Life liet RvC-voorzitter Michael van Praag donderdag weten dat er voor Kroes geen weg terug is. "We hebben acht dagen intensief overleg gehad met experts en juristen om tot een weloverwogen beslissing te komen", zei hij.

"Alex heeft kunnen uitleggen hoe hij het ziet, maar de conclusie bleef hoe pijnlijk ook hetzelfde: je kunt geen algemeen directeur handhaven die dit in zijn bagage met zich meedraagt", aldus Van Praag.

Wachten?

De bestuursraad heeft eerder uitleg van Ajax gekregen over de afwegingen die hebben geleid tot het ontslag van Kroes, maar wil nu een vervolggesprek. "De bestuursraad heeft tevergeefs op verschillende manieren getracht op korte termijn een gesprek te arrangeren", schrijft de bestuursraad in de brief.

Op 21 mei staat een buitengewone algemene vergadering aandeelhouders (een zogeheten bava) op het programma om onder meer deze kwestie te bespreken. Daar wil de bestuursraad niet op wachten.

Michael van Praag

"Aangezien voor Ajax de belangrijkste voetbalweken aanbreken, zowel binnen maar vooral ook buiten het veld", staat in de brief. "De bestuursraad roept de raad van commissarissen dan ook op om toch echt komende week met elkaar te kijken wat er nodig is om tot een heroverweging te komen die het belang van Ajax dient."

Eerder maakte de bestuursraad bekend een ledenvergadering te organiseren op 25 april. "Daar zijn wij bij (de RvC, red.)", zei Van Praag daar zaterdag over bij het radioprogramma NH Radio Sportcafé. "Daar gaan we naar de leden luisteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl