Pidcock en Vos winnen Amstel Gold Race • Van der Poel was 'niet super'
Nederlands grootste wielerronde werd vandaag gereden. Mathieu van der Poel kon zijn favorietenrol niet waarmaken, want Tom Pidcock won. Bij de vrouwen was het wel feest bij een Nederlandse. Marianne Vos profiteerde van een finishblunder van Lorena Wiebes.
Dit was 'm dan voor vandaag!
Dit was hem weer voor vandaag! We hebben twee hele verschillende wedstrijden gezien. Een bijzondere wedstrijd bij de vrouwen, die werd ingekort door een ongeluk met een agent en een hele actieve koers bij de mannen.
Wel kwamen uit die twee wedstrijden prachtige winnaars. Marianne Vos en Tom Pidcock. Of zij volgende week weer succes zullen hebben in Luik-Bastenaken-Luik is maar de vraag, maar dat lees je uiteraard ook gewoon weer bij ons in het blog.
Tot dan!
Tom Pidcock: 'Mooi om hem voor tweede keer te winnen'
Tom Pidcock wees na afloop meteen naar de editie van 2021, die hij in zijn ogen onterecht niet toegewezen kreeg. "Het is mooi om hier voor de tweede keer te winnen, nu zonder controverse. Ik ben zoveel van huis geweest en heb er veel voor opgeofferd. Dan betekent dit veel."
Het is voor Pidcock een nieuw succes in de Amstel Gold Race, want de Brit reed al vaker naar het podium. "Ik rijd hier inderdaad altijd goed. Hoe dat komt, weet ik niet. Maar vandaag stond het team heel erg achter mij."
Maar uiteindelijk moest Pidcock het zonder teamgenoten zelf afmaken in de sprint. "Ik had wat last van mijn schouder, dus ik was niet heel comfortabel, maar het lukte wel. Dit is een speciale dag."
Jubilaris Mollema: 'Ik miste een stukje explosiviteit'
Bauke Mollema sprintte vandaag in de Amstel Gold Race naar de zevende plek. Daar was de renner van Lidl-Trek behoorlijk blij mee, zo vertelde hij na afloop. "Het is mooi om weer eens van voren te zitten. Dat is me niet vaak gelukt in de Amstel. Ik ben blij met de zevende plek, want volgens mij is het ook lang geleden dat ik hier top tien heb gereden."
Er had niet nog meer in gezeten, denkt de Groninger. "Ik reed namelijk een beetje een gekke koers. Ik kon telkens niet naar voren komen en ik dacht dat ik gelost zou worden, maar ik kon juist blijven gaan. Ik miste alleen een stukje explosiviteit vandaag."
De ontknoping nog eens terugkijken?
Wil je de ontknoping van de Amstel Gold Race nog eens terugzien? Dat kan hieronder!
Hoe verliep de mannenkoers?
Mathieu van der Poel kon zijn favorietenstatus dus niet waarmaken, maar hij heeft wel heel veel werk moeten verrichten. Eigenlijk gebeurde er vanaf het begin al van alles in de mannenkoers.
Heb je dat gemist? Je kunt hieronder het verslag van de wedstrijd teruglezen.
Pidcock wint Amstel Gold Race nu wel
Voor Tom Pidcock is de winst vandaag een extra fijne. In 2021 leek hij de zege ook te pakken in de Amstel Gold Race, maar Wout van Aert ging tegelijkertijd met hem over de finish. De twee leken precies gelijk over de streep te komen en de finishfoto leek niet echt uitsluitsel te kunnen geven. Uiteindelijk werd Pidcock tweede.
Deze finish leverde een hoop discussie op, koersdirecteur Leo van Vliet twijfelde geen moment meer en probeerde het probleem voor de toekomst meteen te tackelen.
Van der Poel: 'Het was keuzes maken'
Mathieu van der Poel zegt dat hij vandaag vooral keuzes moest maken wanneer hij in actie zou komen. "Ik was aan het timen om mee te komen over de Keutenberg, maar op dat moment reden ze weg. Het was vandaag lastig om de goede keuze te maken. Ik was verder wel oké, niet super. Het is ook gewoon een heel lastige wedstrijd."
De Nederlander merkte dat hij vandaag niet de benen had die hij de afgelopen weken had. "Maar het was ook iets tactischer vandaag", zei Van der Poel na afloop. "Het was in ieder geval leuk om hem weer eens te rijden."
FINISH (m) | Pidcock wint!
Het is Pidcock die wint! Hij is de sterkste in de eindsprint. Lange tijd leek Tiesj Benoot op weg naar de winst, maar Pidcock, die al vaker podiumplaatsen wist te halen in de Amstel Gold Race, trekt uiteindelijk aan het langste eind.
Marc Hirschi sprint naar de tweede plek, Benoot wordt uiteindelijk derde. In het sprintje daarachter krijgt Mollema het voor elkaar om naar de zevende plek te rijden.
Nog 1 km | Wie van de vier?
Wie van de vier gaat de Amstel Gold Race van 2024 op zijn naam schrijven?
Nog 3 km (m) | De kopgroep lijkt het te halen
De kopgroep met Pidcock, Benoot, Hirschi en Vansevenant lijkt het te gaan halen. Er staan nog drie kilometers op de teller en het gat met de achtervolgers is groot. Met het peloton al helemaal, want dat is bijna 40 seconden.
Nog 5 km (m) | Pidcock en Mollema zetten aan
Terwijl Bauke Mollema bij de koplopers probeert te komen, is het Tom Pidcock die uit de kopgroep juist vertrekt.
Nog vijf kilometer...
Nog 7 km (m) | En het laatste obstakel
En daar is de kopgroep bij het laatste obstakel: de Bemelerberg. Gaan we daar nog spektakel zien?
Nog 10 km (m) | Kleine slag voorin
Een kleine slag voorin. Hirschi, Pidcock, Benoot en Vansevenant hebben afstand genomen van de zeven andere koplopers.
Koplopers: Hirschi, Pidcock, Benoot en Vansevenant
Achtervolgers: Adrià, Mollema, Lapeira, Vauquelin, Madouas, Pacher, Bilbao + 0.08
Peloton: +0.40
Nog 14 km (m) | De Geulhemmerberg, gebeurt het daar?
We beginnen nu aan de Geulhemmerberg, daar begint de kopgroep met Marc Hirschi en Tom Pidcock als eerste aan. Is dit dan het moment waarop we weer wat spektakel gaan zien vanuit het peloton? Of wachten ze daar echt tot de allerlaatste klim?
Nog 17 kilometer (m) | Het peloton komt dichterbij
We hebben de Cauberg gehad. Ook daar is Van der Poel nog niet in actie gekomen. Wel is de grote groep renners een stukkie dichter bij de 12 koplopers gekomen. Dat gat is nu nog zo'n 30 seconden.
Nou, dan hebben we de Geulhemmerberg en de Bemelerberg nog over.
Nog 22 km (m) | Van der Poel houdt zich schuil
De situatie is als volgt, met nog 22 kilometer te gaan. Vooralsnog houdt Mathieu van der Poel zich schuil in deze Amstel Gold Race. Hij zit in het peloton, dat nu zo'n 50 seconden achterstand heeft op de kopgroep, die nu bestaat uit twaalf renners.
De belangrijkste namen daarin zijn: Marc Hirschi, Tom Pidcock, Tiesj Benoot, Valentin Madouas en Bauke Mollema.
We krijgen nog de Cauberg, de Geulhemmerberg en de Bemelerberg.
Nog 28 km (m) | Benoot en Pidcock trekken ten strijde
We zijn begonnen aan de Keutenberg en we zien meteen wat actie. Tiesj Benoot, Mauri Vansevenant, Marc Hirschi en Tom Pidcock trekken samen ten strijde, zij pakken nu weer een gaatje op de achtervolgende groep.
Dit groepje heeft ook 30 seconden voorsprong op het peloton, met daarin Mathieu van der Poel.
Nog 30 km (m) | Orde in de chaos
Zoals beloofd: even wat orde in de chaos scheppen.
Koplopers: Honoré en Lapeira
Achtervolgers: Hirschi, Vansevenant, Adrià, Mollema, Madouas en Pacher +0.08
Peloton: +0.15
Nog 35 km (m) | Een tegenaanval, met jubilaris Mollema
Een kleine tegenaanval vanuit het peloton. Hirschi, Adrià, Madouas en jubilaris Mollema proberen bij de koplopers Honoré en Lapeira te komen.
Daarachter is ook weer een tegenaanval. Het peloton zit daar weer achter. Het is nu even redelijk versnipperd, maar we gaan zo voor jullie wat orde in de chaos scheppen.
Nog 36 km (m) | Adrie van der Poel won hem ook
Van der Poel kan de derde Nederlander worden die de Amstel Gold Race vaker dan één keer heeft gewonnen. Dat lukte tot nu toe alleen Jan Raas (5 keer) en Gerrie Knetemann (2 keer). Mathieu's vader, Adrie van der Poel, won de Amstel Gold Race één keer, dat was in 1990.
Mathieu zelf won de Amstel Gold Race in 2019.
Nog 39 km (m) | Van der Poel zet zijn mannen op kop
Er zit wat aan te komen in het peloton, want Mathieu van der Poel heeft zijn teamgenoten op kop gezet. Vlak voor de Kruisberg. Zal het spektakel daar gaan beginnen van de wereldkampioen?
Nog 47 km (m) | Lang verstoppen gaat niet meer.
De Gulperberg, de Kruisberg en de Fromberg komen eraan. De komende kilometers zal er toch wat gaan gebeuren in het peloton, bij de grote namen. We krijgen nu echt een tijdje koers met wat klimwerk. Gaan we Mathieu van der Poel daar ook zien?
Lang verstoppen kan inmiddels niet meer.
Kopgroep: Vervake, Honoré, Lapeira
Peloton: +0.24
Even tussendoor... Kroon behaalt weer topprestatie
Even tussendoor. Voormalig wielrenner Karsten Kroon behaalde vandaag ook een topprestatie. Niet in de Amstel Gold Race, maar bij de marathon van Rotterdam. Kroon kwam tot een tijd van 2.51,46 in de havenstad.
Kroon had in 2009 overigens bijna de Amstel Gold Race gewonnen, maar het ging mis in de slotfase, toen de Rus Sergej Ivanov hem en Robert Gesink voorbij kwam rijden.
Nog 58 km (m) | Drie mannen proberen weg te komen
Drie mannen proberen nu weg te komen. Het gaat om de Belg Louis Vervake (Soudal Quick-Step), de Deen Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) en de Fransman Paul Lapeira (Decathlon-AG2R).
Zij hebben nu een gat van iets meer dan 10 seconden.
Nog 69 km (m) | Eenkhoorn en Hermans vallen
Oei! Daar gaat het mis. Achterin het peloton gaan Pascal Eenkhoorn en Quinten Hermans onderuit. Hermans, een belangrijke ploeggenoot van Mathieu van der Poel, kan verder. Ook Eenkhoorn zit weer op de fiets.
Beide renners moeten nu proberen samen terug te komen in het peloton.
'150 rustige dames zijn ineens doldwaze stieren'
Marianne Vos kan haar geluk niet op na haar zege in de Amstel Gold Race. Ze pakte op de finishstreep de winst door Lorena Wiebes te kloppen, maar het was een zware dag, vond Vos. Zij zag "150 rustige dames ineens veranderen in doldwaze stieren".
Nog 74 km (m) | Het is weer één peloton
Inmiddels is de kopgroep ingerekend, dat betekent dat iedereen weer bij elkaar is. Vanaf nu begint de wedstrijd opnieuw in het Limburgse heuvelland. We zijn op weg naar de volgende echte klim, de Bemelerberg.
Zullen we daar weer een nieuwe poging zien van een renner om weg te komen? Of is het misschien al aan Mathieu van der Poel zelf. Het is ver, maar bij hem hebben we gekkere dingen gezien in het verleden.
Nog heel even terug, wat ging er mis bij Wiebes?
Nog heel even een terugblik op de vrouwenkoers in de Amstel Gold Race, waarom ging het zo mis bij Lorena Wiebes op de streep? Waarom dacht ze dat ze er al was?
Die vragen hebben we haar natuurlijk even voorgelegd. Hieronder zie je haar antwoorden.
Nog 80 km (m) | Gat met koplopers is nog halve minuut
De vier koplopers, Van der Sanden, Leijnse, Hajek en Kyffin hadden een ruime voorsprong, maar met nog zo'n 80 kilometer te koersen is het gat al een heel stuk minder geworden. De voorsprong is nog maar een halve minuut.
Nog 85 km (m) | Volgt Van der Poel van Avermaet op?
Er zijn nog 85 kilometers te rijden in de Amstel Gold Race voor de mannen. De ogen zijn vooral gericht op Mathieu van der Poel, die de eerste renner sinds Greg van Avermaet in 2017 kan worden, die vier voorjaarsklassiekers won.
Van der Poel heeft dit jaar de E3, De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix al op zijn naam gezet.
Als het lukt om te winnen, plaatst Van der Poel zich ook in een rijtje met Eddy Merckx (1973, Bernard Hinault (1981) en Jan Raas (1982). Zij wonnen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race in een seizoen waarin ze vier klassiekers wonnen.
Waarom was het kalk uit Limburg zo belangrijk?
We rijden door het mergelland van Limburg, daar waar kalk makkelijk werd gewonnen. Juist omdat daarmee goed gebouwd kon worden. Marjolein Naudé, geoloog van de Universiteit in Utrecht, vertelt je er alles over.
De bizarre ontknoping in beeld
Hoe verliep de chaotische vrouwenkoers? Dat kun je hier teruglezen
De vrouwenkoers was een chaotische, hele gekke race. Uiteindelijk met een lachende Marianne Vos en een huilende Lorena Wiebes.
Hoe de wedstrijd verliep, kun je hieronder teruglezen.
Wij gaan ons nu focussen op de koers bij de mannen, maar uiteraard zal de sprint en de reactie van Vos nog wel terug te vinden zijn in dit blog.
Wiebes in tranen
Lorena Wiebes is in tranen. Ze beseft dat ze haar handen te vroeg in de lucht heeft gestoken en daardoor heeft verloren. Ze wordt getroost door haar ploeggenote Vollering, maar dat zal haar pijn nu niet verzachten.
FINISH (v) | Wiebes juicht, maar Vos wint
WAUW! Dat was een fotofinish. Maar wat bizar. Lorena Wiebes steekt haar handen in de lucht, maar ze wint helemaal niet. Ze juicht eigenlijk te vroeg en daardoor kan Marianne Vos haar wiel nog net een fractie eerder over de streep duwen.
Een bizarre ontknoping.
Het is de Noorse Ingvild Gaskjenn (Jayco AlUla) die achter de twee dames sprint naar de derde plaats.
Nog 1 km (v) | Verschillende aanvallen
Verschillende aanvallen nu, maar niks wil lukken. We gaan met een vrouw of twintig sprinten voor de winst.
Nog 2 km (v) | Alle grote namen komen nu
Alle grote namen zetten nu aan op de Cauberg. We zien Niewiadoma, Wiebes, Vollering en Longo Borghini. Maar ook Van Agt en Bauernfeind uit de ingelopen kopgroep zitten er weer bij.
Er zijn nu nog wel heel veel vrouwen over. Er komt een soort massasprint om de winst.
Nog 4 km (v) | Het peloton komt snel dichterbij
Nog vier kilometer valt er te fietsen en het gat is nu nog maar 30 seconden. Het lijkt er toch op dat het peloton dit nog gaat dichtrijden.
Nog 8 km (v) | Maakt de kopgroep echt kans?
Er zijn nog acht kilometers te rijden en de kopgroep lijkt toch steeds meer kans te gaan maken op de winst. Er is nog altijd een voorsprong van meer dan een minuut op het peloton.
Wel is er nog altijd één beklimming van de Cauberg. Ondertussen is Lotte Kopecky aan kop van het peloton flink wat tempo aan het maken.
Nog 124 km (m) | Update uit de mannenkoers
Een kleine update vanuit de mannenkoers. Van der Sande, Leijnse, Hajek en Kyffin hebben nog altijd een voorsprong van zo'n vier minuten op het peloton. We rijden nog zeker 120 kilometer richting de finish.
Nog 13 km (v) | Kastelijn heeft het zwaar, nog altijd voorsprong
Yara Kastelijn lijkt het zwaar te hebben. Zuchtend en puffend rijdt ze mee in de kopgroep. Maar nog altijd hebben de drie vrouwen voorin een voorsprong van zo'n veertig seconden. Wat dat betreft ziet het er goed uit voor Kastelijn, Van Agt en Bauernfeind.
We krijgen nog wel één keer de Bemelerberg en één keer de Cauberg.
Nog 17 km (v) | Niewiadoma, Vollering en Vos kunnen record halen
Katarzyna Niewiadoma, Demi Vollering en Marianne Vos zijn de enige rensters vandaag die al eens een editie van de Amstel Gold Race op hun naam schreven. Er is verder geen enkele renster die al twee keer deze wedstrijd wist te winnen, dus er ligt een mogelijkheid voor een record bij genoemde rensters.
Nog 21 km (v) | Longo Borghini in de achtervolging
Bij de nieuwe ronde op de Cauberg is het weer Longo Borghini die als eerste ten aanval trekt. Zij krijgt wederom Demi Vollering met zich mee, maar bijvoorbeeld ook Niewiadoma en Van Anrooij zijn er nu bij. Dit groepje heeft nog wel altijd een achterstand van 40 seconden op de koplopers.
Nog 24 km (v) | Gat nu een minuut
Het gat tussen de kopgroep van drie vrouwen en het peloton is nu een minuut. Koster rijdt nog altijd op 20 seconden van de koplopers en lijkt er dus nog niet echt bij te kunnen komen.
Nog 32 km (v) | Weer een nieuw kopgroepje
Op de Geulhemmerberg heeft een nieuwe kopgroep zich gevormd. Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck), Eva van Agt (Visma-Lease a Bike) en Ricarda Bauernfeind (Canyon//SRAM Racing) zijn nu op avontuur gegaan.
Zou het hen wel lukken om vooruit te blijven? Dit gat ziet er al wel een stukje indrukwekkender uit. De tijdswaarneming geeft de drie nu zo'n veertig seconden. Daarnaast lijkt het peloton de benen nu even stil te houden.
Anouska Koster (Uno-X Mobility) probeert de kopgroep nog te achterhalen, maar zij is in een echte 'chasse patate' beland.
Nog 35 km (v) | Het is alweer over
De kopgroep met de grote namen is alweer ingerekend. Dat betekent dat iedereen nu weer bij elkaar is, terwijl we gaan beginnen aan het volgende klimmetje: de Geulhemmerberg.
Nog 39 km (v) | Longo Borghini trekt ten strijde
Het is de Italiaanse Longo Borghini die als eerste aan de boom schudt. Zij komt dan ook als eerste boven op de Cauberg, ze krijgt vijf andere rensters met zich mee, onder wie Demi Vollering en Niewiadoma.
Kopgroep: (Vollering, Niewiadoma, Chabbey, Kraak, Longo Borghini, Henderson)
Peloton: +0.10
Nog 42 km (v) | Peloton nog bij elkaar
Er is nog 42 kilometer te fietsen, het peloton is nog volledig bij elkaar. We hebben net een korte aanval gezien van vier rensters, maar zij zijn meteen bij de kraag gevat. Dat betekent dat het gehele peloton nu aan de Cauberg gaat beginnen.
Nog 55 km (v) | Van Vleuten: 'Voordeel voor sprintsters'
De vrouwenkoers is herstart. Nog 55 kilometer wordt er gefietst. Dat is een voordeel voor de sprintsters, zoals Lorena Wiebes, denkt Annemiek van Vleuten. Zij is zojuist als analist aangeschoven bij Dione de Graaff op NPO 1. Daar zijn we nu ook live.
"Alle plannen voor de rensters kunnen nu de prullenbak in. De sprinters die nu niet zo vaak een berg over moeten, zijn in het voordeel."
Nog 166 km (m) | Vier minuten voorsprong
Van der Sanden (Visma-Lease a Bike), Leijnse (dsm-Firmenich-PostNL), Hajek (BORA-Hansgrohe) en Zeb Kyffin (TDT-Unibet) hebben nog altijd een voorsprong op het peloton. Zij hebben nu meer dan vier minuten.
De mannen hebben nog flink wat kilometers te gaan, dus deze voorsprong zegt nog niet zoveel.
Nog 55 km (v) | Maar drie lokale rondes over
De vrouwen fietsen nog maar drie lokale rondes, dat betekent dat zij waarschijnlijk tussen 14.30 uur en 15.00 uur gaan finishen. Er blijft dan zo'n 55 kilometer over om te strijden om de winst.
Nog 110 km (v) | De race is hervat
Het heeft ongeveer een uur geduurd, maar de wedstrijd bij de vrouwen is hervat. Dat betekent dat er weer gefietst wordt. We gaan nu dus richting start/finish. Daarna zal er een officiële herstart zijn. De vrouwen fietsen dus niet meer de volledige Amstel Gold Race.
Nog 110 km (v) | Herstart binnen enkele minuten
Over enkele minuten gaan de vrouwen weer fietsen. Eerst geneutraliseerd, richting de finishlijn. Op de finish volgt dan een officiële herstart.
De koers wordt daardoor wel wat ingekort. Het stuk tussen de Bergseweg op ongeveer 110 kilometer van de finish en de eerste finishpassage op zo'n 73 kilometer van het eind, wordt overgeslagen. Dat betekent dat de heuvelzone met de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en de Keutenberg wordt geskipt.
Bekijk hier de beelden van de geneutraliseerde koers:
Nog 110 km (v) | Politieagent naar het ziekenhuis, nu onderzoek
De politieagent op de motor is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Bergseweg in Voerendaal, zo meldt de politie. De agent is overgebracht naar het ziekenhuis, de Bergseweg is afgezet voor onderzoek.
Nog 201 km (m) | Geen gevolgen voor de mannen
De neutralisatie bij de vrouwenwedstrijd heeft, buiten een omleiding, weinig gevolgen voor de mannen. Zij liggen precies op schema en dat blijft ook zo, er verandert niks in het tijdschema voor hen.
Nog 211 km (m) | Vier koplopers bij de mannen, met Leijnse
Ondertussen is in de mannenkoers een kopgroep ontstaan van vier renners. De Belg Tosh van der Sanden (Visma-Lease a Bike), Enzo Leijnse (dsm-Firmenich-PostNL), Oostenrijker Alexander Hajek (BORA-Hansgrohe) en de Brit Zeb Kyffin (TDT-Unibet) zijn ontsnapt.
Zij hebben nu een voorsprong van bijna twee minuten. Dan had Hartthijs de Vries toch gelijk, zijn team Tour de Tietema, zit mee in de ontsnapping. Al had De Vries daar liever zelf in gezeten.
Nog 110 km (v) | Dit kan even duren
De vrouwen staan nu echt stil. Het is niet duidelijk hoe lang het oponthoud gaat duren, maar de eerste signalen zijn dat het zeker een uur vertraging kan geven. De ambulancemedewerkers moeten nu hun werk gaan doen, pas als dat gebeurd is, kan de weg weer worden vrijgegeven.
Nog 110 km (v) | De wedstrijd is stilgelegd
De vrouwenwedstrijd is door de organisatie stilgelegd ter hoogte van de Bergseweg. Er is namelijk een ongeluk gebeurd met een politiemotor aan de voorkant van het peloton en ambulances moeten het peloton passeren.
De voorsprong die Schoens en Edmond hadden, zal verdwijnen, meldt de organisatie. Voor de mannen betekent dit dat zij een alternatieve route gaan rijden. De Bergseweg wordt geskipt en zij rijden nu via de Korenweg.
Jubileum voor Bauke Mollema: 'Dit is een speciale wedstrijd'
Er is een jubilaris in het peloton! Bauke Mollema treedt vandaag voor de tiende keer aan in de Amstel Gold Race en dat vindt de Groninger maar wat mooi. "Ik heb toch al vanaf jongs af aan op deze wegen hier gereden. Het is ook de grootste Nederlandse koers, dat is toch wel speciaal."
Het is ook een koers waarin Mollema zelf ook uitslagen kan rijden, weet hij. "Ik werd hier een keer zevende."
Maar vandaag zijn de ogen bij zijn ploeg Lidl-Trek niet per se op hem gericht. "Ik denk dat wij de koers gaan controleren voor Mattias Skjelmose. Hij is echt een outsider voor een goed resultaat."
Bekijk hier het hele gesprek met Mollema vooraf:
Nog 110 km (v) | Nieuwe kopgroep
Even een klein kijkje bij de koers van de vrouwen. Die zijn nu ongeveer 40 kilometer onderweg. We hadden daar één koploopster: Anne Knijnenberg. Maar zij heeft geen stand gehouden.
Inmiddels zijn de Canadese Clara Edmond en de Nederlandse Quinty Schoens samen in de aanval. Zij hebben een klein gaatje, van zo'n 18 seconden op het peloton.
Helaas voor Healy, daar is-ie dan: 'Ik ben er klaar voor'
Helaas voor Ben Healy, Mathieu van der Poel staat gewoon aan de start. En nog erger voor de Ier: Van der Poel heeft er zin in.
En een Mathieu van der Poel die er zin in heeft, zou zomaar eens huis kunnen gaan houden in de Amstel Gold Race, al denkt de wereldkampioen zelf dat het niet makkelijk zal worden. "De wedstrijden die al geweest zijn, liggen mij beter, maar ik ga wel proberen er iets moois van te maken. Ik heb goed kunnen trainen en ben er dus klaar voor."
De Nederlander weet ook precies hoe je moet winnen in Limburg. Vorig jaar stuurde hij winnaar Pogacar een appje met de plek waarop die moest aanvallen: De Keutenberg. "Dat deed hij ook, maar voor hem is dat makkelijker dan voor mij. Ik kan daar het verschil niet maken."
Dus moet Van der Poel op zoek naar een andere plek, maar dat is geen probleem. Hij kent de route op zijn duimpje. "Ik heb hier namelijk veel getraind toen ik jong was."
Bekijk hier het hele gesprek met Van der Poel vooraf:
Healy hoopt dat Mathieu van der Poel op vakantie is
Ben Healy bewaart mooie herinneringen aan de Amstel Gold Race. Vorig jaar werd hij tweede, kan de renner van EF Education-EasyPost nu een trede hoger eindigen? "Ik hoop dat Mathieu van der Poel op vakantie is dan."
Bekijk hier het hele gesprek met Healy vooraf:
Tom Pidcock houdt van de Amstel Gold Race
Tom Pidcock werd vorig jaar derde en in 2021 tweede en ook vandaag moet er weer een podiumplaats in zitten voor de Brit. Want de Amstel Gold Race is een wedstrijd die hem heel goed ligt, zo vertelt hij.
"De klimmetjes in deze wedstrijd passen echt bij mij. Maar het wordt wel echt heel lastig, helemaal als Mathieu van der Poel vandaag nog steeds op hetzelfde niveau is. Ik zou het wel echt heel mooi vinden om deze race te winnen."
Bekijk hier het hele gesprek met Pidcock vooraf:
Geen Pogacar, dus wie moet nu het succes brengen bij UAE?
Tadej Pogacar was vorig jaar de winnaar in de Amstel Gold Race. De Sloveen viel aan op de Keutenberg en wist uiteindelijk de zege binnen te slepen. Dit jaar is hij er niet bij, dus moet het succes bij UAE Team Emirates van anderen komen.
"Zonder hem wordt het wel lastiger, maar Ayuso en Hirschi maken ook kans", weet UAE-renner Sjoerd Bax. "Wij moeten de koers hard maken vandaag en ons niet alleen maar verschuilen en volgen."
Bekijk hier het hele gesprek met Bax vooraf:
TDT-Unibet maakt debuut in de World Tour
In het peloton zien we vandaag een opvallende ploeg. Tour de Tietema-Unibet maakt namelijk zijn debuut in de World Tour. De ploeg van Bas Tietema, ooit begonnen als een YouTube-project, is sinds kort ook een echte wielerploeg.
Met een wildcard staat het team vandaag aan de start in Maastricht. Maar dat betekent niet dat de ploeg van plan is maar een beetje mee te rijden. Nee, bij TDT-Unibet willen ze zichzelf laten zien, zo vertelt Hartthijs de Vries. "Ik hoop zelf mee te zitten in de vlucht."
Bekijk hier het hele gesprek met De Vries vooraf:
Nog 253 km (m) | De mannen zijn ook weg!
De mannen zijn nu ook weg. Voor hen staan er dus 253 kilometers op het programma.
Nog 132 km (v) De eerste aanval!
De eerste aanval heeft plaatsgevonden bij de vrouwen. Anne Knijnenburg (VolkerWessels) is als enige op avontuur gegaan. De Nederlandse is een paar minuten eerder weggesprongen en heeft nu een klein gaatje van 35 seconden te pakken.
Het is voor haar te hopen dat ze nog wat bijval krijgt van andere rensters.
Eenkhoorn: 'Alle ogen zijn gericht op Mathieu'
Pascal Eenkhoorn reed deze week een hele goede race in de Brabantse Pijl, maar dat zegt voor vandaag heel weinig, weet de Nederlander. Daar deed Mathieu van der Poel namelijk niet mee. "Alle ogen zijn toch gericht op hem", weet Eenkhoorn.
Bekijk hier het hele gesprek met Eenkhoorn vooraf:
Nog een half uurtje en dan gaan ook de mannen
Over een half uurtje vertrekken ook de mannen in Maastricht voor hun koers. De 58ste editie van de Amstel Gold Race telt voor hen 253,6 kilometers. Zij trekken in het begin van de koers richting Sittard en komen dan een kort kasseiklimmetje tegen, de Maasberg. Er zit dus geen Cauberg in de beginfase, die wordt dit jaar twee keer beklommen.
Onderweg rijden de renners ook nog naar het Drielandenpunt in Vaals en wacht de Gulperberg, de berg waarop Mathieu van der Poel de wedstrijd liet ontploffen in 2019 na zijn sensationele zege.
De echte finale begint op een kleine 45 kilometer van de streep, waar de Gulperberg vanuit Gulpen beklommen moet worden. Dan gaan de renners via een afdaling naar de smalle, onoverzichtelijke wegen richting de voet van de Kruisberg. Meteen daarna doemen ook de Eyserbosweg, de Fromberg en de Keutenberg zich heel snel aan.
Nadat de Cauberg is beklommen op zo'n 16 kilometer voor het einde wordt er nog geklommen op de Geulhemmerberg en de Bemelerberg. De top van die laatste heuvel ligt op zeven kilometer van de finish, daarna wordt koers gezet richting Terblijt, waar de finish ligt.
Nog 154 km (v) | De officiële start!
En nu zijn de vrouwen officieel weggeschoten. Wie gaan we als eerste in de aanval zien trekken vandaag?
Kopecky: 'Amstel Gold is de Ronde van Vlaanderen voor Nederlanders'
De Belgische wereldkampioen Lotte Kopecky heeft zin in de Amstel Gold Race. "Het is niet zover van België, dat is fijn, haha. Het is ook een fijne wedstrijd om te rijden en het is beter weer dan vorig jaar."
Kopecky hoopt de wedstrijd dan ook op haar naam te kunnen zetten vandaag. Al zal ze daar wel een Nederlands feestje mee verstoren. "Deze wedstrijd is voor Nederlanders hetzelfde als de Ronde van Vlaanderen in België. Ik beleef hem alleen niet zo op die manier, maar ik wil hem natuurlijk wel graag winnen."
Bekijk hier het hele gesprek met Vos vooraf:
Nog 157 km (v) | We zijn los!
We zijn begonnen in Maastricht! De rensters zijn op gang geschoten voor de geneutraliseerde start. Vanaf nu is het 157 kilometer koersen door de Limburgse heuvels. Over een kilometertje of 15 staat het eerste heuveltje al op het programma: de Maasberg.
Teleurgestelde Vos hoopt vandaag op een nieuwe kans
Marianne Vos was vorige week flink teleurgesteld met de vierde plaats in Parijs-Roubaix, maar ze hoopt vandaag in de Amstel Gold Race op revanche. "Na een paar dagen kon ik het relativeren."
Vandaag hoopt Vos wel mee te kunnen doen tot het einde. "Ik voel me wel goed. De 'punchbenen' heb ik vorige week niet gevonden in Roubaix, maar daar hoop ik vandaag wel op."
Bekijk hier het hele gesprek met Vos vooraf:
Lorena Wiebes heeft 'nachtmerries van de Keutenberg'
Lorena Wiebes moet vandaag als sprintster aan de bak in het heuvellandschap. Iets wat ze lange tijd niet heel erg leuk vond om te doen. Maar... "Inmiddels houd ik van de heuvels. Ik train meer in deze omgeving en het wordt steeds leuker. Al heb ik nog wel steeds nachtmerries van de Keutenberg hoor."
Maar nachtmerries of niet, Wiebes hoopt wel een rol te kunnen spelen in de finale. "We moeten de druk erop houden en dan toeslaan."
Bekijk hier het hele gesprek met Wiebes vooraf:
Ontspannen Vollering: 'Waarom ging de wekker zo vroeg?'
Demi Vollering wist vorig jaar de Amstel Gold Race te winnen en dat zorgt misschien voor enige ontspanning bij de Nederlandse toprenster. Vanmorgen werd ze gewekt door de wekker, maar één moment vroeg Vollering zich af: 'Waarom gaat hij zo vroeg?'
Maar een ontspannen Vollering heeft ook zin in de wedstrijd vandaag. "Het is een van de Nederlandse pareltjes. Ik doe het ook vaak goed hier. Ik werd al twee keer tweede en vorig jaar eerste. Ik hoop dat het vandaag weer zo goed gaat.
Bekijk hier het hele gesprek met Vollering vooraf:
Van Anrooij koerst mee met de allerbesten: 'Ik krijg steeds meer vertrouwen'
Shirin van Anrooij (Lidl-Trek) kijkt erg uit naar de Amstel Gold Race. Met name omdat ze zelf de afgelopen weken met de allerbesten meekan. Dat geeft de 22-jarige renster veel vertrouwen.
"Sinds ik meezat in Omloop Het Nieuwsblad heb ik veel vertrouwen. Ik heb groei doorgemaakt in mijn hoofd. Ik hoop dat we vandaag weer de koers kunnen maken, net als de afgelopen weken."
Bekijk hier het hele gesprek met Van Anrooij vooraf:
Start en finale van de vrouwen net even wat anders
Over een kleine 45 minuten starten de vrouwen aan hun Amstel Gold Race. Die ziet er dit jaar net even wat anders uit dan het afgelopen jaar, want zowel de start als de finale zijn gewijzigd.
De start is namelijk weer vanaf de Markt in Maastricht, zoals het tussen 1998 en 2019 ook was. Vanaf 2019 gingen de renners elke keer van start vanaf het Vrijthof, maar de koers is dus weer terug op het oude nest.
Daarnaast heeft de organisatie besloten om de finale van de koerst te veranderen. Drie jaar lang werd door de rensters namelijk het zelfde scenario uitgetekend: de toppers bleven wachten tot de laatste beklimming van de Cauberg. Marianne Vos en Marta Cavalli (2021 en 2022) wonnen ook zo.
In de finale draaien de rensters nu na de Bemelerberg van de grote weg af. Dan gaan zij via smallere wegen naar de afdaling van de Daalhemerweg en de laatste keer richting de Cauberg. De organisatie hoopt dat de finale daardoor eerder ontspringt, zodat aanvallers meer de kans krijgen om weg te blijven. Bij de mannen was namelijk al te zien dat smallere wegen uitnodigen om in de aanval te gaan.
Favoriet, maar ze won nog niet: 'Geen paniek'
In de laatste Amstel Gold Race onder 'Leo's paraplu' zouden de Nederlandse fans natuurlijk graag twee Nederlandse winnaars zien. Vollering zou voor het eerste Nederlandse feestje kunnen zorgen, maar de teller met zeges dit seizoen staat nog op: "Nul volgens mij", zegt ze in aanloop naar de wedstrijd.
Maar zorgen maken doet ze zich niet. "Je hebt te maken met concurrentie. Daarnaast ben ik al twee keer tweede geworden. Het is dus niet dat ik niet in vorm ben of er niet sta."
De allerlaatste van Van Vliet onder zijn eigen paraplu
De Amstel Gold Race van dit jaar is een bijzondere voor koersdirecteur Leo van Vliet. Sinds 1996 is hij de baas van de Limburgse voorjaarsklassieker, maar na dit jaar staat hij de organisatie bijna helemaal af aan Flanders Classics.
De Belgische organisatie neemt vanaf 2026 volledig de Amstel Gold Race in eigen handen. In 2025 en 2026 organiseren Van Vliet en Flanders Classics de koers samen. En na die tijd? Het is nog niet duidelijk wie Van Vliet opvolgt als koersdirecteur. Maar één ding is zeker. "Er komt geen Belgische Leo", verzekert Van Vliet.
Concurrente van Vollering is sterker dan ooit: 'Heb nu nog wat over in de sprint'
Demi Vollering probeert vandaag voor de tweede keer op rij de Amstel Gold Race op haar naam te zetten, maar daarvoor moet ze wel afrekenen met de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Zij oogt sterker en explosiever dan ooit. Ze won dit seizoen al de Ronde van Vlaanderen en reed in de Brabantse Pijl sterk weg bij Vollering.
De Italiaanse wielrenster is dit seizoen zo sterk dat ze, naar eigen zeggen, ook nog wat over voor een eindsprint. Hoe dat komt? Daar heeft ze zo haar verklaring voor, vertelt ze aan de NOS.
Hoe ging het vorig jaar ook alweer? (2)
De ogen zijn bij de mannen vandaag gericht op Mathieu van der Poel, maar hij wist deze race maar één keer te winnen. Vorig jaar was de wereldkampioen op de weg er niet bij. Toen ging een andere grote naam, Tadej Pogacar, met de winst aan de haal.
Hoe ging het vorig jaar ook alweer? (1)
De vrouwen beginnen om 09.55 uur aan hun Amstel Gold Race. Een van de grote favorieten is onze landgenote Demi Vollering. Vorig jaar won ze voor haar teamgenote Lotte Kopecky en Shirin van Anrooij.
Wil je terugzien hoe dat ging? Dat kan hieronder.
Gisteren de amateurs, vandaag de profs
Duizenden wielrenners trekken dit weekend door het heuvellandschap in Limburg. Niet alleen de profs, maar juist ook de amateurs. Of nou ja, amateurs. Je moet er wel wat voor kunnen. Zaterdag reden wielerliefhebbers onder een prachtig lentezonnetje over de heuvels en langs de groene weides tijdens de toerversie. Al jaren een begrip in het weekend van de Amstel Gold Race natuurlijk.
Welkom!
Goedemorgen!
Welkom in ons blog over de Amstel Gold Race. Vandaag koersen de renners en rensters door het Limburgse heuvellandschap. Zowel de mannen als de vrouwen gaan strijden om de winst in de enige Nederlandse klassieker.
Wie worden de opvolgers van Tadej Pogacar en Demi Vollering? Alle ogen zijn natuurlijk gericht op Mathieu van der Poel, kan hij na de E3, De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix ook de Amstel Gold Race op zijn naam zetten?
Alles over deze wedstrijd lees je in dit liveblog!