NOS Wielrennen

Wiebes juicht te vroeg, Vos sprint naar winst in ingekorte Amstel Gold Race

Marianne Vos heeft een flink ingekorte editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. De renster van Visma-Lease a Bike drukte haar wiel net iets eerder over de streep dan Lorena Wiebes, die haar armen al in de lucht had omdat ze dacht dat ze won.

Voor Vos was het haar tweede overwinning in de Amstel Gold Race. Ze won de Limburgse klassieker ook in 2021.

Wiebes juicht te vroeg, Vos wint Amstel Gold Race na ultieme jump

Een ongeluk met een politieagent op een motor, die voor de koers uitreed, veranderde het karakter van de Nederlandse klassieker compleet. De wedstrijd lag door het voorval een uur stil en moest worden ingekort, waardoor ook een aantal steile hellingen werd overgeslagen.

Vijftig kilometer korter, minder hellingen

De rensters reden na de onderbreking alleen nog drie lokale ronden, goed voor 55 kilometer en negen hellingen. De wedstrijd, die oorspronkelijk 157 kilometer lang zou zijn, werd zo ruim 50 kilometer korter dan gepland.

In die korte, explosieve finale bleef er na de laatste beklimming van de Cauberg een groep van twintig rensters over. Zij sprintten om de winst. De razendsnelle Wiebes had de beste papieren en leek voor het eerst naar de zege te gaan sprinten in Berg en Terblijt. Maar de 25-jarige renster juichte te vroeg.

Bekijk de samenvatting van de Amstel Gold Race (vrouwen)

Na bijna vijftig kilometer, nadat eerste vroege vluchter Anne Knijnenburg (VolkerWessels) was teruggepakt, werd de wedstrijd stilgelegd vanwege de aanrijding met de motoragent. De rensters konden door het voorval de Bergseweg, de derde helling van de dag, niet passeren.

De organisatie heeft inmiddels laten weten dat het "naar omstandigheden goed" gaat met de politieman.

Uur wachten

Na ongeveer een uur wachten, reden de rensters geneutraliseerd naar het lokale parcours rond Valkenburg, waar de wedstrijd werd hervat. Vanwege de opgelopen vertraging werd de lastige heuvelzone met onder andere de Eyserbosweg, de Fromberg en de Keutenberg geschrapt.

Om niet in de knoei te komen met de mannenwedstrijd reden de rensters bovendien een lokale ronde minder dan gepland. Daardoor bestond de koers na het oponthoud nog uit drie omlopen, met daarin wel de beklimmingen van de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg.

Vrouwenkoers Amstel Gold Race stilgelegd na ongeluk met agent op motor

Bij de eerste passage van de Cauberg liet favoriete Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) zich meteen zien. Ze kreeg onder anderen oud-winnaars Demi Vollering en Kasia Niewiadoma met zich mee, maar het sterke groepje werd snel weer ingerekend.

Daarna reden Yara Kastelijn, Ricarda Bauernfeind (beiden winnaar van een Touretappe vorig jaar) en Eva van Agt samen weg. Anouska Koster probeerde de oversteek nog te maken, maar zij belandde in een klassieke chasse patate. Het drietal reed een voorsprong van ruim een minuut bijeen.

Borghini komt niet weg

Bij de tweede, voorlaatste beklimming van de Cauberg versnelde Longo Borghini opnieuw. De in topvorm verkerende Italiaanse, die dit voorjaar al de Ronde van Vlaanderen op haar naam schreef, voelde zich duidelijk ijzersterk. Maar ook dit keer zaten haar concurrenten, onder wie Vollering, in haar wiel.

Bekijk de reacties van Wiebes, Vos en koersdirecteur Van Moorsel hieronder:

Met nog tien kilometer te gaan hadden Kastelijn, Van Agt en Bauernfeind nog steeds meer dan een minuut voorsprong, maar aan de voet van de Cauberg was die, mede dankzij kopwerk van onder anderen wereldkampioen Lotte Kopecky (SD Worx) en Ellen van Dijk (Lidl-Trek), geslonken tot 12 seconden.

Op de laatste beklimming van de Cauberg kon sprinter Wiebes het tempo van de sterk klimmende favorieten volgen. Meerdere rensters probeerden het in de laatste kilometers naar de streep nog met een uitval, maar de pogingen misten overtuiging. Nederlands kampioen Vollering dichtte de gaatjes voor haar ploeggenote Wiebes.

Op weg naar de sprint in Berg en Terblijt ging Longo Borghini als eerste aan. De Italiaanse probeerde er een lange sprint van te maken, maar moest het afleggen tegen de rappere Wiebes en Vos. De Noorse Ingvild Gåskjenn sprintte naar de derde plaats, Longo Borghini werd vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl