Joost Klein bij de presentatie van Europapa
NOS NieuwsAangepast

Oproep aan Joost Klein: ga niet naar songfestival vanwege Israël

Acteurs Nasrdin Dchar, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek en cabaretier Najib Amhali vragen Joost Klein om niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Ze horen bij de ruim 250 artiesten, schrijvers en kunstenaars die een brief aan de artiest hebben ondertekend. Ook activist Jerry Afriyie en oud-Kamerlid Tofik Dibi ondertekenden de brief. De reden voor de oproep aan Klein is de deelname van Israël aan het songfestival.

In de brief staat onder meer: "Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 16 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten."

Wereld zonder grenzen

De ondertekenaars van de brief verwijzen ook naar de tekst van het lied Europapa. Zo zingt Klein over een "wereld zonder grenzen". De briefschrijvers zeggen daarover dat dat niet geldt voor Palestijnen.

Ze vragen Joost Klein om bij zichzelf te rade te gaan. Volgens hen is dit het moment om de kant van gerechtigheid te kiezen en zich uit te spreken.

A-politiek muziekfestival

AVROTROS schrijft in een reactie: "De verschrikkingen in Gaza raken ons diep. Ook wij hopen dat er een direct einde komt aan het lijden. Echter, het Eurovisie Songfestival is een a-politiek muziekfestival en geen wedstrijd tussen de regeringen van landen. Dit is dus ook niet de plek waar dit diepgewortelde conflict kan worden opgelost."

Het Eurovisie Songfestival is over vier weken in de Zweedse stad Malmö. Woensdag werd er in die stad geprotesteerd tegen de Israëlische deelname.

Protest in Malmö tegen deelname Israël aan Songfestival

Ook in andere landen is er weerstand tegen de deelname van Israël. In Finland tekenden 1300 muzikanten een petitie tegen de Israëlische deelname. In Noorwegen werd de omroep die het Songfestival uitzendt opgeroepen om druk te zetten op de European Broadcasting Union (EBU) om Israël te weren.

Bedreigingen

De controverse rond de deelname van Israël leidt ook tot bedreigingen aan het adres van zangeres Eden Golan, die namens Israël meedoet aan het Songfestival. De EBU bracht maandag een verklaring naar buiten waarin de organisatie haatzaaien, bedreigingen en intimidatie richting artiesten onaanvaardbaar noemt.

Volgens de EBU is een beslissing of Israël wel of niet mag meedoen "uitsluitend de verantwoordelijkheid van de bestuursorganen van de EBU en niet die van individuele artiesten".

De organisatie van het Eurovisie Songfestival kan een land weren. Sinds 2022 worden Rusland en Wit-Rusland door de EBU geweerd van het Eurovisie Songfestival, nadat verschillende Europese publieke omroepen daartoe hadden opgeroepen na de inval in Oekraïne.

Advertentie via Ster.nl