Noa Kirel uit Israël bij Eurovisie Songfestival 2023
NOS Nieuws

Steeds meer Noord-Europese artiesten tegen Israëlische deelname songfestival

In steeds meer landen roepen artiesten op tot een boycot van Israël op het Eurovisiesongfestival. Gisteren vroegen ruim duizend Zweedse artiesten in een open brief aan de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het muziekfeest, om het uitsluiten van Israël vanwege de oorlog in Gaza.

Vergelijkbare brieven verschenen eerder van artiesten in Finland, Noorwegen en IJsland die hun omroepen opriepen zich terug te trekken. De IJslandse publieke omroep overweegt dat nu. De EBU laat in een reactie weten dat Israël gewoon mee mag doen.

'Dubbele standaard'

Het songfestival wordt in mei gehouden in de Zweedse stad Malmö. "Door toe te staan dat Israël deelneemt aan het Eurovisiesongfestival, toont de organisatie een dubbele standaard die haar geloofwaardigheid ondermijnt", schrijven de Zweedse artiesten, onder wie Robyn, First Aid Kit, Fever Ray, en voormalig songfestivaldeelnemer Eric Saade. De Israëlische ambassadeur in Zweden, Ziv Nevo Kulman, noemt de oproep van de Zweedse artiesten "een cadeautje aan terroristen van Hamas".

In 2022 zette de EBU Rusland uit de competitie "in het licht van de ongeëvenaarde crisis in Oekraïne". Dat deed de organisatie nadat de omroepen van Finland en Estland hadden gedreigd weg te blijven als Rusland zou meedoen, en Nederland, Zweden en Denemarken de EBU hadden opgeroepen om Rusland te weren.

Meer Noord-Europese landen

Eerder ondertekenden 1400 Finse artiesten een petitie waarin staat dat "een land dat oorlogsmisdaden pleegt, geen podium gegeven moet worden om zijn imago op te poetsen met muziek". In Noorwegen liep een demonstrant tijdens de voorronde het podium op met een Palestijnse vlag.

De IJslandse omroep RÚV heeft laten weten in overleg met de uiteindelijke winnaar van de voorronde te beslissen of de omroep zich terugtrekt. In 2019 kreeg de omroep nog een boete, nadat IJslandse artiesten op het podium een Palestijnse vlag toonden tijdens het songfestival in Israël.

De Zweedse omroep SVT zegt niet te kunnen beslissen over de deelname van Israël. "Al onze handelingen krijgen een politieke lading in dit klimaat met grote conflicten. De EBU beslist wie deelneemt aan de competitie, en als het gastland voegen wij ons naar wat de EBU zegt."

De EBU laat in een reactie weten dat ze Israël niet uitsluit van de competitie, omdat "het een competitie voor omroepen is - niet overheden - en de Israëlische omroep al vijftig jaar meedoet". Bovendien is het "een apolitiek evenement dat publiek over de hele wereld verbindt."

Dat de EBU in 2022 wel besloot om Rusland in de ban te doen, komt onder meer doordat Oekraïne ook meedeed, schrijft de EBU. "Zoals gezegd is het songfestival een wedstrijd voor omroepen. Na herhaaldelijke schendingen van de lidmaatschapsverplichtingen en waarden van publieke media, werd Rusland geschorst." De Israëlische omroep houdt zich volgens de EBU wel aan de regels.

Een petitie die oproept tot de boycot van Israël op het songfestival is inmiddels ruim 25.000 keer ondertekend. Ook worden ondertekenaars opgeroepen een klacht in te dienen bij de EBU.

"De EBU is een vrij reactieve organisatie", zegt Jorn Kompeer, die het songfestival volgt voor de NOS. "Mocht de petitie echt heel groot worden of als andere landen zich tegen de deelname van Israël gaan keren, kan het zijn dat de EBU terugkomt van deze beslissing en Israël toch wordt uitgesloten."

Vanavond vindt de loting plaats waarin wordt bepaald welke landen het tegen elkaar opnemen in de twee halve finales. Israël kiest volgende week zijn vertegenwoordiger voor het songfestival. In maart wordt het nummer bekendgemaakt, schrijft The Times of Israel.

Advertentie via Ster.nl