Joost Klein vertegenwoordigt Nederland volgend jaar op het Eurovisie Songfestival in Zweden. De Leeuwarder is gekozen uit een recordaantal inzendingen die AVROTROS binnenkreeg, er werden namelijk meer dan zeshonderd liedjes ingestuurd.
Voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen beluisterde met de selectiecommissie alle inzendingen. "Zijn inzending heeft naar ons inzicht de grootste hitpotentie", meent hij. "Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast."
Klein noemt zijn deelname een eer en een droom die uitkomt. "Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw", zegt hij in een reactie. "Ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen." Het nummer waarmee Klein zal optreden wordt later gepresenteerd.
In deze video zie je hoe Klein reageert op het nieuws:
De 26-jarige Klein combineert happy hardcore en poppunk tot een eigen energieke stijl in nummers als Wachtmuziek en Ome Robert. Vorige maand gaf hij twee uitverkochte concerten in AFAS Live, eerder stond hij al op Lowlands en Pinkpop.
Zijn Friesenjung, een bewerking van Stings Englishman in New York, stond deze zomer wekenlang op nummer 1 in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Klein zei toen al dat het zijn droom was om voor Nederland uit te komen op het songfestival. "Dit is oprecht een van mijn goals van jongs af aan. In mijn hart, nieren en DNA zit Eurovisie. Ik maak songfestivalmuziek, dat is geen grap!"
Een korte compilatie van materiaal van Joost Klein:
De open sollicitatie van Klein leidde tot een petitie van radiozender NPO 3FM om de Fries naar het songfestival te krijgen. Tienduizenden mensen ondertekenden die.
Ook op Instagram lieten honderden fans wekenlang horen dat Klein dit jaar naar het songfestival moest. Of deze grootschalige acties hebben meegeholpen is onduidelijk.
Voorafgaand aan zijn podiumcarrière was Klein druk als youtuber onder de naam EenhoornJoost. Sinds zijn tiende maakte hij filmpjes voor het platform, voornamelijk grappige filmpjes als sketches. In 2016 stopte hij daarmee om zich op zijn muziekcarrière te richten. Zijn video's zijn in totaal meer dan 26 miljoen keer bekeken.
Selectieproces
Het selectieproces voor de Nederlandse afvaardiging is afgelopen zomer tegen het licht gehouden door AVROTROS nadat het duo Mia Nicolai en Dion Cooper in de halve finale was gestrand met hun nummer Burning Daylight, mede geschreven werd door oud-winnaar Duncan Laurence. Dat was sinds 2015 niet meer voorgekomen bij de Nederlandse inzending.
Artiesten Nicolai en Cooper hadden nog nooit samen opgetreden en met name Nicolai, opgeleid als actrice, had nog weinig podiumervaring. Ook bleek het nummer uitdagend voor hun stemmen.
Zo verliep dat optreden in Liverpool:
Er volgden ondermaatse optredens in de voorbereiding en de kritiek nam toe, niet alleen op het duo, maar ook op de selectiecommissie. Kort voor vertrek naar het songfestival in Liverpool werd besloten om het nummer aan te passen: het lied werd anderhalve toon verhoogd waardoor het beter aansloot bij de stemklank van het duo.
Achteraf erkende organiserende omroep AVROTROS te zijn tekortgeschoten in onder meer de voorbereiding en begeleiding van de twee. "Er had meer regie moeten zijn op het gehele proces", stelde de directeur van de omroep na een evaluatie.
Mede daarom is de selectiecommissie deze zomer uitgebreid met muzikanten Jacqueline Govaert (bekend van de band Krezip) en Jaap Reesema. Ook werd Van de Nieuwenhuijzen aangetrokken als zogenoemde head of delegation. Hij kent het Eurovisie Songfestival van binnenuit, want de laatste jaren werkte hij voor de organisaties in Rotterdam, Turijn en Liverpool. In die rol begeleide hij alle acts van de verschillende landen.
Strengere selectie
Naast de uitbreiding van de selectiecommissie, maakte AVROTROS de selectie deze keer ook iets strenger. Zo moesten de laatste vijf artiesten anderhalve week geleden naar een geheime locatie komen, om daar voor de selectiecommissie hun inzending twee keer live te laten horen.
Het Eurovisie Songfestival is volgend jaar in Malmö omdat de Zweedse Loreen met het nummer Tattoo dit jaar won. De finale van het liedjesevenement is komend jaar op zaterdag 11 mei. Of Nederland die finale haalt, hangt af van de prestatie in de halve finale op dinsdag of donderdag. De loting voor die halve finales is binnenkort.