Versterking van brug in A7 van start, grote hinder in Noord-Holland verwacht
Rijkswaterstraat start vandaag met het versterken van de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. De werkzaamheden duren vijf maanden en moeten op 1 september zijn afgerond.
De opritten 4 en 5 richting Hoorn en Zaandam en afrit 5 vanuit Zaandam zijn sinds gisteravond 23.00 uur afgesloten. Vanaf maandag mogen weggebruikers op nog maar één helft van de brug rijden. De rijstroken zijn versmald en auto's mogen maximaal 70 kilometer per uur. Ondertussen kan de andere helft van de brug worden versterkt.
Automobilisten op en rond de A7 tussen Hoorn en Amsterdam moeten rekening houden met grote verkeershinder en extra reistijd die kan oplopen tot een uur. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers tot september vaker thuis te werken, samen te reizen of voor het openbaar vervoer te kiezen.
De werkzaamheden kunnen niet worden uitgesteld, zegt Rijkswaterstaat. Bij een inspectie in oktober 2022 bleek dat de draagconstructie van de brug niet meer voldoet. Sindsdien moet zwaar vrachtverkeer omrijden via regionale wegen die daar niet voor zijn bedoeld.
Om de brug uit 1976 te verstevigen worden ruim 50.000 boorgaten opgevuld met wapeningsstaal. Uiteindelijk wordt de brug versterkt met ruim 15 kilometer aan staal.
De A7 is nu al op vrijwel alle uren van de dag druk en er zijn weinig uitwijkmogelijkheden voor automobilisten. Dagelijks rijden ruim 80.000 personenauto's en vrachtwagens over de brug.
Ten noorden van Amsterdam ontstond onrust over de geplande renovatie van de brug bij Purmerend. De provincie Noord-Holland is daar een soort schiereiland met slechts twee grote toegangswegen: de A9 in het westen en de A7 in het oosten. Samen met de A9 is de A7 de belangrijkste weg van Noord-Holland naar de rest van het land.
Protesten
Rijkswaterstraat wilde aanvankelijk acht maanden voor de werkzaamheden uittrekken, maar na protesten van bedrijven uit de regio werd extra budget vrijgemaakt om de renovatie versneld uit te voeren. Artsen en verpleegkundigen van het Dijklander Ziekenhuis, met twee hoofdvestigingen in Purmerend en Hoorn, blijven zich zorgen maken over de gevolgen voor de spoedzorg.
Daarom heeft het ziekenhuis extra maatregelen genomen. Zo zijn er meer telefonische spreekuren en kunnen medisch specialisten de komende maanden indien nodig in het ziekenhuis slapen, zodat zij niet vast komen te zitten in het verkeer.
Ook ondernemers balen en hebben zorgen:
De vertraging door de werkzaamheden zal frustrerend zijn, maar een alternatief is er niet, zegt Rijkswaterstaat.
Als 20 procent de auto laat staan door bijvoorbeeld thuis te werken, met het openbaar vervoer te gaan of elders te werken, gaat de gemiddelde vertraging naar 30 minuten in plaats van het eerder geschatte uur, schat Rijkswaterstaat.