Een woordvoerder van Rijkswaterstaat bij de brug
NOS Nieuws

Aanpak brug A7 bij Purmerend gaat maandenlang leiden tot files

De renovatie van de brug in de A7 bij Purmerend begint in april 2024 en gaat vijf maanden duren, maakte Rijkswaterstaat vandaag bekend. Eerder werd ervan uitgegaan dat de werkzaamheden acht maanden zouden duren, maar na protesten van bedrijven uit de regio wordt er extra budget vrijgemaakt om de renovatie versneld uit te voeren.

Ten noorden van Amsterdam is grote onrust over de geplande werkzaamheden aan de snelweg. De provincie Noord-Holland is daar een soort schiereiland met slechts twee grote toegangswegen: de A9 in het westen en de A7 in het oosten. Samen met de A9 is de snelweg richting Amsterdam de aorta van Noord-Holland naar de rest van het land. Dagelijks rijden er 81.000 personenauto's en vrachtwagens over de brug.

Hele dag files

De weg is nu al op vrijwel alle uren van de dag druk en er zijn weinig uitwijkmogelijkheden voor automobilisten. Daarom verwacht Rijkswaterstaat dat bij de start van werkzaamheden er vrijwel de hele dag files zullen staan op de A7 en dat ook de nabije provinciale wegen N246 bij Wormerveer en de N247 langs Volendam zullen dichtslibben en overlast zullen veroorzaken in de dorpen waar deze wegen doorheen lopen.

De werkzaamheden kunnen niet uitgesteld worden. Bij een inspectie vorig jaar bleek dat de brug uit 1976 niet meer voldoet voor zwaar vrachtverkeer. Daarom werd het maximum gewicht aangepast en moest een deel van het vrachtverkeer omrijden.

De vertraging door de werkzaamheden zal frustrerend zijn, maar een alternatief is er niet, zegt Rijkswaterstaat. Daarom wordt geprobeerd zo veel mogelijk mensen over te halen niet of minder in de auto te stappen.

Als 20 procent de auto laat staan door bijvoorbeeld thuis te werken, met het openbaar vervoer te gaan of elders te werken, gaat de gemiddelde vertraging naar 30 minuten in plaats van het eerder geschatte uur volgens Rijkswaterstaat.

Maar dat is voor bouwvakkers Jos en Arie geen optie. Zij rijden elke dag samen van Hoorn naar hun werk in Amsterdam:

‘Ik verwacht de hele dag file, dat wordt een drama’

De afgelopen jaren bleek dat veel bruggen in Nederland er slechter aan toe zijn dan eerder gedacht. Uit een inventarisatie in 2021 door Rijkswaterstaat bleek dat 569 bruggen de komende zeventien jaar gerenoveerd of vervangen moeten worden, omdat ze aan het einde van de levensduur zijn.

26 bruggen waren destijds al over hun levensduur heen, wat niet betekent dat ze onveilig zijn. De brug over de A7 bij Purmerend zat daar niet bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl