De Haringvlietbrug in de A29 gaat twee maanden dicht
NOS Nieuws

Werkzaamheden Haringvlietbrug vanavond van start: 'Enorme operatie'

Vanavond beginnen de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug in de A29. Dat heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van Zeeland en Goeree-Overflakkee. De brug is twee maanden dicht voor al het verkeer, met omleidingsroutes en files tot gevolg. Hierdoor loopt de extra reistijd op tot meer dan een uur.

Dagelijks rijden ongeveer 66.000 voertuigen over de Haringvlietbrug. De brug verbindt Goeree-Overflakkee en het westen van Brabant met de Hoeksche Waard en de rest van Zuid-Holland. "Door de jaren heen is het verkeer op de brug veel drukker en zwaarder geworden en dat heeft zijn gevolgen", zegt Diana Wonnink van Rijkswaterstaat tegen Omroep Brabant. De brug is daarom hard toe aan een opknapbeurt.

De komende weken worden de brugklep, het bewegingswerk en de technische installaties en systemen vervangen. Dat is volgens Wonnink een enorme operatie. Onder de brug wordt al maanden hard gewerkt aan de voorbereidingen. Op 1 januari is er begonnen met het verwijderen van de oude installaties uit de brugkelder. Dat is een ruimte met apparatuur om de klep omhoog te krijgen.

Ook het vaste deel van de brug is aan vervanging toe. Die werkzaamheden staan gepland voor na 2030.

Bij de start van alle werkzaamheden, twee jaar geleden, liet deze inspecteur al zien wat de trillingen door het verkeer doen met de brug:

Dit doen trillingen met de Haringvlietbrug

Om de overlast te beperken vraagt Rijkswaterstaat automobilisten om thuis te werken en om buiten de spits of samen te reizen. Zeeuwen die met het openbaar vervoer reizen en die vanwege de werkzaamheden langer onderweg zijn, krijgen een financiële compensatie.

Volgens reizigersorganisatie Rover kunnen de kosten voor het omrijden oplopen tot 353 euro per maand. Ook Brabantse reizigers hebben recht op compensatie.

Voor voetgangers, fietsers, brommers, scooters en landbouwverkeer vaart een gratis pont.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl