FC Groningen blij

Groningen wint van zwak Emmen en pakt derde periode, Roda JC met de schrik vrij

FC Groningen weet van geen ophouden in de eerste divisie. In en tegen Emmen werd de Hondsrugderby met 0-3 gewonnen en daarmee de derde periodetitel gepakt. De Groningers zijn al sinds 2 februari ongeslagen in de competitie en kennen tot nu toe een uitstekend 2024.

FC Emmen daarentegen was na de winterstop lang zoekende. De laatste twee wedstrijden werden echter gewonnen, maar tegen Groningen had de ploeg weinig in te brengen.

Door de overwinning van de Groningers stond de ploeg even tweede, Roda JC verwees de ploeg van trainer Dick Lukkien enkele uren later weer naar plek drie door zelf met 3-2 te winnen van Jong PSV. De tweede plek geeft recht op rechtstreekse promotie.

De wedstrijd tussen Emmen en Groningen zou eigenlijk op 19 januari worden gespeeld. De wedstrijd ging destijds niet door vanwege een uitbraak van het noro-virus binnen de selectie van Groningen.

In Drenthe kwam de ploeg van voormalig Emmen-trainer Dick Lukkien al na twaalf minuten op voorsprong. Jeugdexponent Thom van Bergen kopte binnen.

Zes minuten later was het weer raak voor de bezoekers. Routinier Leandro Bacuna (32), die ook uit de jeugd van Groningen komt, werd vrijgespeeld en haalde vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend uit.

Nummer 17

In de 63ste minuut maakte Romano Postema de 0-3. Hij was de klungelende Emmense defensie te slim af en tikte de bal langs doelman Eric Oelschlägel. De spits maakte zijn zeventiende doelpunt van de competitie.

De wedstrijd kabbelde hierna naar het einde. Emmen kon niet meer, Groningen hoefde niet meer, waardoor de 0-3 stand op het scorebord bleef staan.

Roda JC verslaat Jong PSV

Op een uitverkochte Herdgang pakte Roda JC de tweede plek terug van Groningen. Door een 3-2 overwinning op Jong PSV heeft de ploeg uit Kerkrade nu weer een puntje voorsprong op FC Groningen.

Roda wist nipt te winnen bij Jong PSV

Roda JC begon niet scherp, Jevon Simons kon naar hartelust opstomen aan de rechterkant, zijn breedtepass op Emir Bars was op maat en zo kon de 18-jarige via doelman Calvin Raatsie de bal binnenschieten. Zo stond het al na twee minuten 1-0 voor de ploeg van trainer Wil Boessen, die na dit seizoen afscheid neemt van Jong PSV.

Opnieuw voorsprong

Na 23 minuten trokken de Limburgers de stand weer gelijk. Doelman Niek Schiks liet een op het oog niet al te ingewikkeld schot van Enrique Pena Zauner los, waardoor Vaclav Sejk de 1-1 kon binnenwerken.

Roda wilde meteen op zoek naar de voorsprong, maar na 28 minuten was het Jevon Simons die de Eindhovense beloften opnieuw op voorsprong schoot: 2-1.

Op slag van rust was het toch weer in evenwicht. Schalke-huurling Joey Müller krulde de bal van iets buiten het strafschopgebied fraai in de hoek.

Daneels beslissend

Roda ging in de tweede helft uit alle macht op zoek naar de zege. PSV wist lang overeind te blijven, maar moest dat na de 75ste minuut doen met tien spelers na een tweede gele kaart voor CJ Egan-Riley.

Lennerd Daneels, oud-speler van Jong PSV, schoot even later de 3-2 tegen de touwen met een goed gemikt schot van afstand.