Kane baalt na de nederlaag tegen Dortmund

Duitse titelstrijd lijkt beslist na zeperd Bayern tegen Dortmund en zege Leverkusen

De titelstrijd in de Bundesliga lijkt zeven wedstrijden voor het einde al beslist te zijn. Bayern München leed zaterdagavond in 'Der Klassiker' een nieuwe nederlaag. Borussia Dortmund was met 2-0 te sterk in de Allianz Arena. Daarnaast wist koploper Bayer Leverkusen, ternauwernood, te winnen van Hoffenheim.

Het gat tussen Bayer Leverkusen en Bayern München is nu opgelopen tot 13 punten.

Het zag er voorafgaand aan het duel al niet rooskleurig uit voor Bayern München. De 33-voudig kampioen van Duitsland kent een rampjaar en stond voorafgaand aan vandaag al op tien punten van de koploper.

De stand in de Bundesliga op 30 maart 2024

Na de 2-1 overwinning van Bayer Leverkusen, eerder deze zaterdag, wist Bayern dat het aan de bak moest om zicht te houden op de titel. Borussia Dortmund streed vorig jaar nog met de 'Rekordmeister' om het landskampioenschap, maar dit jaar gaat het in Dortmund ook niet van harte. De ploeg staat vierde.

Snelle openingsgoal

Daar was op het veld weinig van te zien. Het team van Edin Terzic opende al na tien minuten de score. Karim Adeyemi werd weggestuurd door Julian Brandt en verschalkte Bayern-doelman Sven Ulreich. De ploeg uit Beieren kon er daarna maar weinig tegenover zetten.

Karim Adeyemi maakt de 0-1

Ook na rust kwam Dortmund, dat met Ian Maatsen in de basis speelde, niet in de problemen. Een geblesseerde Donyell Malen werd niet gemist en op aangeven van Sébastien Haller maakte Julian Ryerson de 0-2.

Bayern leek nog even hoop te vinden na een doelpunt van Harry Kane, maar de treffer van de Engelsman werd afgekeurd wegens buitenspel.

Leverkusen plaatst zich voor Champions League

Bayer Leverkusen deed eerder op de dag goede zaken. Ternauwernood wist de koploper het thuisduel met 2-1 van Hoffenheim te winnen. Late goals van Robert Andrich en Patrik Schick zorgden voor de beslissing.

Met die zege plaatst Leverkusen zich als eerste Duitse ploeg voor de Champions League, maar ook de eerste landstitel in de clubhistorie lijkt het team van Xabi Alonso amper meer te kunnen ontgaan.

Andrich juicht na zijn late 1-1

Dat zege was ook verdiend. Leverkusen, met Jeremie Frimpong in de basis, had voor rust liefs tachtig procent balbezit. Vooral Jonas Hofmann kreeg in de slotfase van de eerste helft de ene kans na de andere,

De aanvallende middenvelder, die voor het laatst op 29 oktober vorig jaar een doelpunt had gemaakt, mikte naast of zag zijn inzet geblokt worden door een Hoffenheim-verdediger.

Ook collega-middenvelder Andrich had geen succes. Hij zag zijn kopbal uit een voorzet bij de tweede paal net naast gaan.

Daardoor ging Leverkusen met een 0-1 achterstand de kleedkamer in. Het doelpunt in de 33ste minuut kwam op naam van Maximilian Beier na goed voorbereidend werk van Wout Weghorst.

Wout Weghorst tijdens de wedstrijd

Dus moest de ploeg van trainer Xabi Alonso, die gisteren bekendmaakte ondanks grote interesse van rivaal Bayern München en Liverpool bij Leverkusen te blijven, na rust op jacht naar de gelijkmaker.

Na 33 doelpogingen een goal

Hoffenheim werd steeds verder teruggedrongen. De omsingeling door Leverkusen leidde tot tal van kansen. Alex Grimaldo gleed in kansrijke positie net uit en Frimpong knalde de bal van dichtbij op het lichaam van Florian Grillitsch. Vervolgens was het weer Baumann die schoten van Schick en invaller Amine Adli onschadelijk maakte.

Pas bij doelpoging nummer 33 was het raak. Uit een corner van links gaf verdediger Jonathan Tah de bal voor op Andrich die met een stuit Baumann passeerde. De doelman van Hoffenheim was drie minuten later ook kansloos, toen Schick een voorzet van invaller Nathan Tella binnen volleerde.