Caitlin Clark
NOS Sport

Basketbalsensatie Clark krijgt miljoenenbod van rapper om tussen mannen te spelen

Met een miljoenenaanbod hoopt een schatrijke rapper barrières in de basketbalwereld te doorbreken. Het plan? De grootste sensatie in het universiteitsbasketbal voor vrouwen overhalen deze zomer tussen mannen te spelen in een 3x3-competitie.

De toekomst van Caitlin Clark ligt in de WNBA, de profcompetitie voor vrouwen de Verenigde Staten. Daar maakt Clark (22) na de zomer haar entree, na een sloot aan records in het universiteitsbasketbal te hebben gebroken. Ze schiet raak uit alle hoeken en standen, wordt bewonderd door de grootste basketballers en verdient als student-sporter zelfs al meer dan menig NBA-speler.

Haar lucratieve commerciële deals komen echter niet in de buurt van wat Ice Cube ervoor overheeft om Clark voor 'zijn' competitie te strikken. Donderdagavond bevestigde de rapper zijn aanbod van vijf miljoen dollar (4,6 miljoen euro).

Ice Cube tijdens een optreden in de Ziggo Dome

"We hebben Caitlin Clark een historisch aanbod gedaan. Waarom zouden we ook niet? Caitlin is een uitzonderlijk talent dat fantastische successen kan beleven in de Big3", schrijft de 54-jarige Ice Cube (echte naam O'Shea Jackson Sr.) op X.

Vierpunters

De Big3 is een innovatieve basketbalcompetitie, waarin teams van drie spelers op een half basketbalveld spelen. De attractieve basketbalvariant is olympisch, wint wereldwijd aan populariteit en brengt de intensiteit en sfeer van ouderwets pleintjesbasketbal naar de profsport.

De in 2017 door Ice Cube opgerichte competitie wijkt wel iets af van de regels die bijvoorbeeld op de Olympische Spelen worden gehanteerd. Een belangrijk verschil speelt de begeerde Clark in de kaart: naast de bekende driepunters zijn schoten vanuit bepaalde vlakken op het veld zelfs vier punten waard.

Dat stelt Clark, mits ze opgewassen is tegen haar mannelijke opponenten, in staat daar haar specialiteit uit te buiten. De topscorer aller tijden in het universiteitsbasketbal maakt faam met schoten van grote afstand. Ze wordt vergeleken met NBA-ster Stephen Curry, die over Clark zegt dat "slechte schoten voor haar niet bestaan".

Clark's specialiteit: het afstandsschot voor drie punten

Gemixte teams bestaan nog niet op het hoogste niveau van 3x3 en het klassieke basketbal. Ook in de Big3-competitie spelen tot nu toe enkel mannen, veelal voormalige NBA-spelers of basketballers die het hoogste niveau niet hebben gehaald. Met de vrouwelijke coach Nancy Lieberman werd in de Big3 al wel een barrière doorbroken.

Vrouwelijke succescoach als mentor

Voormalig wereldkampioene en basketbalboegbeeld Lieberman coachte haar team in 2018 naar het Big3-kampioenschap, dat na acht weken reguliere competitie aan het eind van de zomer via play-offs wordt beslist.

Sensatie Clark schiet sneller dan haar schaduw: 'Gaat het vrouwenbasketbal een impuls geven'

Ice Cube ziet Lieberman als ideale coach voor de eerste vrouwelijke ster in zijn competitie. "Nancy zou de perfecte coach zijn voor het team van Clark. Ze heeft glazen plafonds doorbroken in onze competitie en zou een goede mentor zijn voor Clark om tussen mannen te spelen", aldus Ice Cube in sportprogramma The Pat McAfee Show.

Titelstrijd gaat voor

Of Clark op het aanbod ingaat, is nog even afwachten. Met haar universtiteitsteam Iowa Hawkeyes is zij verwikkeld in de strijd om het landskampioenschap. Iowa strijdt komend weekend om een plaats bij de laatste vier, de finalerondes om het kampioenschap zijn een week later. Pas als het seizoen er voor de Hawkeyes opzit, wordt een reactie van Clark verwacht.

De timing van het aanbod was ongelukkig, gaf ook Ice Cube toe. "We willen Caitlin niet nog meer afleiden dan we nu al doen. Het nieuws lekte uit, daarom hebben we besloten duidelijkheid te geven. We wachten rustig af, als Caitlin interesse heeft, zijn wij heel blij om het contract te tekenen."

"Ze zorgt voor een aardverschuiving in de sport. Dat zie je aan toeschouwersaantallen, gestegen ticketprijzen en kijkcijfers. Dat kan ze ook in onze competitie doen", zegt het voormalig lid van rapformatie N.W.A.

Dringen om een handtekening van Catilin Clark

Struikelblokken ziet hij niet. De Big3-competitie wordt grotendeels afgewerkt tijdens de zomerstop van zowel het universiteitsbasketbal als de WNBA. Het enige weekend waarin speeldagen mogelijk conflicteren, kan worden verschoven. Ice Cube: "Het voordeel is: wij spelen maar op één dag in de week. Als Caitlin wil, zijn we flexibel en weet ik zeker dat we een oplossing zullen vinden."

De poging voor een nieuwe 'battle of the sexes' in het basketbal wekt veel nieuwsgierigheid, maar kan ook al op de nodige kritiek rekenen. Ice Cube zou Clark gebruiken als publiciteitsstunt voor zijn competitie, en in het basketbal voor mannen zou zelfs een supertalent als Clark weinig kans maken.

Voormalig NBA- en Big3-speler Kenyon Martin denkt dat de 1,83 meter lange Clark niet eens kans maakt om te schieten als ze wordt verdedigd door mannen die twintig centimeter langer en tientallen kilo's zwaarder zijn.

Bijklussen in Europa en Azië

Met zijn 'historische aanbod' zegt Ice Cube ook verandering te willen brengen in de verdiensten van vrouwelijke basketbalsterren. "Amerikaanse vrouwen moeten niet gedwongen worden tussen seizoenen door in dubieuze competities bij te verdienen. Daar willen wij een serieus alternatief voor zijn."

WNBA-speelsters vliegen buiten het Amerikaanse seizoen vaak uit om in een overzeese competitie te spelen. Meestal om bij te verdienen. Sinds de celstraf van Brittney Griner in Rusland worden deze uitstapjes kritisch bekeken.

Het maximale salaris in de vrouwelijke profcompetitie is 215.000 euro per jaar, een schijntje in vergelijking met het mannelijk equivalent NBA, waarin grootverdieners per seizoen tientallen miljoenen opstrijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl