Mychajlo Moedryk (midden) viert zijn winnende treffer tegen IJsland
NOS Voetbal

EK-deelname Oekraïne biedt troost: 'Beetje geluk voor mensen aan het front'

Voetballegende Andrij Sjevtsjenko heeft de internationals van Oekraïne in de kleedkamer toegesproken, kort nadat de kwalificatie voor het EK in Duitsland was veiliggesteld.

Natuurlijk waren de Oekraïners blij, maar de prestatie drukte vooral het leed van de bloedige oorlog met Rusland heel even naar de achtergrond.

"Jullie hebben de mensen die Oekraïne aan het front verdedigen een klein stukje geluk gegeven", drukte Sjevtsjenko de voetballers op het hart.

De oud-topspeler van onder meer AC Milan is sinds 2022 als voorzitter in dienst van de nationale voetbalbond van Oekraïne. Hij knuffelde de voetballers stuk voor stuk na de 2-1 overwinning op IJsland in de play-offs. Voor de vierde keer op rij is het verscheurde land erbij op het EK.

"Ik ben er heel trots op om Oekraïner te zijn, om hetzelfde bloed te hebben als de mensen die nu hun leven geven voor onze vrijheid. We dragen dit succes op aan alle Oekraïners", zei de aanvoerder Oleksandr Zintsjenko, die in clubverband voor Arsenal speelt.

Bondscoach Serhij Rebrov, die eind jaren negentig met Sjevtsjenko een gevreesd spitsenduo vormde bij Dynamo Kiev, verwoordde eveneens de sfeer waarin de wedstrijd in het Poolse Wroclaw was gespeeld. Oekraïne moet vanwege de oorlog zijn thuiswedstrijden buiten de landsgrenzen afwerken.

"Zowel voor als na de wedstrijd zeiden we dat deze overwinning voor ons land, ons volk en de verdedigers van onze vrijheid zal zijn", zei Rebrov.

Zelensky prijst vechtlust

President Volodymyr Zelensky van Oekraïne prees de prestaties en vechtlust van het elftal van Sjevtsjenko. "Bedankt jongens!! Bedankt team!", schreef hij op Telegram en Instagram.

"Als Oekraïners het moeilijk hebben, maar niet opgeven en blijven vechten, dan zullen Oekraïners winnen", voegde Zelensky eraan toe.

De voetballes van Oekraïne vieren met de in Wroclaw aanwezige fans de EK-kwalificatie

De woorden van Zelensky kunnen worden uitgelegd als een steun in de rug voor zijn militairen aan het front, maar sloegen ook op de knappe wijze waarop Oekraïne zich via twee loodzware duels naar het EK had geworsteld.

Want zowel in het play-off-duel met Bosnië en Herzegovina (1-2) als met IJsland (2-1) kwam Oekraïne terug van een achterstand en maakte het land in de slotfase de winnende treffer.

Oekraïne speelt op het Europees kampioenschap in groep E tegen België, Slowakije en Roemenië. Het land, dat op het vorige EK tot de kwartfinales doordrong, begint op 17 juni met de wedstrijd tegen de Roemenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl