NOS Voetbal

Schouten slaagt voor derde examen en stelt kandidatuur voor positie naast Frenkie de Jong

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Schouten baalt van tegengoals uit standaardsituatie: 'Dat is gewoon trainbaar'

Veel vragen blijven nog open rondom Oranje zo'n tachtig dagen voor de start van het Europees kampioenschap voetbal, maar bondscoach Ronald Koeman kreeg de afgelopen interlandperiode toch ook een enkel voorzichtig antwoord.

Zo slaagde Jerdy Schouten tegen Duitsland (2-1) voor zijn examen als controlerende middenvelder in het Nederlands elftal.

Met Frenkie de Jong straks op het eindtoernooi in Duitsland hopelijk terug zoekt Koeman naar de ideale partner van de middenvelder van FC Barcelona. Lastig zoeken is het wel naar de ideale combinatie als Frenkie de Jong zelf (weer) afwezig is.

"Ik denk dat ik weet wie dat heel goed zou kunnen", zei Koeman bij het begin van de interlandweek, denkend aan Tijjani Reijnders. Bij de interlands tegen Schotland en Duitsland kregen Mats Wieffer en Jerdy Schouten een kans.

Veerman berust in lot: 'Beste speler op mijn positie'

Reijnders en Teun Koopmeiners zijn de avontuurlijkere opties en Wieffer, Schouten en Marten de Roon vormen de controlerende mogelijkheden voor de positie naast De Jong op het middenveld. Het zijn spelers die hun positie houden als De Jong gaat zwerven.

Joey Veerman berust in zijn lot als alternatief voor De Jong: "Ik moet ermee dealen dat de beste speler van Nederland op mijn positie staat."

Wieffer startte tegen Schotland (4-0) en maakte een zwakke beurt, met als laatste actie bijna noodlottig balverlies. Voor een plek in de EK-selectie hoeft het optreden van Wieffer niet noodlottig te zijn. De bondscoach blijft gecharmeerd van de Feyenoorder.

Kritiek van Van Gaal en Koeman

PSV'er Jerdy Schouten scoorde tegen Duitsland punten. Dat kon de 27-jarige Schouten goed gebruiken. Voor hem was het echt een examen, na twijfelachtige optredens bij zijn eerste interlands.

Onder Louis van Gaal debuteerde Schouten op 9 juni 2022 in Oranje in het Nations League-duel met Wales (1-2). Hoewel goed voor een assist en een degelijk optreden was Van Gaal na afloop kritisch op de toenmalige speler van Bologna.

"Hij volbracht alles in zijn taken- en functiepakket", zei Van Gaal. "Hij speelt alleen alles met zijn rechtervoet en soms moet je toch echt je linkervoet gebruiken, waardoor het spel sneller gaat."

Schouten moest daarna lang wachten op een herkansing. Onder Koeman kreeg Schouten, inmiddels PSV'er, vorig jaar in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland (1-0) een tweede kans. Opnieuw was het niet overtuigend.

Louis van Gaal en Jerdy Schouten

De doorgaans balvaste Schouten leed tegen Ierland in de Johan Cruijff Arena veel balverlies. Dat had de bondscoach ook gezien. "Het kan aan het veld liggen, want dat was stroperig en dramatisch, maar oké, hij speelde niet goed", zei Koeman na afloop.

De vraag was of het Oranje-shirt voor Schouten te zwaar weegt. Daarom was het voor hem zaak om zich bij zijn derde kans dinsdagavond tegen Duitsland van zijn sterkste kant te laten zien.

Dat deed Schouten. Hij speelde in Frankfurt veel meer zoals hij al een heel seizoen bij PSV laat zien. Een passnauwkeurigheid van 95 procent noteerde hij. Ter vergelijking: Wieffer had tegen Schotland een passnauwkeurigheid van 87 procent.

"Elke keer bij Oranje is een examen. Of ik geslaagd ben is aan de leraar", zei Schouten na afloop.

Vijf keer balverlies

Perfect was het niet voor Schouten. Hij leed vijf keer balverlies (Wieffer tegen Schotland 10 keer). Toch was de bondscoach tevreden. Een voldoende kreeg de man uit Hellevoetsluis van 'leraar' Koeman.

Jerdy Schouten in duel met Toni Kroos

"Het stond prima", zei Koeman. "Alleen één moment liet Jerdy tegenstander Gündogan uit zijn rug weglopen. Als middenvelder moet je dan meegaan of communiceren dat je man wordt overgenomen."

Voor Schouten was het gunstig dat bij zijn derde optreden in Oranje clubgenoot Veerman naast hem stond. "Dat voelde vertrouwd", zei hij.

Komende zomer mag hij voor het eerst naast Frenkie de Jong staan, als de bondscoach voldoende heeft gezien.

In het spoor van Oranje #3: de millimeters van Verbruggen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl