Fans bestormen het veld in Tbilisi
NOS Voetbal

Volksfeest in Georgië, dat na 3 zeges in 10 duels debuteert op EK

De voetbalploeg van Georgië eindigde slechts als vierde in groep A van de EK-kwalificatie, maar toch doet de nummer 77 van de FIFA-wereldranglijst komende zomer voor het eerst mee aan een groot toernooi. Dat leverde een waar volksfeest op.

Na het laatste fluitsignaal bestormden uitzinnige fans meteen het veld om samen met de spelers feest te vieren.

Daarnaast gingen veel fans de straat op en reden ze al toeterend door de straten van de hoofdstad Tbilisi. Even later werden de spelers gehuldigd op het Plein der Republiek.

Voormalig Vitesse-verdediger Guram Kashia (36) nam daarbij ook het woord. "Wij gaan naar Europa. We hebben 30 jaar op deze dag gewacht. Leve Georgië", schreeuwde de Georgische aanvoerder.

Premier Irakli Kobachidze van Georgië, een land met nog geen 4 miljoen inwoners tussen Turkije en Rusland, kondigde aan dat de complete selectie een eremedaille krijgt. "Deze jongens zijn helden, ze verenigen met hun prestaties het volk", zei de premier.

Bekijk in de video hieronder hoe het eraan toe ging in Tbilisi.

Volksfeest barst los in Georgië na plaatsing voor EK in Duitsland

De weg die Georgië heeft afgelegd richting het EK in Duitsland is zeer opmerkelijk te noemen. In tien kwalificatieduels werden er slechts drie overwinningen geboekt. De beslissende wedstrijd tegen Griekenland eindigde in een gelijkspel, waarna Georgië zich na een strafschoppenserie voor het eerst voor het EK plaatste.

In een groep met Spanje, Schotland, Noorwegen en Cyprus werd er alleen twee keer gewonnen van de Cyprioten. Tegen Schotland en Noorwegen werd er eenmaal gelijkgespeeld. Het pijnlijkste moment was een 7-1 thuisnederlaag tegen Spanje.

De Spanjaarden en de Schotten mochten na de kwalificatiereeks hun tickets voor het EK boeken en de rest was uitgespeeld, maar Georgië had nog een joker achter de hand.

Omdat de Georgiërs in 2022 hun groep in de C-poule van de Nations League (met Bulgarije, Noord-Macedonië en Gibraltar) hadden gewonnen, mochten ze zich op gaan maken voor de play-offs om een van de laatste drie EK-tickets.

Via Luxemburg en Griekenland naar Duitsland

Eerst werd voetbaldwerg Luxemburg met 2-0 verslagen, nadat door ingrijpen van de VAR een goal van Luxemburg, de 1-1, werd afgekeurd.

Aanvaller Budu Zivzivadze viert de plaatsing voor het EK met de menigte op een plein in Tbilisi

Op dinsdag was Griekenland (FIFA-49) de tegenstander in de finale van de play-offs. In de reguliere speeltijd en in de verlenging werd er niet gescoord in Tbilisi.

In de strafschoppenserie miste (de aan Metz verhuurde) Ajacied Georges Mikautadze een strafschop. Anastasios Bakasetas en oud-VVV'er Giorgos Giakoumakis misten voor de Grieken.

Nika Kvekveskiri schoot de beslissende strafschop binnen. Daarna was het feest in de kleedkamer en ook op de afsluitende persconferentie, zoals in het X-bericht hieronder te zien is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl