NOS Voetbal

Laatste wens trainer Eriksson komt uit op Anfield met winst op Ajax Legends

Liverpool-legendes verslaan Ajax in wedstrijd ter ere van Eriksson

Hij coachte onder andere AS Roma, Lazio, Manchester City en de Engelse nationale ploeg, maar voor de ernstig zieke Sven-Göran Eriksson kwam zaterdag zijn grootste droom uit: Liverpool coachen. En een overwinning werd de trainer van de Liverpool Legends tegen de legendes van Ajax ook gegund: 4-2.

Stralend liep Eriksson zaterdag voorafgaand aan het duel tussen de Liverpool Legends en de Ajax Legends het gras op van een met zo'n 60.000 toeschouwers goed gevuld Anfield. Het grote applaus dat klonk van de tribunes deed zichtbaar iets met de Zweed.

In januari maakte Eriksson bekend dat hij aan kanker lijdt en nog maar een jaar te leven heeft. In een interview liet hij zich vervolgens ontvallen dat hij altijd een Liverpool-fan is geweest. "Maar dat team coachen gaat nu zeker niet meer gebeuren", zei hij tegen Sky News.

Maar daar bracht Liverpool-trainer Jürgen Klopp verandering in. Hij nodigde zijn collega uit. "Je mag mijn kantoor hebben en de leiding hebben over een team. Dat is geen enkel probleem."

En zo geschiedde. Zaterdag stond de trainer, die door zijn gezondheid stopte als directeur bij het Zweedse IF Karlstad, met Steven Gerrard aan zijn zijde te genieten van het 'You'll Never Walk Alone'.

"Dat was echt een kippenvelmoment. Wat een club is dit hè?", zei Rafael van der Vaart na afloop. "Het was een hele mooie middag, helemaal als je dan ook Eriksson op de bank ziet zitten."

Legendes geliefd

Eriksson en Van der Vaart waren niet de enigen die aan het genieten waren. Dat deden de supporters op Anfield ook. Gerrard was bijna drukker met het maken van foto's dan met de warming-up.

Het maken van foto's gebeurde zelfs tijdens de wedstrijd, toen een fan het veld op stormde. Stewards wilden de jonge supporter snel van het veld halen, maar dat voorkwam Gerrard. De jongen mocht een foto maken met het Liverpool-icoon. Gerrard stuurde hem daarna terug de tribunes op.

Foto met Steven Gerrard

Op de tribune zagen ze naast Gerrard nog meer grote Liverpool-sterren als Jerzy Dudek, Daniel Agger, Martin Skrtel en Fernando Torres.

Zij namen het op tegen deels echte legendes van Ajax, gecoacht door Danny Blind en Sjaak Swart. Natuurlijk klonk er applaus voor Rafael van der Vaart, Jari Litmanen, Simon Tahamata en Edgar Davids, maar er gingen ook wenkbrauwen omhoog bij namen als Dennis Gentenaar, Olaf Lindenbergh, Michael Krohn-Dehli, en Derk Boerrigter.

Toch kwamen de legendes uit Amsterdam verrassend goed voor de dag. Al binnen twee minuten was het 0-1 door een doelpunt van Boerrigter.

Diezelfde aanvaller was ook belangrijk bij de 0-2 van Kiki Musampa, vlak voor rust, en daardoor stuurden de Amsterdammer Eriksson met een behoorlijke puzzel voor de tweede helft de kleedkamer in.

"Iedereen was nog behoorlijk fanatiek. Maar als er zo veel mensen op afkomen, dan moet je wel wat laten zien hè?", zei Sjaak Swart, de trainer van de Ajax Legends na afloop."

Dat was Ronald de Boer met hem eens. "Je wil je naam hier niet te grabbel gooien. Het is toch wel bijzonder dat er nog 60.000 mensen komen voor die oudjes."

Ajax Legends beleven 'mooi middag' op Anfield: 'Ambiance niet normaal, kippenvel'

Maar de "oudjes" van Ajax hielden geen stand. Eriksson bracht onder anderen Sander Westerveld en Dirk Kuijt binnen de lijnen. Na tien minuten stond het 1-2. Grégory Vignal scoorde. Een kwartier voor tijd kopte Djibril Cissé de 2-2 binnen op aangeven van Kuijt. Dat terwijl Ryan Babel, uitkomend voor Liverpool en Ajax, eerder voor de Amsterdamse 3-0 had kunnen zorgen.

De aanvaller zit zonder club. "Als er vandaag scouts waren, weet ik niet of ik goed werk heb geleverd met de kansen die ik heb gemist. Maar deze wedstrijd was voor mij natuurlijk wel heel speciaal. Liverpool en Ajax zijn twee clubs in mijn hart."

De missers van Babel kwamen de Ajax-legendes uiteindelijk duur te staan. Tien minuten voor tekende Nabil El Zhar voor de derde treffer en Torres liet Eriksson nog één keer zijn handen in de lucht steken: 4-2.

Zo ging de laatste wens van de Zweed in vervulling met een overwinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl