De lachende Romée Leuchter neemt de felicitaties in ontvangst

Koploper Twente laat punten liggen, Ajax-vrouwen terug in titelstrijd

De titelstrijd in de eredivisie voor vrouwen wordt weer wat spannender. Koploper FC Twente heeft zaterdag dure punten laten liggen in een uitwedstrijd bij AZ en achtervolger Ajax wist juist wel te winnen, met 3-2 van PEC Zwolle.

Het gat tussen FC Twente en Ajax is daardoor geslonken tot vier punten.

De stand in de eredivisie voor vrouwen op zaterdag 23 maart

FC Twente begon niet goed in Alkmaar. Al na vier minuten keek de koploper tegen een achterstand aan. De topscorer van AZ, Floor Spaan, maakte de openingstreffer.

Daarna leek de nummer één van de ranglijst de schade te herstellen. Oranje-international Renate Jansen tekende snel voor de gelijkmaker en nog binnen het half uur had Twente de voorsprong te pakken door een doelpunt van Ella Peddemors.

Koploper FC Twente laat dure punten liggen bij AZ in eredivisie vrouwen

De overwinning leek in de tas te zitten, maar het ging alsnog mis voor de ploeg van Joran Pot. Vijf minuten voor tijd maakte Isa Dekker voor de thuisploeg alsnog de 2-2.

Ajax spoelt Chelsea-teleurstelling weg

Ajax was wel succesvol. De ploeg was er dinsdag in de Arena niet aan te pas gekomen tegen Chelsea (0-3) en had tegen PEC het eerste kwartier ook moeite om kansen te creëren. Maar het had wel het heft in handen en toen verdedigster Milicia Keijzer langs twee tegenstandsters slalomde en vervolgens Romée Leuchter vrij voor Zwolle-doelvrouw Inge Tijink zette, was het ook meteen raak.

Ajax-aanvalster Chasity Grant houdt Jasmijn Dijsselhof van PEC Zwolle van de bal

Twee minuten later slaagde de PEC-verdediging er niet in een Amsterdamse voorzet te verwerken. Leuchter pikte de bal op, kapte zich vrij en sloeg voor de tweede keer toe: 2-0.

Kort na rust had de Ajax-spits haar hattrick te pakken. Ze had na de lage voorzet van Chasity Grant de hoek voor het uitzoeken en maakte haar achttiende competitiedoelpunt van het seizoen, eentje minder dan Fortuna Sittard-goalgetter Tessa Wullaert. De Belgische was vrijdag tegen Telstar (0-8) goed voor een heuse zevenklapper.

Boogbal

PEC beet daarna even van zich af. De 17-jarige Bo van Egmond omspeelde keepster Regina van Eijk, maar had zich in een te lastige hoek laten manoeuvreren. Een schot van Naomi Hilhorst eindigde in de armen van Van Eijk, die ook in actie moest komen bij een inzet van de nog net 16-jarige Zoë Zuidberg.

De eretreffer kwam er uiteindelijk toch dankzij Sterre Kroezen, die de iets voor haar doel staande Van Eijk van grote afstand verraste met een boogbal. De 18-jarige invalster had zelfs ook de 3-2 op haar schoen, maar wachtte te lang met schieten. Kay-Lee De Sanders kon met een sliding ingrijpen, maar Kroezen liep daarbij wel een op het oog pittige enkelblessure op.

De aansluitingstreffer kwam er alsnog via een eigen doelpunt van Sherida Spitse kort voor tijd, maar verder liet de thuisploeg het niet komen.