Houthi-officieren in hoofdstad Sanaa
NOS Nieuws

Houthi's sluiten akkoord met China en Rusland over vrije doorgang Rode Zee

De Houthi's bieden Chinese en Russische vrachtschepen een veilige doorgang op de Rode Zee. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de drie partijen in Oman. In ruil voor de toezegging krijgt de militie in Jemen politieke steun uit Peking en Moskou, meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Al maanden vallen de Houthi's vrachtschepen aan op de Rode Zee en de aansluitende Golf van Aden. De strijdgroep heeft herhaaldelijk gezegd alle passerende schepen met een Israëlische link te beschieten zolang Israël de oorlog in Gaza voortzet.

'Russisch schip gemist'

Inmiddels zijn tientallen internationale vrachtschepen bestookt met raketten en drones. Voor zover bekend zijn nooit Chinese of Russische schepen gericht aangevallen, al zou een tanker met Russische olie in januari maar net zijn gemist door een Houthi-raket.

Kort voor dat incident had een hooggeplaatste Houthi-functionaris al gezegd dat Chinese en Russische schepen op een veilige doorgang konden rekenen. Ditmaal is er op hoog diplomatiek niveau over onderhandeld en een akkoord bereikt. De hooggeplaatste Houthi-diplomaat Mohammed Abdulsalam heeft de uitkomst bevestigd aan persbureau Reuters.

Vermoedelijk wilden de twee grootmachten meer garanties van de Houthi's, aangezien er regelmatig schepen worden bestookt die ogenschijnlijk niets met Israël te maken hebben. Ook de Russen en Chinezen hebben baat bij stabiliteit op de belangrijke zeeroute.

Wie zijn de Houthi's en wat willen ze? Lees hier meer:

China heeft achter de schermen druk uitgeoefend op Iran om de aanvallen te beperken, meldde persbericht Reuters eerder. Teheran is een bondgenoot van zowel de Houthi's als Rusland en China. Ook zijn Houthi-diplomaten recent op bezoek geweest in Moskou.

Steun in VN-Veiligheidsraad

De Jemenitische militie kan de internationale erkenning en steun vanuit Peking en Moskou goed gebruiken. De twee landen hielden de Houthi's al eens uit de wind in de VN-Veiligheidsraad. In januari werd een resolutie aangenomen waarin de aanvallen van de Houthi's op vrachtschepen werden veroordeeld. China en Rusland, twee van de vijf landen met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad, zagen af van stemming.

Onlangs kwamen voor het eerst opvarenden om het leven door Houthi-aanvallen op zee. Het onder Griekse vlag varende schip True Confidence werd getroffen door raketten en vloog in brand. Een militaire coalitie, waar behalve de VS ook Nederland onderdeel van uitmaakt, voert luchtaanvallen uit op Houthi-doelen in Jemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl