Ierse premier Varadkar stapt onverwacht op
Met een verkiezingsjaar voor de deur heeft de Ierse premier Leo Varadkar onverwacht zijn aftreden aangekondigd. Ook zijn positie als partijleider van Fine Gael legt hij neer. Hij noemt het besluit zowel persoonlijk als politiek gemotiveerd.
Varadkar (45) heeft vriend en vijand verrast met zijn besluit. Op een inderhaast belegde persconferentie zei hij dat hij "na rijp beraad en zelfreflectie" gelooft dat een nieuwe premier beter in staat is zijn partij opnieuw naar de overwinning te leiden bij de verkiezingen van volgend jaar. Over zijn privéredenen om te stoppen zei hij niets.
In de peilingen gaat de grootste oppositiepartij Sinn Féin, de voormalige politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger IRA, aan kop voor Fine Gael en coalitiepartner Fianna Fail.
Voorspoed
Op 6 april is het congres van Fine Gael. Varadkar heeft de leden van zijn partij gevraagd om daar een nieuwe partijleider te kiezen die hem na het paasreces ook als premier opvolgt.
Onder zijn bewind is de economie enorm gegroeid: de werkloosheid is laag en er is een fors begrotingsoverschot. Ierland lijkt als een van de weinige landen de coronapandemie en de energiecrisis goed te hebben doorstaan. Wel is er grote woningnood, waardoor vooral de jongere generatie moeilijk aan geschikte woonruimte kan komen.
De opvolging van Varadkar lijkt geen uitgemakte zaak. Niemand heeft nog zijn vinger opgestoken. De bookmakers tippen Simon Harris, minister van Hoger Onderwijs. De nu 37-jarige Harris profileerde zich als minister van Volksgezondheid tijdens de coronapandemie. Eerder was hij onderminister van Financiën. Op zijn 24ste werd hij al lid van het Ierse parlement.
Ook Paschal Donohoe (49) wordt genoemd. Hij is minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep. Hij heeft een goede reputatie als bewaker van de schatkist.
De derde mogelijke opvolger is minister van Justitie Helen McEntee (37). Ze was de minister van Europese Zaken tijdens de Brexit-onderhandelingen en zou de eerste vrouwelijke premier van Ierland kunnen worden. In 2021 was ze de eerste minister die met zwangerschapsverlof ging.