Een kiezer op Gola Island brengt haar stem uit
NOS Nieuws

Ieren stemmen tegen grondwetswijziging over definitie gezin en rol moeders

De Ierse premier Varadkar heeft zijn verlies erkend in een referendum over twee grondwetswijzigingen. De uitslag moet nog komen, maar nu al is duidelijk dat de kiezers de plannen afwijzen. "Het was onze taak om een meerderheid 'Ja' te laten stemmen en daarin zijn wij duidelijk niet geslaagd", zei Varadkar.

De eerste wijziging bestond uit een amendement waarin de definitie van het gezin wordt verruimd. In de huidige grondwet staat dat het huwelijk de basis van een gezin is. In het amendement dat de regering in stemming bracht staat dat ook een andere duurzame relatie de basis van een gezin kan zijn.

De tweede wijziging betrof een amendement dat niet alleen moeders voor zieke gezinsleden en gezinsleden met beperking hoeven te zorgen, maar ook andere leden van het gezin.

Een activist voor mensen met een beperking roept op om tegen te stemmen

De grootste partijen in het parlement, inclusief de grootste oppositiepartij Sinn Féin, steunden de grondwetswijziging, maar de kiezers denken er dus anders over. Rond 18.00 uur (Nederlandse tijd) had meer dan 65 procent van de kiezers tegen de amendementen gestemd.

Het referendum werd vrijdag gehouden, niet toevallig op internationale vrouwendag. In de dagen daarvoor klonk de kritiek dat de amendementen te vaag waren geformuleerd steeds luider.

Zo was het begrip 'duurzame relatie' niet nader gedefinieerd. Ook zagen kiezers het tweede amendement als een voorteken dat de overheid mantelzorgers minder gaat steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl