NOS Nieuws

Wekdienst 18/3: Tramaanslag herdacht in Utrecht • EK-tenue Oranje gepresenteerd

Goedemorgen! Vandaag wordt in Utrecht de tramaanslag van vijf jaar geleden herdacht. En in Zweden is er een ceremonie in het parlement rond de toetreding tot de NAVO, in het bijzijn van koning Carl Gustaf,

Eerst het weer: eerst veel bewolking met lokaal wat regen. Vanmiddag meer zon en vanuit het westen overwegend droog bij maxima tussen 10 en 15 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Utrecht wordt de tramaanslag van vijf jaar geleden herdacht. Bij de aanslag door Gökmen T. kwamen vier mensen om het leven.
  • In Stockholm vindt vanochtend een formele ceremonie plaats rond de toetreding van Zweden tot de NAVO. In het parlement wordt de vlag van de alliantie gehesen en er zijn speeches van de koning en de premier van Zweden.
  • En de KNVB presenteert de nieuwe thuis- en uit-tenues van het Nederlands elftal. De spelers van Oranje zullen die deze zomer ook dragen bij het EK in Duitsland.

Wat heb je gemist?

De president Poetin heeft in zijn overwinningstoespraak gezegd dat de protesten van de afgelopen dag geen invloed hebben gehad op de uitslag. "Het maakt niet uit wie of hoeveel ze ons willen intimideren, ongeacht wie of hoeveel ze ons willen onderdrukken, onze wil, ons bewustzijn, niemand is in de geschiedenis ooit in zoiets geslaagd. Het heeft nu niet gewerkt en zal in de toekomst niet werken, nooit", zei hij in zijn speech.

Het was vooraf al duidelijk dat de 71-jarige Poetin zou worden herkozen bij de onvrije presidentsverkiezingen. Met zijn nieuwe termijn van zes jaar wordt hij de langst zittende Russische leider in meer dan 200 jaar.

Poetin noemde voor het eerst ook de overleden Russische oppositieleider Navalny bij naam. Hij noemde diens dood verdrietig, maar "overal overlijden gevangenen". Poetin zei dat een gevangenenruil ophanden was met Russen die in het Westen vastzitten.

De winst van Poetin is door verschillende landen veroordeeld. President Zelensky van Oekraïne noemde Poetin een dictator. "Het is voor iedereen in de wereld duidelijk dat deze figuur, zoals dat in de loop van de geschiedenis al vaak is gebeurd, eenvoudigweg ziek is van macht en er alles aan doet om voor altijd te regeren", zei hij.

Anders nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De weduwe van de gestorven Russische oppositieleider Navalny sprak gisteren in Berlijn, nadat ze daar in de Russische ambassade had gestemd. Joelia Navalnaja bedankte iedereen die gehoor had gegeven aan de oproep om om 12.00 uur te gaan stemmen, als uiting van protest.

Weduwe Navalny na het stemmen: 'Ik heb zijn naam opgeschreven'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl