Barcelona won eenvoudig met 3-0 op bezoek bij Atletico Madrid.
NOS Voetbal

Jeugdig Barcelona gaat spelenderwijs langs Atlético en is weer beste van Catalonië

FC Barcelona heeft de topper tegen Atlético Madrid met opvallend gemak gewonnen. In het Metropolitano-stadion in Madrid speelde Barcelona niet eens heel goed, maar won wel met 3-0.

Door de zege is Barcelona weer de beste club van Catalonië. Girona verloor zaterdag namelijk met 1-0 van Getafe en is nu derde op twee punten van Barcelona.

Het verschil met koploper Real Madrid, dat zaterdag in Pamplona met 4-2 won van Osasuna, is nog altijd fors: acht punten.

De stand in La Liga.

Barcelona en Atlético traden zondagavond met een uitstekend humeur aan in Madrid. Barcelona plaatste zich dinsdag namelijk dankzij een 3-1 zege op Napoli voor de kwartfinales van de Champions League.

Een dag later was Memphis Depay de grote man bij Atlético Madrid tegen Internazionale, door eerst met een late treffer een verlenging af te dwingen en vervolgens in de gewonnen strafschoppenserie snoeihard raak te schieten.

Depay op de bank

Tegen Barcelona moest Depay desondanks weer op de bank plaatsnemen. Als hij opzij keek, zag hij de gezichten van aanvoerder Koke en spelmaker Antoine Griezmann die allebei niet fit genoeg waren om te starten.

Ook Barcelona-coach Xavi Hernandez had reden tot zorg. Gavi, Pedri, Baldé en Frenkie de Jong zijn al een tijdje geblesseerd en daar kwamen kort voor de wedstrijd ook nog Andreas Christensen en João Cancelo bij.

  • Pro Shots
    Héctor Fort, de 17-jarige vervanger van de geblesseerde João Cancelo.
  • Pro Shots
    Andreas Christensen (achter) raakte geblesseerd in de warming-up, zijn vervanger was Fermin Lopez.

Als vervanger van de Portugese linksback koos Xavi opnieuw voor een tiener: de 17-jarige Héctor Fort stond zo naast leeftijdsgenoot Pau Cubarsi in de verdediging. De 16-jarige Lamine Yamal bleef dit keer op de bank.

Schaakspel

De thuisclub domineerde de openingsfase, maar al snel verzandde de wedstrijd in een traag schaakspel, waarbij de mogelijkheden op een hand te tellen waren.

Na een half uur kroop Barcelona opeens uit de schulp en kreeg zowaar kansen via Raphinha (kopbal) en Fermin Lopez (op de voeten van doelman Jan Oblak.)

João Félix scoort voor Barcelona tegen de club die hem verhuurd, Atlético Madrid.

Bij de derde kans was het wel raak: uitgerekend João Félix - die door Atlético verhuurd wordt aan Barcelona - werd door Robert Lewandowski feilloos gevonden voor het doel en de Portugees duwde de bal subtiel in de verre hoek.

Ondanks de voorsprong werd Barcelona-coach Xavi vlak daarna naar de tribune gestuurd. De coach was het niet eens met eens niet-gegeven vrije trap, liet zijn frustraties de vrije loop en werd met twee gele kaarten weggestuurd.

Eerder werd de heetgebakerde trainer, die zijn vertrek bij Barcelona al heeft aangekondigd, al naar de tribune gestuurd in het uitduel met Getafe.

Xavi Hernández krijgt tegen Atlético Madrid in korte tijd twee keer geel en moet vertrekken.

Broer Óscar Hernández wist dus al wat hem te doen stond, als tijdelijke vervanger langs de lijn. De oudere Hernández eerste taak was een oplossing verzinnen voor het neutraliseren van Depay en Griezmann, want beiden maakten hun entree.

Voordat zij hun stempel konden drukken lag de 2-0 al in het net. De Paul verspeelde de bal op het middenveld en Lewandowski scoorde uit de draai.

Atlético gaf niet op en dwong doelman Marc-André Ter Stegen tot twee fantastische reddingen op een schot van Marcos Llorente en de rebound van Depay.

  • Reuters
    Robert Lewandowski maakte zijn dertiende van de competitie.
  • Reuters
    Fermin Lopez viert de 3-0 tegen Atlético.

Toen Fermin López, midweeks tegen Napoli ook al trefzeker, de 3-0 binnenkopte was het verzet van Atlético gebroken.

In blessuretijd leek het ook nog 4-0 te worden, toen de Braziliaanse invaller Vitor Roque alleen op doelman Oblak af mocht. Hij werd echter gestuit door Nahuel Molina. Zo eindigde Atlético zelfs nog met tien man, want de Argentijnse wereldkampioen werd van het veld gestuurd.

Champions League

Atlético Madrid blijft door de nederlaag op de vijfde plek staan en moet nog aan de bak om opnieuw Champions League te mogen spelen.

In de kwartfinales van de Champions League half april neemt Barcelona het op tegen Paris Saint-Germain. Atlético Madrid treft PSV-bedwinger Borussia Dortmund.

Ook Real Madrid dingt nog mee naar de hoogste prijs in Europa. In Manchester City hebben ze wel een geduchte tegenstander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl