Het gekaapte vrachtschip Ruen
NOS NieuwsAangepast

Indiase marine bevrijdt bemanning gekaapt schip en overmeestert piraten

De Indiase marine heeft de bemanning van een schip bevrijd dat in december werd gekaapt door Somalische piraten. De 35 piraten zijn gevangen genomen, meldt de Somalische havenminister Ahmed Yassin Saleh aan persbureau Reuters.

De piraten kaapten het vrachtschip Ruen, dat onder Maltese vlag vaart, op 14 december vorig jaar. Eerder deze week zouden ze dat schip hebben gebruikt om een ander vrachtschip, onder Bengaalse vlag, te kapen voor de kust van Somalië.

Volgens een woordvoerder van de Indiase marine openden de Somalische piraten gisteren het vuur op een Indiaas marineschip. De bemanning van de Ruen zou bestaan uit zeventien mensen uit Bulgarije, Angola en Myanmar. Volgens minister Saleh zijn zij allemaal in veiligheid gebracht.

De Indiase marinewoordvoerder schreef eerder vandaag op X dat het Indiase oorlogsschip actie ondernam "in overeenstemming met het internationale recht, uit zelfverdediging en om piraterij te bestrijden, met minimaal gebruik van geweld."

Zeventien incidenten

In de afgelopen jaren werden er weinig schepen gekaapt, maar sinds kort neemt de piraterij weer toe. In januari heeft India minstens tien schepen naar de Rode Zee en de Golf van Aden gestuurd om vrachtschepen te beschermen.

Volgens de Indiase marine zijn er sinds december minstens zeventien gevallen van kaping, pogingen tot kaping of andere verdachte acties geweest in de wateren daar. Begin dit jaar bracht de Indiase marine nog de bemanning van een schip in de Arabische Zee in veiligheid na een mogelijke kaping.

In de Golf van Aden en de westelijker gelegen Rode Zee worden vrachtschepen ook regelmatig aangevallen door Houthi-rebellen uit Jemen. Vorige week vielen er voor het eerst doden bij zo'n aanval. Nederland doet mee aan een internationale missie om vrachtschepen in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van de Houthi's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl