Het Indiase marineschip INS Chennai, dat het mogelijk gekaapte vrachtschip te hulp schoot
NOS Nieuws

Indiase commando's ontzetten mogelijk gekaapt schip voor kust Somalië

Commandotroepen van de Indiase marine hebben in de Arabische Zee de bemanning van een vrachtschip in veiligheid gebracht. De 21 bemanningsleden van de MV Lila Norfolk zaten in een schuilkamer, nadat ze gisteren melding hadden gemaakt van een mogelijke kaping van het schip.

Volgens de bemanning wisten vijf of zes bewapende mensen gisteravond aan boord te komen. Het schip voer toen zo'n 670 kilometer uit de kust van Somalië en was op weg naar Bahrein, stelt het maritieme inlichtingenbedrijf Ambrey. Onder de bemanningsleden waren vijftien Indiërs.

De Indiase marine stuurde vervolgens een vliegtuig en een marineschip om poolshoogte te nemen. Volgens de marine zijn de commandotroepen na enkele uren observeren aan boord gegaan van het vrachtschip. Daar troffen ze geen kapers aan.

"De kapingspoging van de piraten is waarschijnlijk gestaakt toen de Indiase marine waarschuwde dat ze eraan kwam", staat in een verklaring van diezelfde marine. Het is onduidelijk wie de piraten waren. De aanval op het schip is niet opgeëist.

Niet de eerste kaappoging

Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op gegevens van de Indiase marine, zijn er afgelopen maand drie kapingen of pogingen tot kaping geweest van schepen in de Arabische Zee. Dat was al sinds 2017 niet voorgekomen.

Scheepvaartdeskundigen stellen dat piraten hun kans grijpen nu veel antipiraterijmissies hun aandacht hebben gevestigd op de Rode Zee, waar Houthi's uit Jemen al een aantal weken vrachtschepen aanvallen met drones en raketten. De Houthi's doen dat naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza.

Om vrachtschepen op de Rode Zee te beschermen is een internationaal samenwerkingsverband opgericht, waar ook Nederland aan meedoet. India maakt geen deel uit van die maritieme coalitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl