Matteo Jorgenson schreef afgelopen zondag Parijs-Nice op zijn naam
NOS Wielrennen

Jorgenson neemt stokje moeiteloos over van Roglic: 'Renners gaan bij Visma niet echt kapot'

Op een groot scherm kwamen woensdagavond beelden voorbij van een ongekend 2023 voor wielerploeg Visma-Lease a Bike. Maar ondertussen staat de teller van het Nederlandse team in het nieuwe jaar alweer op 15 zeges. "Dit is onze beste seizoensstart ooit", klonk het dan ook in Breda, waar een documentaire over de trilogie van afgelopen jaar werd gepresenteerd.

Afgelopen zondag stelde Visma-Lease a Bike op één dag de eindzege in zowel Parijs-Nice als Tirreno-Adriatico veilig. En in het Vlaamse openingsweekend won de mannenploeg zowel Omloop Het Nieuwsblad als Kuurne-Brussel-Kuurne.

Vraag aan Merijn Zeeman hoe het komt dat zijn team zo goed uit de winter is gekomen en hij kan je niet één concreet antwoord geven. "Er is heel hard gewerkt, door heel veel mensen. We hebben 210 mensen die voor ons werkzaam zijn, al die mensen zijn verantwoordelijk voor dit succes."

Jorgenson nieuwe ontdekking Visma-Lease a Bike: 'Hebben zijn potentieel gezien'

Stel dezelfde vraag aan oud-renner Nathan Van Hooydonck en het wordt iets concreter. De Belg, die afgelopen jaar plotseling moest stoppen met fietsen om gezondheidsredenen, benoemt met name het aantrekken van de Amerikaan Matteo Jorgenson, die afgelopen weekend opeens op de hoogste trede stond in Parijs-Nice, als beste voorbeeld.

Want waar Jorgenson (24) voorheen niet verder kwam dan twee achtste plaatsen in de koers naar de zon, neemt hij nu moeiteloos het stokje over van de naar Bora overgestapte Primoz Roglic als winnaar van die wedstrijd.

"Hij voelt zich fitter dan voorheen. Ik denk dat ik heel goed begrijp wat hij bedoelt", zegt Van Hooydonck. "Want ik heb mij eigenlijk ook, op een hoogtestage of in een wedstrijd, nooit écht kapot gevoeld. Dat heeft er naar mijn mening heel erg mee te maken dat we op een juiste manier herstellen."

Er werd een speelfilm gemaakt over het succes achter de wielerploeg:

Bioscoopfilm Visma Lease a Bike: het verhaal achter het succes

Wat Van Hooydonck bedoelt: tegenover elke inspanning staat de juiste hoeveelheid energie-inname, waardoor het herstelproces sneller gaat. Het is wel vaker aangehaald: elke gram die in het lichaam komt, wordt afgewogen bij de geelzwarte formatie. En dat is nog altijd een van de belangrijkste sleutels tot het succes. "Soms wordt er gezegd dat renners bij Visma niet meer mogen eten. Maar dat is het niet. Er wordt op toegezien dat je net voldoende eet, dat je juist alles binnenkrijgt."

Die extra paar procent

Ook de verandering in training zorgt ervoor dat een Jorgenson, maar ook een Christophe Laporte, die tot vorig jaar bepaald geen veelwinnaar was bij het Franse Cofidis, in Nederlandse dienst opeens een wereldtopper wordt. "Matteo heeft een uitzonderlijk talent. Dat was te zien in een team als Movistar, dat ook een goede ploeg is, maar bij Visma-Lease a Bike laten ze geen enkel detail zomaar passeren."

Jorgenson gunt Evenepoel slotrit, maar is wel eindwinnaar Parijs-Nice

"Er wordt over alles nagedacht. Vorig jaar ging hij alleen op hoogtestage, dit jaar doet hij dat in teamverband. Dat kan net voor die extra paar procent zorgen en dat resulteert gelijk in de gele trui in Parijs-Nice, wat voor de buitenwacht als onmogelijk wordt gehouden."

In oktober gaf Zeeman in een interview met de NOS nog een waarschuwing aan zijn eigen team. Hij zei toen dit: "Wat dit jaar goed genoeg was, is het dat volgend jaar niet meer. De concurrentie zit niet stil. We zullen moeten blijven evolueren, want anders komt er een moment dat de rest ons voorbij gaat."

Schakeltjes

De vraag is dan ook: hoe zijn ze geëvolueerd? Zeeman nu: "Het is echt de uitkomst van heel veel verschillende schakeltjes. We hebben geweldige renners, fantastische talenten. Die komen uit ons development-team, zoals Olav Kooij. Die is bij ons opgeleid en hoort langzamerhand nu bij de wereldtop."

"De scouting is ook heel goed. Jorgenson blijkt een voltreffer. Maar ook op alle andere gebieden hebben we hele goede mensen, en een krachtige organisatie erachter met sterke en betrokken mensen."

Wat maakt Jorgensen een 'voltreffer' volgens Zeeman? "Om te beginnen: hij heeft natuurlijk een geweldig talent. Want je kunt nog zo'n goede begeleiding bieden, uiteindelijk doen de sporters het zelf. Maar ik denk dat wat wij zijn potentie goed hebben gezien. Dat gaat niet over een nacht ijs. Dan gaat het om data, fysiek, maar ook persoonlijkheid."

"Hij is een jongen die heel erg verantwoordelijkheid neemt. Hij laat zich heel erg goed coachen en heeft een sterke wil. Hij is met een rugzakje naar Europa gekomen, heeft zichzelf aangeboden bij meerdere teams. Dat is al heel wat jaren terug, maar het laat wel zijn motivatie zien. Wij vragen het uiterste van onszelf. Als een sporter dat zelf ook graag wil, dan vormen wij een goede combinatie."

Monument is het volgende doel

Dat Kooij en Vingegaard doorgaan met winnen, is al haast geen verrassing meer. De Deen rijdt nog eerder en nog verder bij de concurrentie weg. Al is het seizoen nog pril.

Bekijk de twee ritzeges van Olav Kooij in Parijs-Nice:

"Als ik Olav zie sprinten in Parijs-Nice en ik zie hem Mads Pedersen - een van de beste tien renners van de wereld - tot twee keer toe verslaan, dan ben ik daar enorm trots op. En als ik zie dat Jonas nog steeds met heel veel zelfvertrouwen rondrijdt, dat doet mij enorm veel deugd. Wat we nog kunnen verwachten? Nog meer spektakel en gele truien."

Voor Zeeman is het hoofddoel: het winnen van de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix. Wie weet met Jorgenson, die ook dan weer van de partij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl