Depay viert zijn treffer tegen Internazionale

Depay inspireert Atlético tot comeback tegen Inter: zege na strafschoppen

Atlético Madrid heeft voor de zevende keer onder trainer Diego Simeone de kwartfinales van de Champions League bereikt. Een vermakelijke en open wedstrijd in Madrid tegen Internazionale leek te eindigen in 1-1, maar vlak voor tijd zorgde invaller Memphis Depay voor 2-1 en dus een verlenging.

Daarin werd niet gescoord. In de strafschoppenserie trok Atlético, na weer een treffer van Depay en een misser van Davy Klaassen, aan het langste eind: 3-1.

Atlético voegt zich zo bij Manchester City, Arsenal, Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund. De Duitsers waren woensdagavond met 2-0 te sterk voor PSV.

Vol op de aanval

Drie weken geleden won Inter het eerste duel met 1-0 dankzij een late treffer van oud-eredivisionist Marko Arnautovic, de Oostenrijker die Oranje volgende zomer zal tegenkomen in de groepsfase van het EK in Duitsland.

Wie dacht dat Inter die voorsprong in Madrid met man en macht zou verdedigen, kwam bedrogen uit. Sterker, omdat ook Atlético vol op de aanval speelde, ontwikkelde zich een zeer amusante eerste helft.

Denzel Dumfries was in de eerste helft dicht bij de 1-0 voor Internazionale...
    ...terwijl Stefan de Vrij het achterin bij Inter dicht hield.

Inter-doelman Yann Sommer bracht op fraaie wijze redding op inzetten van Antoine Griezmann en Alváro Morata (kopbal). Aan de andere kant moest doelman Jan Oblak ook het beste van zichzelf laten zien, onder meer bij twee inzetten in korte tijd van Denzel Dumfries.

Twee treffers in twee minuten

Terwijl Atlético het meeste in balbezit was en zocht naar een opening in de door Stefan de Vrij geleide Inter-defensie, leken de uitbraken van de Italianen gevaarlijker.

Dat bleek na een ruim half uur, toen Inter razendsnel en over vele schijven door de Spaanse defensie sneed tot Federico Dimarco vrij voor het doel stond. De geblondeerde linkerwingback aarzelde niet en schoot de bal achter Oblak.

Slechts 19 treffers had Inter dit seizoen toegestaan in 38 wedstrijden, maar daar had Atlético geen boodschap aan. Nog geen twee minuten later poeierde Griezmann namelijk de gelijkmaker van dichtbij in het doel.

Federico Dimarco opende de score voor Internazionale tegen Atlético Madrid...
  • EPA
    ...maar amper twee minuten later trekt Antoine Griezmann de stand alweer gelijk.

Ook de eerste grote kans na rust was voor Griezmann na een knappe actie van Marcos Llorente, maar opnieuw lag Sommer stijlvol in de weg.

Atlético ging steeds wanhopiger op zoek naar de gelijkmaker, liet grote ruimtes achter in de verdediging voor Inter.

Marcus Thuram had moeten profiteren, maar koos vrij voor Oblak voor een vuurpijl naast de kruising en later mikte Barella in vergelijkbare positie in de handen van de Sloveense doelman.

Depay dwingt verlenging af

Met Depay in de ploeg voor de laatste tien minuten zette Atlético nog een keer aan. De spits van Oranje kreeg ook meteen een kans, maar Matteo Darmian (ingevallen voor Dumfries) zette hem de voet dwars.

Toch hing de 2-1 in de lucht en die kwam er ook. Nadat Depay eerst nog tegen de paal had geschoten, mikte hij de bal vier minuten voor tijd met De Vrij in zijn rug knap in de hoek.

• Reuters
    Memphis Depay troeft Stefan de Vrij af en schiet Atlético Madrid naar de verlenging tegen Inter.
  • Reuters
    Memphis Depay viert de bevrijdende 2-1 met de fans.

De eerste treffer van de Nederlander - wiens naam 'Memphis, Memphis' van de tribunes schalde - in de Champions League was goed voor een verlenging.

Diep in blessuretijd had een andere invaller Rodrigo Riquelme het duel nog kunnen beslissen voor Atlético, maar hij mikte voor open doel over.

Verlenging

Ook in de verlenging golfde het spel op en neer. Nadat Thuram een aardige kopkans had verprutst, maakte opnieuw Depay kennis met de reflexen van Sommer.

Inter-aanvoerder Lautaro Martinez kopte een hoekschop rakelings langs de paal. Vervolgens ging verdediger Stefan Savic kermend naar de grond na - zo bleek achteraf - een stoot in de edele delen door Thuram.

Ook Hakan Çalhanoglu flirtte met een rode kaart. Hij trok aan de noodrem tegen Depay en kwam goed weg met een gele kaart. En dat gold aan het einde van de tweede verlenging ook voor Yann Bisseck, die Depay hard op de enkels raakte.

Hakan Çalhanoglu trekt aan de noodrem tegen Memphis Depay in de verlenging.

Gescoord werd er niet meer en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Depay ramde daarin de eerste Spaanse strafschop ongenadig hard door het midden voor de 1-1. Alexis Sánchez (Inter) en Saúl (Atlético) faalden vervolgens, waarna het de beurt was aan Klaassen.

De Nederlander, tien minuten voor tijd ingevallen, schoot niet eens zo slecht in, maar de lange Oblak dook de bal uit de hoek.

Toen Inter-aanvoerder Martinez - bij het WK namens Argentinië nog de beul van Oranje in de strafschoppenserie - vervolgens huizenhoog over schoot, brak het feest los in Madrid.