PSV komt flitsende start Dortmund niet te boven en ligt uit Champions League

De Europese ambities van PSV zijn in Dortmund gesneuveld. Na een gelijkspel (1-1) in eigen huis verloren de Eindhovenaren de return in de achtste finales van de Champions League op bezoek bij Borussia Dortmund met 2-0.

Met de befaamde Gelbe Wand van het Westfalenstadion in de rug werd de koploper van de eredivisie in het eerste half uur omver geblazen. Ook met de van een blessure herstelde Joey Veerman in de basis kon PSV niet mee in de flitsende start van Dortmund.

PSV vocht lang tegen een achterstand door een doelpunt in de derde minuut van Jadon Sancho, diep in blessuretijd maakte Marco Reus ook nog 2-0.

Dortmund kwam fel uit de startblokken en dat leverde al binnen twee minuten een kans op voor Ian Maatsen, net als landgenoot Donyell Malen gestart bij de Duitsers. PSV-keeper Walter Benitez had op de inzet van de Nederlander nog een antwoord, maar was een minuut later geklopt. Hij kon niet voorkomen dat Jadon Sancho de score opende.

Jerdy Schouten, bij PSV opnieuw spelend in de achterhoede, en Guus Til, op het middenveld met Veerman en Mauro Junior, grepen maar half in bij een gevaarlijke aanval van Dortmund.

Julian Brandt bediende Sancho, die zelfs nog tijd kreeg de bal goed te leggen voor hij met een lage schuiver de score opende.

Jadon Sancho (10) schiet de 1-0 binnen.
  • ANP
    Donyell Malen laat Jerdy Schouten achter

De 1-0 was een tik in het gezicht van PSV, dat in het restant van de eerste helft niet verder kwam dan een acrobatische afzwaaier van Luuk de Jong en schotjes van Sergino Dest, Johan Bakayoko en Til.

Aan de andere kant moest keeper Benitez aan de bak. Met dank aan zijn inspanningen stond het bij rust nog altijd 1-0, een milde tussenstand gezien de verhoudingen op het veld.

Lozano schiet op de paal

Bosz bracht voor de tweede helft Hirving Lozano in, waardoor Malik Tillman naar het middenveld verhuisde ten koste van Til. De Mexicaanse invaller creëerde al snel een kans voor zichzelf en raakte de paal. Als collectief liet PSV in het vervolg veel meer zien.

• ANP
    Peter Bosz pept Hirving Lozano op
  • EPA
    Dortmund-fans spreken zich uit tegen Champions League-hervormingen

Met ogenschijnlijke toestemming van de tegenstander nam PSV het heft in handen, tikte makkelijker rond en kreeg ook kansen. Met name Bakayoko was dicht bij een doelpunt, maar Dortmund-doelman Gregor Kobel lag een gelijkmaker in de weg.

Doelpunt afgekeurd, misser De Jong

Een kwartier voor tijd leek PSV de hoop al op te moeten geven. Uit een vrije trap viel via het hoofd van Niclas Füllkrug de 2-0, maar tot opluchting van Bosz en de zijnen zag de VAR met een vergrootglas buitenspel en werd het doelpunt afgekeurd.

Bosz bracht met Ricardo Pepi nog een extra spits en joeg zijn ploeg vooruit. Het leverde in blessuretijd een gigantische kans op voor De Jong, maar na een combinatie met Jordan Teze schoot de aanvoerder hoog over.

Met de achterdeur volledig open werd het in de slotminuut nog 2-0. Na een lange bal, verkeerd ingeschat door de achtergebleven PSV'ers en een glijpartij van Isaac Babadi, zorgde invaller Reus voor het slotakkoord van een teleurstellende avond voor PSV.