Euforie bij de spelers van PSV na behalen van de halve finales van de Champions League in april 2005
NOS Voetbal

Kan dit PSV de Europese Hiddink-jaren doen herleven?

  • Franklin Stoker

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Franklin Stoker

    volgt PSV namens NOS Sport

PSV kan vanavond voor het eerst sinds 2007 de kwartfinales van de Champions League bereiken als het Borussia Dortmund weet uit te schakelen. Kunnen de Eindhovenaren de 'Guus Hiddink-jaren' doen herleven?

Voormalig PSV'ers André Ooijer, Gerald Sibon en Edwin Zoetebier geloven, na de 1-1 bij de heenwedstrijd in Eindhoven, in een goede afloop voor het elftal van trainer Peter Bosz.

"Natuurlijk kan het. Als ze de beginfase goed doorkomen kan het leuk worden. Al blijft het een zwaar karwei, het Duitse voetbal wordt onderschat, vind ik", zegt Ooijer, die vorig seizoen nog als assistent-trainer werkzaam was in Eindhoven.

Hij krijgt bijval van Sibon. "Ik zie PSV best winnen in Dortmund, maar Duitse clubs blijven vervelend om tegen te spelen. Dortmund is ook weer aardig bezig."

'PSV afhankelijk van Veerman'

Zoetebier vindt dat het meespelen van Joey Veerman een bepalende factor wordt voor PSV. De middenvelder van PSV is hersteld van een blessure, maar het is nog onduidelijk of hij fit genoeg is voor een basisplaats tegen Dortmund.

"Ik zeg dit niet omdat we allebei een Volendamse achtergrond hebben, maar ik vind dat het spel van PSV toch wel een beetje afhankelijk van Veerman is. Zijn aanwezigheid scheelt ontzettend veel. Dat zag je wel in de eerste confrontatie tegen Dortmund. Zonder Veerman vind ik het allemaal net wat minder bij PSV."

De drie oud-spelers weten waar ze over praten als het over presteren op Champions League-niveau gaat. Ze behoorden in het seizoen 2004/2005 tot de illustere PSV-selectie die toen een wonderseizoen doormaakte met het winnen van de landstitel, de KNVB-beker en, bovenal, het bereiken van de halve finales van de Champions League.

Het was een periode waarin PSV ook de achtste finales (2006, ook onder Guus Hiddink) en kwartfinales (2007, met trainer Ronald Koeman) van het grootste Europese clubtoernooi haalde.

Killen

Het PSV uit het seizoen 2004/2005 kon wedstrijden resoluut naar zijn hand zetten of wedstrijden 'killen' als dat nodig was. Het verdiende soms niet de schoonheidsprijs, maar de punten en resultaten stroomden binnen voor de gemêleerde selectie van trainer Hiddink, vol met Nederlandse, Zuid-Amerikaanse en Zuid-Koreaanse invloeden.

We wisten wat we aan elkaar hadden en gingen privé met elkaar om.

André Ooijer over het seizoen 2004/2005 met PSV

"We hadden een redelijk nieuw elftal, maar groeiden dat seizoen snel naar elkaar toe. Phillip Cocu kwam bijvoorbeeld terug van Barcelona, maar werd de baas van onze selectie, met Mark van Bommel en André Ooijer als secondanten", aldus Sibon.

Volgens Ooijer was de goede sfeer in de selectie van toenmalig trainer Hiddink de basis voor de prestaties. "We wisten wat we aan elkaar hadden en gingen ook privé met elkaar om. Soms gingen we weleens met tien man ergens bij elkaar kaarten of wat eten. Dat gebeurde toen gewoon."

"Het mooiste van dat seizoen vond ik misschien wel dat iedereen het erover eens was om het kampioensfeest uit te stellen", gaat Ooijer verder. "We hadden namelijk de halve finale tegen Milan voor de boeg, dus iedereen wilde die focus houden. Dat kenmerkte ons ook."

Andre Ooijer en Mark van Bommel vieren feest na duel met Olympique Lyon in april 2005

Volgens Sibon kan het huidige PSV nog niet helemaal de vergelijking doorstaan met de selectie waar hij in 2004/2005 deel van uitmaakte. Het is volgens hem nog maar de vraag of het PSV van Bosz ook in staat is om de halve finales van de Champions League te halen.

"Dit PSV krijgt af en toe nog weleens kritiek en is ook in Europa niet oppermachtig. Dat waren wij destijds ook niet in Europa, maar met jongens zoals bijvoorbeeld Alex en Gomes achter je, wist je wel dat er stevig fundament stond. Bij dit PSV heb ik dat gevoel nog niet."

Zoetebier is het daarmee eens. "Ik vond ons met name Europees gezien wel sterker. Kijk alleen al wat we achterin hadden staan. Dat klinkt misschien raar, omdat PSV dit seizoen alleen één keer minimaal van Feyenoord heeft verloren."

Zoetebier: 'Benítez heeft goede uistraling'

De voormalig keeper is overigens wel zeer te spreken over Walter Benítez, de Argentijnse doelman die sinds 2022 het doel van PSV verdedigt. "Hij doet het goed. Ik vind dat hij een goede en rustige uitstraling heeft. Benítez heeft altijd het vertrouwen van PSV gekregen en dat betaalt zich nu uit. Dit is iemand waar PSV nog lang plezier aan kan beleven."

Ooijer vindt dat PSV Europees gezien voor niemand bang hoeft te zijn. "Ik werd in de kleedkamer weleens door de technische staf voor gek verklaard, maar ik vind dat PSV in thuiswedstrijden van iedereen kan winnen. Ook van Manchester City of Real Madrid. Die Europese thuiswedstrijden in Eindhoven hebben iets magisch. Maar laten ze maar eerst eens van Dortmund winnen. Dat wordt al moeilijk genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl