Taiwanezen oefenen voor eventuele inval China: 'Moeten op onszelf vertrouwen'
"Zij die met vuur spelen, zullen zich branden." Met woorden waarschuwde Wang Yi de Taiwanezen aan de zijlijn van het Volkscongres nog maar eens om vooral niet voor formele onafhankelijkheid te gaan.
Ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken weet dat uit recente peilingen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Taiwanezen de huidige status quo, die de facto neerkomt op onafhankelijkheid, wil behouden. Tegen de achtergrond van de waarschuwingen uit Peking wordt er op het eiland volop geoefend voor een potentiële Chinese inval.
"Zorg dat je stabiel zit", klinkt het vanuit de kelder in een anoniem straatje aan de rand van de stad Taichung. Er volgen meerdere schoten. "Draai je voet naar de zijkant, op die manier ben je bewegelijker tijdens het schieten." Begin dit jaar werd de dienstplicht in Taiwan opgerekt van vier maanden naar een jaar, maar voor de trainees in deze kelder is dat niet genoeg.
"We willen dat zoveel mogelijk Taiwanezen de kans krijgen om te leren hoe ze, als dat nodig is, veilig en correct vuurwapens kunnen gebruiken op het slagveld", zegt instructeur Amibo. Sinds een jaar biedt zijn organisatie Hemlock cursussen aan voor Taiwanezen die voorbereid willen zijn op het scenario waarvan niemand hoopt dat het ooit uit zal komen: een Chinese invasie.
Voor veel van zijn cursisten, sommigen uitgedost in legeroutfit, was de afbraak van de vrijheden in Hongkong al een wake-upcall: Taiwan kon zomaar eens de volgende zijn. Ook de invasie in Oekraïne en de oorlog tussen Israël en Hamas maken Taiwanezen nerveus, meent Amibo. "Mensen in Taiwan zijn zich er meer bewust van dat ook wij te maken kunnen krijgen met agressie. Daarom treffen veel mensen nu voorbereidingen."
Chinees machtsvertoon
"Voorheen was de relatie niet zo gespannen", meent Hsu, een van de cursisten die zich hebben aangesloten voor de training. "Op dit moment zijn de betrekkingen niet bepaald geweldig te noemen", zegt hij met gevoel voor understatement. Vrijwel dagelijks laten vliegtuigen en marineschepen van het Volksbevrijdingsleger zich zien in de Straat van Taiwan. De Chinese kustwacht voert patrouilles uit rond de Taiwanese Kinmeneilanden.
Op de openingsdag van het Volkscongres, eerder deze week, leek Peking de duimschroeven ook verbaal verder aan te draaien. Het woordje vredig werd weggelaten toen de premier sprak over 'hereniging'. Tijdens een volledig uitgeschreven persconferentie, waarin alleen vooraf goedgekeurde vragen konden worden gesteld, stelde buitenlandminister Wang dat zijn beleid "helder" is.
"Met de grootste oprechtheid blijven wij streven naar vredige hereniging", las hij voor van papier. "Separatistische activiteiten zijn vernietigend voor de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan." Volgens onderzoeksbureau Pew ziet liefst twee derde van de Taiwanezen China als 'grote bedreiging'. Onder jongeren ligt dat cijfer nog een fractie hoger, een groeiende groep sluit zich aan bij verdedigingstrainingen.
Langere voorbereiding
In de kelder in Taichung wil niemand gokken op een goede afloop. "Ik heb wel een schietopleiding gevolgd bij defensie", zegt cursist Chou, een jonge vrouw die haar dienstplicht er al op heeft zitten. "Maar ik wil blijven oefenen zodat ik ook in oorlogstijd weet wat te doen," zegt ze. "De training die we eerder kregen was verre van voldoende", meent ook Amibo. Blijven oefenen, is zijn devies.
Hij wijst daarbij op de situatie voor Oekraïners, die zich proberen te verweren tegen de Russische agressie. "Sommigen hebben misschien twee weken training gehad voor ze naar het slagveld werden gestuurd. Dan krijg je onzekere en nerveuze soldaten." De trainingen van Amibo moeten ervoor zorgen dat deelnemers zich langere tijd in alle rust kunnen voorbereiden, is het idee.
NOS op 3 maakte ruim twee jaar geleden deze video over Taiwan:
Amibo is trouwens niet zijn echte naam. Die wil hij liever niet delen met de media. Niet omdat hij bang is, wel omdat hij geen zin heeft in repercussies vanuit China. "Onze tegenstander is een ondemocratisch regime dat ons binnen wil vallen", zegt hij. "Zij hebben overal hun eigen strijdkrachten zitten of zullen media gebruiken om ons aan te vallen en online te besmeuren, vandaar."
China afschrikken
Experts achten een Chinese invasie van Taiwan op korte termijn onwaarschijnlijk. In de komende vijf jaar zien ze een quarantaine of blokkade als een waarschijnlijker scenario. Daarbij zou Peking de Taiwanezen door de lucht of op zee proberen af te knijpen, zonder direct voor een volledige oorlog of strandlanding a la Normandië te gaan.
"Er zijn grote economische problemen in China, misschien zoekt Xi Jinping een bliksemafleider voor binnenlandse problemen", zegt cursist Chang. "We moeten China afschrikken, en leren hoe we onszelf het beste kunnen beschermen. China is sterker dan Rusland", meent hij, terwijl er door de kelder getijgerd wordt met BB-guns, geweren met kleine plastic balletjes.
Taiwan is voor zijn wapens veelal afhankelijk van Washington, inmiddels zijn er zeker enkele tientallen Amerikaanse soldaten gestationeerd in Taiwan. Maar de studenten hier durven niet blindelings te rekenen op steun van de Verenigde Staten in geval van oorlog. "We verwelkomen de hulp van iedereen", zegt cursist Hsu. "Maar als je kijkt naar Oekraïne is het uiteindelijk toch het belangrijkst dat we op onszelf kunnen vertrouwen."