Een Chinese militaire oefening vorige maand
NOS Nieuws

China stuurt tientallen gevechtsvliegtuigen richting Taiwan

China heeft de afgelopen 24 uur opnieuw tientallen gevechtsvliegtuigen richting Taiwan gestuurd. Volgens Taiwan gaat het om 103 vliegtuigen, het hoogste aantal dat recentelijk is geregistreerd. Zoals gebruikelijk maken de militaire vliegtuigen vlak voor Taiwan rechtsomkeert.

Het Taiwanese ministerie van Nationale Defensie spreekt van een "destructieve actie" en "intimidatie" en waarschuwt dat de provocatie kan leiden tot een verslechtering van de veiligheidssituatie in de regio.

Peking vindt dat Taiwan een afvallige provincie is en bij China hoort. Al jaren stuurt China vliegtuigen langs het eiland. Het machtsvertoon is nooit tot een confrontatie gekomen.

Naast de vliegtuigen heeft China vorige week meer dan honderd schepen ingezet voor militaire oefeningen, zegt een bron tegen persbureau Reuters. Een aantal schepen voer volgens de bron ook vlak bij de noordkust van Taiwan. De omvang van Chinese oefeningen op zee zou de "de grootste in jaren" zijn.

De Witte Huis-adviseur Jake Sullivan uitte gisteren nog zijn zorgen over de Chinese activiteit in de Straat van Taiwan. Sullivan en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi spraken elkaar afgelopen weekend twaalf uur lang op Malta.

De Verenigde Staten zien wel dat er "beperkte" tekenen zijn dat China bereid is tot besprekingen op militair vlak. Sullivan uitte ook zijn zorgen over de hulp die het land aan Rusland biedt.

De Chinese buitenlandminister wordt komende week verwacht in Moskou, waar hij gesprekken zal voeren met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl