NOS Wielrennenβ€’

Vingegaard onderstreept suprematie in Tirreno-Adriatico met nog een solo

Jonas Vingegaard heeft ook in de voorlaatste etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico indruk gemaakt met een sterke solo.

In de rit met finish bergop konden de Spanjaard Juan Ayuso en de AustraliΓ«r Jai Hindley het tempo van de Deen tot zes kilometer van de top volgen, maar toen Vingegaard versnelde hadden ze geen antwoord.

De tweevoudig Tourwinnaar van Visma-Lease a Bike, die vrijdag de macht greep na een solo van bijna dertig kilometer, kwam alleen over de streep en pakte nog eens 26 seconden op zijn naaste belagers.

Eindzege is binnen

De eindzege in het klassement kan hem daardoor niet meer ontgaan, als hij op zijn fiets blijft zitten. Vingegaard verdedigt zondag een voorsprong van 1.24 op Ayuso. Hindley staat derde op 1.52.

De Italiaanse rittenkoers wordt afgesloten met een etappe met vlakke aankomst rond badplaats San Benedetto del Tronto.

In de rit van Sassoferrato naar Cagli (180 kilometer) hielden de klassementsfavorieten hun kruit droog voor de slotklim. De rit zou worden beslist op de Monte Petrano, een lastige klim van ruim tien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9.

Richard Carapaz en Andreas Leknessund maakten deel uit van de vroege vlucht en wisten het langst vooruit te blijven. Aan de voet van de slotklim bedroeg de voorsprong van het duo nog een minuut.

Carapaz loste zijn Noorse kompaan al snel, maar Vingegaard, Ayuso en Hindley hadden het gat na een paar kilometer klimmen al gedicht.

Vijfde zege in tien koersdagen

Vlak nadat Carapaz was ingerekend, plaatste Vingegaard zijn eerste demarrage. Ayuso klampte uit alle macht aan, maar toen de Deen het tempo verder opvoerde brak de Spanjaard.

Het was de tiende koersdag van het jaar voor Vingegaard en zijn vijfde etappezege. Hij won eerder het eindklassement en drie etappes in O Gran Camino.

Thymen Arensman was de beste Nederlander op de achtste plaats. Hij verloor wel wat tijd op zijn concurrenten, waardoor de Ineos-renner in het klassement van de vierde naar de zesde plaats zakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl