Jonas Vingegaard
NOS Wielrennen

Ontketende Vingegaard trekt Tirreno naar zich toe met lange solo

Jonas Vingegaard heeft met een imposante solo de macht gegrepen in Tirreno-Adriatico. De Deense kopman van Visma-Lease a Bike won met een solo van 29 kilometer de vijfde etappe in de Italiaanse koers en kreeg de azuurblauwe leiderstrui omgehangen.

In de etappe van 144 kilometer van Torricella Sicura naar Valle Castellana was het voor het eerst de beurt aan de klimmers. Veel ploegen hoopten op kansen voor aanvallers, maar een grote kopgroep werd door hard werken van met name de Visma-formatie ingerekend.

Aan de voet van de San Giacomo, de langste en zwaarste klim van de dag, liet tweevoudig Tourwinnaar Vingegaard de koers ontploffen. Na 12 kilometer klimmen had hij op de top al een minuut voorsprong op een ijzersterke groep van klassementsmannen.

Sterke achtervolgers

Thijmen Arensman, Juan Ayuso, Jai Hindley, Ben O'Connor en Isaac Del Toro werkten samen in de achtervolging op Vingegaard. Cian Uijtdebroeks, de jonge Belg uit de ploeg van Vingegaard, haakte zijn wagonnetje aan, maar zag zijn kopman pas na de finish weer terug.

Ruim een minuut achter de Deen kwam Ayuso (UAE) als tweede over de streep, hij troefde Hindley van Bora af in de sprint. In diezelfde volgorde staan de Spanjaard en Australiër nu ook in het algemeen klassement achter Vingegaard. Arensman, de jonge Nederlander van Ineos, is vierde op negen seconden van het podium.

In het slotweekend van de Tirreno wacht nog een aankomst bergop op Monte Petrano en een rit met vlakke aankomst rond badplaats San Benedetto del Tronto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl