Arsenal viert een treffer tegen Brentford

Arsenal aan kop in Premier League, United dankzij strafschoppen langs Everton

Arsenal heeft met een benauwde 2-1 zege op Brentford in ieder geval voor één dag de koppositie in de Premier League overgenomen. Met een doelpunt in de 86ste minuut bezorgde Kai Havertz de titelkandidaat uit Londen drie belangrijke punten in de race om het landskampioenschap.

Zondag treffen de huidige nummer twee Liverpool en Manchester City (derde) elkaar op Anfield, in wat misschien wel een bepalend duel kan zijn in de spannende titelstrijd. Alleen bij een gelijkspel behoudt Arsenal de koppositie.

Stand Premier League 9 maart 2024

Arsenal kwam in het duel met Brentford na een kleine twintig minuten op voorsprong door een doelpunt van Declan Rice, die een voorzet van Ben White fraai in de hoek kopte.

Keepersfout

Brentford kwam in de blessuretijd van de eerste helft langszij via Yoane Wissa. De extra tijd was al verstreken toen de 27-jarige aanvaller profiteerde van een fout van Arsenal-doelman Aaron Ramsdale.

Normaal gesproken is David Raya de eerste keuze onder de lat bij Arsenal, maar de Spanjaard wordt gehuurd van Brentford. In de Premier League mogen spelers niet in actie komen tegen teams waar ze onder contract staan.

Ramsdale wachtte na een terugspeelpass te lang met het wegschieten van de bal, waarna Wissa de bal in het doel gleed.

Flinke domper voorkomen

Lang beet Arsenal zich stuk op het stugge Brentford en een gelijkspel zou een flinke domper zijn geweest in de strijd om de eerste Premier League-titel in twintig jaar.

Teleurgestelde Arsenal-supporters waren de uitgang van het Emirates-stadion al aan het opzoeken toen Havertz in de 86ste minuut de winnende treffer binnenkopte. Weer kwam de voorzet van de voet van White.

Matig United wint dankzij versierde penalty's

Cadeautjes krijgt Manchester United doorgaans niet dit seizoen, maar op deze milde lentemiddag was laagvlieger Everton erg genadig voor de ploeg van Erik ten Hag. Op Old Trafford werd met 2-0 gewonnen, dankzij twee door Alejandro Garnacho versierde penalty's, maar ook doordat Everton slordig omging met de kansen.

Na twee nederlagen op rij, tegen Fulham (1-2 thuis) en Manchester City (3-1 uit), won United weer eens en daardoor nestelt de club zich op plek zes in Engeland. Drie punten achter Tottenham Hotspur, dat nog twee duels moet spelen.

Garnacho viert dat hij een penalty krijgt in de wedstrijd tegen Everton

De zege was welkom, maar hoogstaand was het niet wat de ploeg van Ten Hag liet zien. Afgaand op de tweede helft had Everton misschien wel een punt verdiend. De bezoekers maakten namelijk het spel, United hield tegen en loerde op de counter.

Voor rust leidden zulke uitvallen tot twee doelpunten. Twee strafschoppen. De Argentijnse vleugelaanvaller Garnacho glipte tot twee keer toe langs zijn mandekkers. Na ruim tien minuten werd hij op zijn been getikt en na ruim een half uur stond een verdediger op zijn voet. Bruno Fernandes en Marcus Rashford schoten raak vanaf elf meter.

De 2-0 zege klinkt probleemloos, maar tegen een ploeg die zelden scoort - alleen hekkensluiters Burnley en Sheffield United scoorden minder dan Everton - is het makkelijk winnen. Met iets meer vernuft had Everton in de strijd tegen degradatie een belangrijk punt kunnen ophalen in Manchester.

Aston Villa-Tottenham Hotspur

In de strijd om plek vier, die recht geeft op Champions League-voetbal, zullen Ten Hag en zijn mannen zondag met interesse kijken naar Aston Villa-Tottenham Hotspur, de nummer vier en vijf die tegen elkaar spelen.