Palestijnen aan de kust bij Rafah
NOS Nieuws

Aanleg haven Gaza door VS levert vooral uitdagingen op aan wal

De aanleg van een haven aan de kust van de Gazastrook kan binnen een paar weken geregeld zijn door de Amerikaanse marine. Maar de uitdaging zit vooral aan wal, waarschuwt viceadmiraal buiten dienst Ben Bekkering.

De Amerikaanse president Biden kondigde donderdagnacht aan dat de VS een tijdelijke haven in Gaza wil maken om zo hulpgoederen het gebied in te krijgen. Zo'n duizend Amerikaanse manschappen zullen met pontons een drijvende pier op zee aanleggen voor grote schepen. Kleinere schepen kunnen daarvandaan vertrekken naar een tijdelijke aanvoerdam, waar vrachtwagens voedsel, water, medicijnen en tenten richting het strand rijden.

De hulpgoederen worden aangevoerd via Cyprus, waar Israël de ladingen mag controleren. Hoe en door wie de hulpgoederen precies aan land worden gebracht, is nog niet bekend. De nieuwe haven is nodig omdat Gaza zelf geen diepe zeehaven heeft.

Bekijk hier hoe Biden de aanleg van de haven aankondigde:

Biden bevestigt bouw tijdelijke haven bij Gaza

Zo'n haven bouwen is absoluut haalbaar, zegt oud-viceadmiraal Bekkering, verbonden aan Instituut Clingendael. "De Amerikanen hebben er de capaciteit voor. De uitdaging zit hem vooral aan wal."

Aan land moet namelijk ruimte worden gemaakt om noodhulp te ontvangen, op te slaan en te distribueren. Dat moet in een veilige omgeving gebeuren. "Zo moet je ervoor zorgen dat wanhopige mensen elkaar niet onder de voet lopen."

Er zal een substantieel gebied rondom de haven moeten worden ingericht. Voor de veiligheid zullen er hekken en schermen geplaatst moeten worden, denkt de oud-viceadmiraal. "Als men geen zicht heeft op wat er achter zo'n hek gebeurt, zijn mensen wellicht meer geneigd om in een rij te blijven staan om hulp te ontvangen."

Biden zei in zijn toespraak dat er geen Amerikaanse militairen de Gazastrook in gaan. Ze blijven op de de pier en de aanvoerdam in zee, verduidelijkte het Pentagon later. "Dat zal impact hebben op de uitwerking", vreest Bekkering.

Daarnaast zullen vrachtwagens met goederen ook verder het land in moeten voor distributie. "Daar zit nóg een grote uitdaging", zegt Bekkering. "De marine heeft daar in principe niet de middelen voor."

"Toen de oorlog net uitbrak gebeurde dat vooral via ngo's en hulporganisaties, maar die zijn bijna allemaal weg uit het gebied. Je bent dus afhankelijk van Israël en zult op zoek moeten naar bestaande netwerken om de hulp verder het land in te krijgen."

Hoe gevaarlijk dat is bleek vorige week, toen bij het uitdelen van steunpakketten in Noord-Gaza tientallen doden vielen.

De aanleg van de haven zal dus volgens Bekkering niet het grootste knelpunt zijn: hoe de goederen dieper het noodlijdende gebied in komen is de grootste uitdaging. "En je hebt hoe dan ook hulp van mensen aan wal nodig om dat voor elkaar te krijgen."

Sommige Gazanen hebben geen vertrouwen in de aanleg van een haven:

'In plaats van praten over een haven, kan de VS beter stoppen met de wapens voor Israël'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl