Jenning de Boo in actie bij de WK sprint in Inzell
NOS SchaatsenAangepast

Ongemeen spannend bij WK sprint: Dubreuil leidt, De Boo en Nuis mogen nog dromen

De Canadees Laurent Dubreuil gaat halverwege de WK sprint aan de leiding, maar de sprintvierkamp is nog allerminst beslist.

Jenning de Boo en Kjeld Nuis kunnen nog dromen van de wereldtitel in Inzell, maar dan moeten ze vrijdag op de slotdag wel tijd goedmaken. De Boo begint met een achterstand van 0,16 seconden aan de tweede 500 meter, Nuis moet 0,28 seconden goedmaken op de Canadese favoriet.

De Chinees Ning Zhongyan heeft ook nog goede papieren voor de wereldtitel. Hij staat tweede, op slechts 0,03 seconden van Dubreuil.

Bekijk de samenvattingen van de 1.000 en 500 meter hieronder:

De Boo was niet helemaal tevreden met zijn eerste 500 meter, waarmee hij de derde tijd klokte ("ik weet dat er meer in zit"). Maar hij hield de schade wel beperkt.

De Boo tot het gaatje: 'Alles doet nu pijn'

Op de 1.000 meter ging de 20-jarige sprintrevelatie in een direct duel met Dubreuil helemaal tot het gaatje. Het leverde hem een tijdswinst van drie honderdsten op de Canadees op. Vooralsnog is dat genoeg voor de derde plaats, maar De Boo kan nog omhoog kijken.

"Het gaat morgen heel spannend worden", zei de schaatser in het interview na zijn race, waarbij niet wist hoe hij moest zitten of staan door de pijn in zijn benen. "Dit doet even heel veel pijn. Ik ben echt op."

Bekijk de reactie van De Boo na de 1.000 meter:

De Boo wil niet zitten of staan na 1.000 meter: 'Doet even heel veel pijn'

Nuis, de Nederlands kampioen sprint, dacht na de eerste 500 meter dat zijn kans op de wereldtitel al verkeken was. Met 34,96 was hij bijna een halve seconde langzamer dan Dubreuil. Op de kilometer moest Nuis dus een seconde goedmaken op de Canadees.

Dat lukte niet. Maar Nuis, die twee weken geleden bij de NK nog in topvorm verkeerde, wist het gat wel te verkleinen. Met 1.07,90 reed hij naar de derde tijd en was hij bijna een halve seconde sneller dan Dubreuil.

"Het is tot nu toe niet het niveau dat ik vorige week in Thialf liet zien, helaas. Laten we hopen dat dit mijn twee mindere races waren en dat ik morgen nog een keer kan schitteren", reageerde Nuis.

Bekijk de reacties van Nuis na de 1.000 en de 500 meter hieronder:

Voor Joep Wennemars zat een goede klassering er niet meer in na een val op de 1.000 meter. De WK-debutant had eerder op de avond al veel tijd toegegeven op de 500 meter.

Op de kilometer, doorgaans zijn betere afstand, ging het mis in de tweede bocht. Hij gleed weg en kwam hard in de kussens terecht.

Vrijdag gaan de WK sprint verder met de laatste 500 en 1.000 meters voor de mannen en vrouwen:

  • NOS
    Het schaatsprogramma op vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma op zondag

Ning was de grootste verrassing van de eerste schaatsdag in Inzell. De Chinees, die het vooral moet hebben van de 1.000 meter, klokte met 34,82 een persoonlijk record op de 500 meter. Hij won de kilometer vervolgens in 1.07,67 en nam bijna de leiding over van Dubreuil.

Stolz rijdt allroundtoernooi

Omdat wonderkind Jordan Stolz heeft gekozen voor de WK allround, was er vooraf geen uitgesproken favoriet voor de titel.

Tatsuya Shinhama behoorde tot de kanshebbers, maar de Japanse wereldkampioen van 2020 kwam deze week zwaar ten val in Inzell en brak een rugwervel.

Zonder Stolz en Shinhama leek Laurent Dubreuil vooraf al de grootste uitdager van de Nederlanders in Inzell. Na de eerste 500 meter meldde ook de Chinees Ning zich als titelkandidaat.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl