Jordan Stolz
NOS SchaatsenAangepast

Alleskunner Stolz slaat WK sprint over, rijdt wel WK allround: 'Is prestigieuzer'

Hij mag zich dan bij de WK afstanden in Calgary ongenaakbaar hebben getoond op de 500 meter en 1.000 meter, wereldkampioen sprint zal Jordan Stolz dit jaar niet worden. De 19-jarige Amerikaan heeft besloten volgende week in Inzell alleen - en voor het eerst - een gooi te doen naar de mondiale allroundtitel.

Stolz baarde twee weken geleden opzien door bij de WK afstanden zijn wereldtitels op de 500, 1.000 en 1.500 meter te prolongeren. Die prestatiereeks zou hem bij de WK sprint de status van gedoodverfde winnaar opleveren, maar de nummer vier van het sprinttoernooi in 2022 ziet blijkbaar een grotere uitdaging in het allrounden.

Druk programma

Een combinatie van de twee toernooien zou hem ook een bijzonder druk programma opleveren. De WK sprint worden volgende week op donderdag 7 en vrijdag 8 maart verreden in Inzell, de WK allround staan voor zaterdag 9 en zondag 10 maart gepland op dezelfde Duitse schaatsbaan.

"Het allrounden is gewoon prestigieuzer", verduidelijkt de alleskunner zijn keuze. "En ik denk dat ik alle energie nodig heb om daar de strijd met Patrick Roest aan te kunnen", verwijst hij naar de Nederlandse wereldkampioen van 2018, 2019 en 2020, die twee jaar geleden het goud moest laten aan Nils van der Poel.

"De vraag of ik het WK sprint kan winnen is voor mij niet zo moeilijk te beantwoorden. Maar goud veroveren op de sprint en dan net tekortkomen op het allroundtoernooi zou ik zonde vinden. Vooral op de 5.000 meter zal ik voluit moeten gaan."

Stolz heeft al uitgerekend wat hem te doen staat in Inzell: "Ik zou twee seconden op de 500 meter moeten kunnen pakken. Dan rond de tien seconden verliezen op de 5.000 meter. Heb ik één punt voorspong over. Dan hoop ik weer een seconde te winnen op de 1.500 meter. Dan heb ik marge van 26 seconden voor de tien kilometer. Als hij (Roest, red.) dan rond de 12.50 rijdt, zou het moeten kunnen."

Nederlandse ploegen

In het allroundtoernooi wordt Nederland bij de mannen vertegenwoordigd door Roest, Chris Huizinga en Kars Jansman. Marijke Groenewoud, Joy Beune en Antoinette Rijpma-de Jong zijn de Nederlandse deelnemers bij de vrouwen.

De Nederlandse sprintploeg voor de WK bestaat uit Jenning de Boo, Kjeld Nuis en Joep Wennemars bij de mannen en Jutta Leerdam, Femke Kok en Isabel Grevelt bij de vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl