Vinicius viert de 1-0 tegen RB Leipzig.

Real blijft op koers voor vijftiende Champions League na magere 1-1 tegen Leipzig

Overtuigend was het niet wat Real Madrid in twee wedstrijden liet zien tegen RB Leipzig. Maar feit is wel dat De Koninklijke nog volop in de race is voor zijn vijftiende eindzege in de Champions League, voorheen de Europa Cup I.

Nadat Real het heenduel in Leipzig met 1-0 gewonnen had, volstond vanavond een magere 1-1 in Madrid voor een plek in de kwartfinales.

Openda

Na tien minuten aftasten kwam de wedstrijd los toen Vinicius een voorzet met zijn schouder op het dak van het Duitse doel deed belanden.

Vervolgens liet voormalig Vitesse-speler Loïs Openda zich gelden namens Leipzig. De pas 24-jarige Belg werd door Oranje-international Xavi Simons vrijgespeeld, maar schoot de bal ruim naast. Twee minuten later kreeg Openda nog een grote kans. Dit keer schoot hij de bal vanuit een moeilijke hoek voorlangs.

Loïs Openda beseft dat hij twee gouden kansen heeft laten liggen tegen Real Madrid.

Die kansen waren tegen de zin van Real-coach Carlo Ancelotti, die vandaag ook nog te horen kreeg dat het Spaanse Openbaar Ministerie bijna vijf jaar cel tegen hem heeft geëist wegens belastingfraude.

De Italiaanse oefenmeester meldde zich langs de lijn en voerde uitgebreid overleg met zijn zoon en assistent Davide. En toeval of niet, meteen toonde Real wat meer ambitie. Daarbij kon hij gelukkig rekenen op Jude Bellingham, die als tiener bij Borussia Dortmund nog speelde onder Leipzig-coach Marco Rose.

Bellingham en Simons

In La Liga is Bellingham de komende twee duels geschorst, nadat hij na het laatste fluitsignaal tegen Valencia een rode kaart had gekregen. Het Engelse wonderkind uitte zijn frustratie tegen de arbiter, nadat die midden in een aanval die zou leiden tot de winnende treffer van Bellingham het eindsignaal had laten klinken.

Xavi Simons test Real-doelman Loenin met een geplaatst schot, Jude Bellingham kijkt toe.

Nu waren het de eigen fans in Bernabeu die kort voor rust begonnen te fluiten, uit onvrede over het spel van de thuisploeg. Leipzig zette nog even aan en Simons dwong doelman Andriy Loenin met een geplaatst schot tot een aardige redding.

Uit de daaropvolgende hoekschop vond de Oranje-international Openda, die een dropkick uit de hoge hoed toverde. Ook zijn derde grote kans zag hij rakelings naast zoeven.

Het duel leek wel een kopie van drie weken geleden in Leipzig: ook toen waren de beste kansen voor de Duitse ploeg, maar zorgde Brahim Diaz met een beauty toch voor een Spaanse zege.

Met Rodrygo als invaller hoopte Ancelotti op meer aanvallende stootkracht, maar ook na rust was Leipzig gevaarlijker. Openda omspeelde Loenin, maar de Oekraïense doelman kon zich net op tijd herstellen.

Vinicius heeft geluk

Daarna mocht Real-aanvaller Vinicius van geluk spreken dat hij geen rode kaart kreeg. De aanvaller beukte eerst hard in de rug van Willi Orban en duwde (of sloeg) de Hongaarse verdediger vervolgens met twee handen tegen de grond.

Vinicius speelt de vermoorde onschuld na zijn duw tegen Willi Orban.

Daarna werd het steeds onvriendelijker, met opstootjes over het hele veld. En dat bleek in het voordeel van Real, dat ook aanvallend beter voor de dag kwam.

Zo testte Toni Kroos de reflexen van Leipzig-doelman Peter Gulacsi en was Rodrygo dicht bij een treffer na een handige dribbel. Die kwam uiteindelijk van de voet van Vinicius.

Bellingham leidde een pijlsnelle uitbraak in en bediende de Braziliaan, die verwoestend uithaalde: 1-0.

Antwoord Leipzig

Leipzig moest daarna twee keer scoren om een verlenging af te dwingen. Kort na de openingstreffer haalde Antonio Rüdiger een schot van Simons vlak voor de doellijn weg.

Even later was het wel raak: Orban dook voor zijn directe tegenstander Nacho en kopte de bal fraai in de hoek: 1-1.

Willi Orban heeft RB Leipzig weer naast Real Madrid gekopt.

Leipzig geloofde weer in een goed resultaat en stormde naar voren, vaak met Simons als ongrijpbare aanjager. Openda kreeg zijn vizier echter niet op scherp en werd een kwartier voor tijd afgelost door Youssef Poulsen.

De beste kans leek voor opnieuw Orban, die een hoekschop maar net naast kopte. Maar dat was buiten de Catalaan Dani Olmo gerekend, die in blessuretijd de bal nog met een lobje op de lat zag belanden.

Ajax en Manchester City

Het is de twaalfde keer in de laatste veertien edities dat Real Madrid zich bij de laatste acht van de Champions League voegt. In alle gevallen werd ook minimaal de halve finales bereikt, vijf keer eindigde het avontuur met de eindzege.

Ajax (2019) en Manchester City (2020) waren de enige clubs die Real Madrid in de achtste finales de baas waren.