Joshua Zirkzee in actie voor Jong Oranje
NOS Voetbal

Timber en Zirkzee debuteren in voorselectie Oranje, Bizot en Wijnaldum terug

Quinten Timber, Joshua Zirkzee, Marco Bizot en Georginio Wijnaldum zijn de opvallendste van de dertig namen in de voorselectie van bondscoach Ronald Koeman. Oranje speelt later deze maand twee oefeninterlands in aanloop naar het Europees kampioenschap in Duitsland van komende zomer.

Middenvelder Timber (Feyenoord) en aanvaller Zirkzee (Bologna), in de Italiaanse Serie A dit seizoen goed voor al negen doelpunten, vinden zichzelf voor het eerst terug in de omvangrijke voorselectie.

Doelman Bizot (Stade Brest), die tot nu toe één keer onder de lat stond bij Nederland, zat tijdens het EK van 2021 voor het laatst bij de definitieve selectie.

  • Pro Shots
    Georginio Wijnaldum

Negentigvoudig international Wijnaldum, tegenwoordig voetballend bij Al Ettifaq in Saudi-Arabië, droeg vorig jaar juni tijdens de Final Four van de UEFA Nations League tegen Italië voor het laatst het nationale tricot.

Memphis Depay is ook terug na een lange periode van absentie. De door blessures geteisterde spits speelde eind maart 2023 zijn 88ste interland en maakte in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Gibraltar zijn 44ste treffer voor Oranje.

Ten opzichte van de laatste interland, vorig jaar november in Gibraltar (0-6), ontbreken de basisspelers Calvin Stengs (Feyenoord), die destijds drie keer scoorde maar donderdagavond in het bekerduel met FC Groningen geblesseerd raakte, en Jordan Teze (PSV) en de invallers Jorrel Hato (Ajax) en Thijs Dallinga (Toulouse).

De voorselectie van Oranje

Oranje treft op 22 maart in Amsterdam EK-ganger Schotland en speelt op 26 maart in Frankfurt tegen EK-organisator Duitsland. Beide tegenstanders zijn toevalligerwijs ook de landen die het EK op 14 juni openen.

Nederland begint de groepsfase op het titeltoernooi met een duel op 16 juni in Hamburg tegen een land dat uit de play-offs komt. Daarna volgen nog confrontaties met Frankrijk (21 juni, Leipzig) en Oostenrijk (26 juni, Berlijn).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl