'Nederlanders spil in verkoop EncroChat-telefoons'
De verkoop van telefoons van cryptocommunicatiedienst EncroChat leverde alleen in Nederland al 56 miljoen euro op, schrijft het AD. Drie Nederlanders zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verkoop. Het drietal leverde speciale telefoons waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd, die vooral door criminelen worden gebruikt.
In 2020 maakte de politie bekend dat miljoenen versleutelde berichten waren onderschept en gekraakt. Die onderschepte berichten, die criminelen via Encrochat naar elkaar verstuurden, bleken een goudmijn van informatie voor de politie. Volgens de opsporingsdiensten leidden de berichten wereldwijd tot duizenden arrestaties, ook van Nederlandse criminele kopstukken.
100.000 kilo cocaïne
Ook leidden de berichten tot de inbeslagname van 100.000 kilo cocaïne, 30 miljoen pillen en 900 miljoen euro aan crimineel vermogen. Ook zijn honderden wapens gevonden, bijna 1000 auto's afgepakt en zelfs 40 vliegtuigen in beslag genomen.
De drie Nederlanders die een cruciale rol zouden spelen bij de handel in onderwereldtelefoons zijn in juni 2022 aangehouden. Tegen hen loopt een rechtszaak.
Oud-horecabaas
Het gaat om drie Eindhovenaren. Zij zouden vooral verantwoordelijk zijn geweest voor de verkoop van de toestellen in Nederland, de grootste afnemer van EncroChat. Het zou gaan om een oud-horecabaas, een eigenaar van een autowasserette en een performance-coach.
De drie worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, mede omdat de telefoons die zij verkochten zouden zijn betaald met geld dat afkomstig is uit misdrijven, zegt het OM.
Afgelopen maand werd het vermeende brein achter EncroChat, de Canadees Paul Krusky, uitgeleverd aan Frankrijk. Dat land beschuldigt hem onder meer van deelname aan een criminele organisatie.