NOS Voetbal

Martens staat na eerste maand nog steeds zonder zege: 'Keihard doorwerken enige weg'

AZ was de laatste jaren een fijne springplank voor beginnende trainers. Hoewel Arne Slot en Pascal Jansen hun trainerschap bij de club uit Alkmaar op een vervelende manier eindigden, begonnen hun carrières in een rustige, stabiele werkomgeving.

Voor Maarten Martens gaat die vlieger vooralsnog niet op. Hij is de vervanger van Jansen, die kort na de winterstop werd ontslagen. Maar de Belg wist in zijn eerste maand als hoofdtrainer van AZ nog geen duel te winnen.

Martens staat na eerste maand nog steeds zonder zege: 'Keihard doorwerken enige weg'

Martens kwam over van Jong AZ en verloor punten tegen PEC Zwolle, Heerenveen, Feyenoord (waarvan ook in de beker werd verloren) en Almere City. Geschrokken is Martens niet, zegt hij. "Je wil meteen zo goed mogelijk presteren. Maar als dat niet lukt, moet je keihard doorwerken. Dat is de enige weg."

Iedere wedstrijd had volgens Martens een eigen verhaal. Een stijgende lijn ziet hij wel degelijk, bijvoorbeeld in het verdedigende spel. Tegen PEC stond AZ te open, aldus Martens, maar tegen Almere was dat al veel beter.

Maar vooral de bekerwedstrijd tegen Feyenoord (2-0 nederlaag) kwam hard aan. "De competitiewedstrijd tegen Feyenoord (1-0 nederlaag, red.) gaf een enorme boost aan de groep door het spel. Maar de wedstrijd in de Kuip was onze minste. Dat knaagde wel."

Meer creëren

Martens is best tevreden over hoe het verdedigend staat, maar in aanvallend opzicht blijft het behelpen. AZ heeft het vooral heel erg moeilijk op de flanken, waar de ene na de andere aanvaller het mocht proberen.

"We blijven ook de dingen die goed zijn benoemen. We moeten aanvallend nog meer creëren, maar we hebben ook al veel kansen gehad. Die moeten we afmaken. We moeten het vertrouwen op gaan krikken."

Martens langs de lijn bij Almere City - AZ (0-0)

Tegen Fortuna Sittard moet de zwakke reeks doorbroken worden. Martens hoopt dat het goede gevoel dan terugkomt. Niet alleen bij de basisspelers, maar door de hele selectie heen.

"Jongens moeten beseffen dat ze allemaal belangrijk zijn. Je moet vastigheid creëren, maar ook zorgen dat ze elkaar door concurrentie naar een hoger niveau tillen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl