Stembureaus dicht in Indonesië, tellen van de stemmen begonnen
In Indonesië zit de eerste ronde van de verkiezingen erop. De stembureaus in het land, dat drie tijdzones kent, zijn gesloten en het tellen van de stemmen is begonnen. Later vandaag volgt een eerste prognose en morgen komt er een absolute indicatie van de uitslag. Het officiële verkiezingsresultaat wordt pas over een maand vastgesteld.
Bij de grootste eendaagse verkiezing van de wereld horen indrukwekkende cijfers: 205 miljoen stemgerechtigde Indonesiërs hebben vandaag kunnen kiezen uit 259.000 kandidaten die strijden om 20.600 beschikbare politieke posten op verschillende bestuurlijke niveaus. En dat in een archipel met 17.000 eilanden. Stembiljetten gingen onder andere per boot, motor, te paard en te voet naar de 820.000 stembureaus.
De ogen zijn vooral gericht op drie deelnemers in de grootste economie van Zuidoost-Azië: de presidentskandidaten die na tien jaar het stokje over willen nemen van de huidige president Widodo, beter bekend als Jokowi. Twee voormalige gouverneurs, Anies Baswedan and Ganjar Pranowo, nemen het op tegen oud-generaal Prabowo. Die laatste ging na twee verloren verkiezingen aan kop in de peilingen.
Hij is een controversiële figuur omdat hij met zijn speciale troepen in Oost-Timor mensenrechten zou hebben geschonden. Bovendien zou hij bij grote studentenprotesten in 1998 opdracht hebben gegeven voor de ontvoering van 22 studenten. 13 van hen zijn nooit teruggevonden. Prabowo heeft altijd tegengesproken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen.
Indonesische kiezers hadden vandaag zes uur de tijd om hun stem uit te brengen, al liepen de verkiezingen op sommige plekken vertraging op door overstromingen na felle onweersbuien en mogen kiezers daar soms nog wat later stemmen. In hoofdstad Jakarta is een stembureau ondergelopen, meldt persbureau Reuters op basis van foto's van het rampenbestrijdingskantoor in de stad.
In aanloop naar de verkiezingen brachten medewerkers met alle mogelijke vervoersmiddelen stembiljetten naar de stembureaus:
De officiële telling van de stemmen kan tot wel 35 dagen in beslag nemen, maar na het sluiten van de stembussen zullen vandaag al wel de eerste prognoses volgen op basis van steekproeven in het land. Bij vorige verkiezingen bleken die onofficiële steekproeven accurate voorspellingen op te leveren.
Of de verkiezingen ook meteen leiden tot een nieuwe president is afwachten. Een kandidaat moet meer dan 50 procent van de stemmen halen om president te worden. Als dat niemand lukt, volgt een tweede ronde. In de laatste peiling van Indikator kwam Prabowo uit op 52 procent.