Zorgverzekeraars om: borstreconstructies vergoed zonder naaktfoto's
Zorgverzekeraars gaan een deel van de vervolgoperaties na borstreconstructies vanwege borstkanker standaard vergoeden. Daardoor hoeven in die gevallen geen borstenfoto's meer gestuurd te worden naar de verzekeraars. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bekendgemaakt na berichtgeving van de NOS gisteren. Toch eisen de verzekeraars in veel andere gevallen nog steeds foto's om te beoordelen of operaties vergoed worden.
ZN-directeur Petra Holst schrijft in reactie op de onthulde misstanden dat ze het betreurt dat de aanvragen voor vervolgoperaties "bij sommige vrouwen tot ongewenste situaties heeft geleid en daarmee het vertrouwen hebben geschaad". Daarom worden borstreconstructies die helemaal opnieuw moeten voortaan standaard vergoed en hoeven in die gevallen geen foto's meer te worden opgestuurd.
'Ethisch vraagstuk'
Demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg is tevreden over de stap van de zorgverzekeraars en vindt de verhalen van de vrouwen "uiterst schrijnend". "Ik vind het zeer verwerpelijk dat patiënten foto's moeten opsturen", stelt de minister in de Tweede Kamer. "Ik vind het ook een ethisch vraagstuk. Ik vind dat je rekening moet houden met meer dan alleen die borstverminking. Het hele wezen van vrouwen wordt aangetast."
Edin Hajder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) noemt het besluit om een deel van de vervolgoperaties standaard te gaan vergoeden een "enorme stap in de goede richting". "Wij zijn blij voor vrouwen dat ze niet in onnodige onzekerheid zitten. En dat er geen naaktfoto's meer opgestuurd hoeven worden. De beoordeling ligt terecht weer in handen van de plastisch chirurg."
Niet alle vervolgoperaties
Wel benadrukt hij dat met dit besluit nog niet alle vervolgoperaties vergoed worden. "Dit gaat om reconstructies die helemaal opnieuw moeten. Het gaat niet om kleinere ingrepen, zoals het verhelpen van deuken." In die gevallen, vele honderden volgens Hajder, moeten de plastisch chirurgen nog steeds borstenfoto's opsturen naar de zorgverzekeraar.
Daar blijven de strenge criteria gelden die alleen bij reconstructies na borstkanker worden gehanteerd, anders dan bij alle andere soorten kanker. Zo zien verzekeraars het decolleté als 'functioneel gebied', waar eerder tot vergoeding wordt overgegaan dan het gebied dat te bedekken is met kleding ('niet functioneel gebied').
Ook daar willen de plastisch chirurgen van af. Ze gaan hier binnenkort over praten met de zorgverzekeraars. Die gesprekken worden nauwlettend gevolgd door minister Dijkstra, zei ze in de Tweede Kamer.
Verrast
Hajder van de chirurgenvereniging is verrast over het besluit van vandaag, dat een dag na de onthullingen over de misstanden wordt genomen. "We zijn al lang in gesprek met de zorgverzekeraars. Halsoverkop, zonder ons te raadplegen, hebben ze dit nu besloten na jullie berichtgeving. Het verdient niet de schoonheidsprijs hoe dit gaat."
Nieuwe aanvragen worden per direct volgens het nieuwe beleid goedgekeurd. Vrouwen die al aanvragen hebben lopen voor een vervolgoperatie na een borstreconstructie, of eerder een afwijzing hebben gehad, kunnen contact opnemen met hun verzekeraar, zegt de ZN-woordvoerder.
Een van de mensen die tegen de regels in een foto van haar borsten moest opsturen, is Martine: