Bij protestactie staken boeren de middenberm van de A50 in brand
NOS NieuwsAangepast

Politie en OM gaan harder en sneller optreden tegen actievoerders

"De maat is vol", staat in een gezamenlijke verklaring van de politie en het Openbaar Ministerie (OM). In een spoedoverleg met demissionair minister van Justitie Yesilgöz is besloten dat er steviger en sneller wordt opgetreden tegen actievoerders die de wet overtreden.

Aanleiding zijn de boerenprotestacties van de afgelopen dagen, snelwegblokkades door Extinction Rebellion en verschillende protesten waarbij "verwerpelijke" leuzen werden gescandeerd. "Dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg", valt te lezen in de verklaring.

Een van de maatregelen is ter plekke beboeten, mocht dat niet direct mogelijk zijn, worden wetovertreders achteraf beboet en vervolgd.

Twee aanhoudingen

Gisteren haalde de minister in het vragenuurtje hard uit naar demonstranten die wangedrag vertonen, zoals wegen blokkeren, brandstichten en afval storten. Over de uit de hand gelopen boerenprotesten had Yesilgöz geen goed woord over: "Dit zijn voorbeelden van misdrijven. Wat we gisteravond hebben gezien zijn gewoon misdrijven."

Er zijn inmiddels twee arrestaties verricht voor het dumpen van afval en brandstichting op de A50. Twee mannen zijn tijdens het protest aangehouden en zitten vast.

Maandagavond gingen boeren door heel het land de straat op om actie te voeren, naderhand moesten de puinhopen worden opgeruimd:

Puin van boerenprotest op A1 bij Oldenzaal opgeruimd

Eerder noemde een woordvoerder namens alle vier de landelijke politiebonden de acties waanzin. "Burgers, politie, brandweer en andere hulpverleners worden bewust in gevaar gebracht. Asbest in brand steken is ontzettend schadelijk voor iedereen. Wij staan absoluut voor het demonstratierecht, maar dit heeft er helemaal niks mee te maken."

De woordvoerder hekelde het gebrek aan overeenstemming tussen de lokale driehoeken - de burgemeester, het OM en de politie - en pleitte voor meer rugdekking. "Omdat er nu geen eenduidige manier van inzet is, krijgt de politie de schuld omdat ze verschillend reageren op verschillende demonstraties. Dit moet stoppen", aldus de woordvoerder.

Een eerste stap naar rugdekking is met deze nieuwe verklaring gezet. Maar hoe die rugdekking er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk.

Reactie burgemeesters

In een reactie zeggen de regioburgemeesters, verenigd in het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie, dat beslissingen ten aanzien van demonstraties bij het lokaal gezag liggen. "Wij nemen en dragen onze verantwoordelijkheid. Misdrijven vallen in geen geval onder de demonstratievrijheid. Elke driehoek handelt naar de wet en heeft rekening te houden met proportionaliteit, effectiviteit en capaciteit bij politie en OM. Het lokaal gezag bekijkt per demonstratie wat nodig is en wat mogelijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl