Afval op de weg bij de oprit Oldenzaal
NOS NieuwsAangepast

Boeren dumpen puin op wegen, stichten brand; alle wegen weer vrijgegeven

De opritten naar de A1 bij Oldenzaal, die langere tijd afgesloten was vanwege boerenprotesten, zijn rond 10.00 uur weer vrijgegeven. Dat meldt de ANWB. De oprit naar de snelweg was in beide richtingen dicht, omdat er in de brand gestoken puin op de weg lag. Ook op andere plekken was het onrustig. Zo werd er bij de A50 bij Beekbergen asbest in brand gestoken.

Gisteravond gingen boeren door heel het land de straat op om actie te voeren. Er werden hooibalen in brand gestoken, vuurwerk afgestoken en landbouwvoertuigen gingen de snelweg op. Ook werd er asbest, plastic, hout en banden in brand gestoken.

Vanmorgen begonnen de opruimwerkzaamheden:

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er last hebben gehad van de acties. Volgens Omroep Gelderland onderzoekt de politie twee ongelukken die niet ver van protesten plaatsvonden. Op de A15 bij Herwijnen botsten twee auto's op elkaar, vanwege dikke rook die over de snelweg trok. De slachtoffers zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Bij een kettingbotsing in Veenendaal zijn twee jongens van 17 gewond geraakt. Ze zaten in een brommobiel en moesten naar het ziekenhuis. Volgens de regionale omroep was de botsing ook mogelijk een gevolg van de protesten. De politie onderzoekt dit nog en roepen getuigen op zich te melden.

Rijkswaterstaat is vannacht en vanmorgen vroeg op meerdere plekken bezig geweest de weg weer vrij te maken. Op de A28 bij Amersfoort waren hooibalen met plastic op de weg gelegd en in brand gestoken. Daardoor was de weg geruime tijd afgesloten. Inmiddels is de weg weer vrij.

Vanmorgen vroeg waren er veel problemen bij de opritten van de A1 bij Oldenzaal. Verslaggever Vincent van Rijn vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat er tijdens de ochtendspits nog flink werd gewerkt. "Ik zie allemaal veegploegen die bezig zijn de rotzooi op te ruimen", vertelt Van Rijn.

 • ANP
  Grote brand bij de A50, waar asfalt in brand werd gestoken
 • ANP
  Er werd vuurwerk afgestoken bij de A50
 • ANP
  De brandweer aan het blussen bij de A50
 • Persbureau Meter
  De brandweer moest in Staphorst in actie komen

Een automobilist die daardoor in de file stond zei tegen Van Rijn de acties verschrikkelijk te vinden. "Laat ze de schade op de boeren verhalen, meteen." Een andere voorbijganger zei het "wel mooi te vinden. Ik geef ze groot gelijk, laat ze maar doorgaan."

De politie Oost-Nederland zei eerder dat er veel onveilige situaties zijn ontstaan door de ongeregeldheden. "Het dumpen en in brand steken van afval is een gevaar voor de gezondheid en voor het milieu. Er ontstaan ook gevaarlijke situaties op de weg." Ook zei de politie dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Meerdere trekkers

Op de A7 ter hoogte van Purmerend richting Hoorn gingen 25 trekkers de snelweg op, meldt regionale omroep NH. Het verkeer werd omgeleid via een tankstation, omdat de snelweg dicht was.

Ook op snelwegen bij Breukelen, Purmerend, Nunspeet, Vuren, Veenendaal en Steenwijk werd actie gevoerd. De politie moest op meerdere plekken ingrijpen, al lukte dat niet overal. Eerder op de dag waren protesten bij de Belgische grens.

Green Deal

De boeren protesteerden vanwege onvrede over de Europese regels en de Europese Green Deal om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. Vandaag komt de Europese Unie bijeen om te praten over die regels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl