De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam tijdens een zitting van het Marengo-proces
NOS NieuwsAangepast

Uitspraak Marengo-proces mogelijk opnieuw vertraagd

Op een ingelaste zitting in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi hebben advocaten vandaag om extra onderzoek gevraagd. Daardoor zou de uitspraak mogelijk opnieuw uitgesteld moeten worden, bleek in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank lijkt alles op alles te zetten om toch op 27 februari uitspraak te doen in het langslepende proces, maar moet nog een definitieve beslissing nemen.

De advocaten van drie verdachten hebben om nader onderzoek gevraagd naar nieuwe informatie die het Openbaar Ministerie op het laatste moment heeft toegevoegd aan het dossier. Het gaat onder andere om chatberichten uit telefoons die pas recent zijn gekraakt.

Zo zijn er berichten van kroongetuige Nabil B., die kort voor hij een deal sloot met justitie stiekem vanuit de gevangenis communiceerde met een medeverdachte. Ze bespraken mogelijke wraakacties na een schietpartij. De verdediging wilde de kroongetuige daarover aan de tand voelen, die over "martelen" zou hebben gesproken. Ze mochten vanmiddag meteen vragen stellen aan Nabil B.

Een andere verdachte, tegen wie levenslang is geëist, wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger Martin Kok in 2016. Volgens de nieuwe informatie zou hij een iets andere rol hebben gehad daarbij dan eerder gedacht. Zijn advocaat ziet dat als ontlastend bewijs en wil een getuige in Marokko horen, maar het OM blijft erbij dat de verdachte hoe dan ook betrokken was.

Vertraging

Volgens het OM verandert de nieuwe informatie niets aan de zaak en zijn de stukken voor de volledigheid toegevoegd aan het dossier. Nader onderzoek is wat het OM betreft niet nodig. De officieren van justitie vinden het belangrijker om de strafzaak na zes jaar af te ronden.

Andere advocaten waren het daar mee eens. Sommige verdachten snakken juist naar een vonnis in de zaak. "Ik hoop dat er snel uitspraak wordt gedaan, want ik ben het helemaal zat", aldus een van de verdachten vandaag.

De uitspraak in het Marengo-proces tegen Taghi en zijn medeverdachten stond aanvankelijk gepland voor oktober, maar de rechtbank stelde het vonnis al een paar maanden uit omdat de zaak zo ingewikkeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl