Beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank voor de pro-formazitting in de strafzaak Marengo vandaag
NOS Nieuws

Advocaten van Taghi wraken rechtbank vanwege 'vooringenomenheid'

Het Marengoproces kan niet verdergaan met de huidige rechtbank, vinden de advocaten van Ridouan Taghi. Ze hebben de rechtbank gewraakt omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de huidige rechters.

De rechters hebben een verzoek afgewezen om commando Sil A. te horen als getuige. Volgens Sjoerd van Berge Henegouwen, een van de advocaten van Taghi, heeft de rechtbank daarmee "de schijn van vooringenomenheid gewekt".

Andere rechters moeten zich nu over het wrakingsverzoek buigen en een besluit nemen over het al dan niet aanstellen van nieuwe rechters. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren.

Neutraliseren

Voormalig commando Sil A. verklaarde eerder dat hij in 2019 door geheime diensten benaderd werd met de vraag of hij Taghi als voorvluchtige kon 'neutraliseren'. Dat is een verzachtende term voor doodschieten. Het zou ook een optie zijn geweest om de vermeende topcrimineel Taghi door commando's in het geheim uit Dubai te halen. A. is momenteel verdachte in een drugszaak.

Het Marengoproces loopt al jaren. Ook zijn de rechters al meerdere malen gewraakt, alle keren tevergeefs. Vandaag werd de rechtszaak hervat. Een neef van Ridouan Taghi stond terecht voor het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Een vonnis in het omvangrijke liquidatieproces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten laat nog ruim vijf maanden op zich wachten. De geplande uitspraakdatum is 27 februari. Dat heeft de rechtbank eind september bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl