Beveiliging bij rechtbanklocatie De Bunker in Amsterdam tijdens een van de zittingen in het Marengo-proces
NOS Nieuws

Uitspraak in Marengo-proces tegen Taghi in februari

Een vonnis in het omvangrijke liquidatieproces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten laat nog ruim vijf maanden op zich wachten. De geplande uitspraakdatum is 27 februari, heeft de rechtbank bekendgemaakt.

Eigenlijk zou de rechtbank in oktober uitspraak doen, maar volgens de rechters is de zaak te ingewikkeld om die datum te halen. Daarom werd het vonnis eerder al uitgesteld.

De nieuwe advocaten van Taghi, die de opgestapte Inez Weski vervangen, hadden gevraagd om negen maanden uitstel om zich te kunnen inlezen in het dossier. Dat vond de rechtbank te lang.

Laatste woord

Vandaag kreeg kroongetuige Nabil B. de gelegenheid voor een laatste woord in de rechtszaal, maar daarvan zag hij af. Hij wil pas later in de zaak spreken.

Ook de zitting van vandaag was al eens uitgesteld. Dit voorjaar legden de advocaten van de kroongetuige, Onno de Jong en Peter Schouten, onverwacht de verdediging neer. Nabil B. zat daardoor maandenlang zonder juridische bijstand. Onlangs keerde De Jong terug als advocaat van de kroongetuige, maar Schouten haakte definitief af. De reden willen zij niet bekendmaken.

Beveiligingsblunders

Tegen zes verdachten in het Marengo-proces is levenslang geëist. Taghi is een van hen. Het OM ziet hem als opdrachtgever van een reeks moorden tussen 2015 en 2017.

Tegen de kroongetuige is tien jaar cel geëist voor zijn rol bij de criminele organisatie. Dat is een halvering van de 'basiseis', in ruil voor B.'s medewerking met justitie. Als de rechtbank de strafeis overneemt, zou Nabil B. over twee jaar weer vrijkomen.

Zijn verdediging vindt dat hij eerder vrijgelaten zou moeten worden vanwege beveiligingsblunders van het Openbaar Ministerie. Tijdens het proces werden drie mensen uit de kring rond Nabil B. vermoord. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de beveiliging van deze mensen tekortschoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl