Advocaat Onno de Jong
NOS Nieuws

Onno de Jong opnieuw advocaat kroongetuige Nabil B. in Marengoproces

Advocaat Onno de Jong neemt opnieuw de verdediging op zich van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Dat heeft De Jong bevestigd aan de NOS.

De Jong en zijn collega Peter Schouten stonden Nabil B. sinds 2020 bij. Beide advocaten legden de verdediging in maart dit jaar neer. Waarom is niet bekendgemaakt. Vanwege het beroepsgeheim konden ze daar niets over zeggen.

B. zat sindsdien zonder juridische bijstand. Waarom De Jong nu toch weer de verdediging van B. op zich neemt, heeft hij niet gemeld. Ook blijft onduidelijk waarom Schouten niet terugkeert.

Aanslagen

Nabil B. hoorde bij de organisatie van hoofdverdachte Ridouan Taghi, maar stapte in 2017 na een vergismoord naar de politie. Daar legde hij verklaringen af over liquidaties. Toen dat in maart 2018 naar buiten kwam werd zijn broer doodgeschoten.

In 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken officieel geen onderdeel uit van het Marengoproces, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel daarvan gezien.

Marengoproces

Het Marengoproces loopt al jaren en is nu in de afrondende fase. Kroongetuige Nabil B. heeft nog de kans voor een laatste reactie (dupliek) en laatste woord. Dat staat, na twee keer uitstel, op 22 september gepland in De Bunker in Amsterdam-Osdorp. B. zal daar met zijn 'nieuwe' advocaat zijn.

Wanneer de rechtbank uitspraak doet in het Marengoproces is nog niet duidelijk. De uitspraak stond aanvankelijk op 20 oktober gepland, maar in juli liet de rechtbank weten dat die voor onbepaalde tijd is uitgesteld vanwege "de complexiteit van de beraadslaging in de verschillende zaken".

Ook Taghi en twee medeverdachten zaten een tijd zonder advocaten vanwege de arrestatie van advocaat Inez Weski afgelopen april. Zij hebben inmiddels ook nieuwe advocaten. Tegen alle drie de verdachten is door het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl