Bloemen en kaarsen op de plek waar Peter R. de Vries in juli 2021 werd neergeschoten
NOS Nieuws

Advocaten kroongetuige: 'Zonder ruzie en kinnesinne had De Vries nog geleefd'

Als er geen sfeer van ruzie en kinnesinne was geweest tussen het Openbaar Ministerie (OM) en Peter R. de Vries, dan had de misdaadverslaggever nog geleefd.

Dat zegt advocaat Peter Schouten in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de beveiliging van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces.

Nadat bekend was geworden dat B. kroongetuige was, werden zijn broer, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries doodgeschoten.

Peter Schouten, naast strafpleiter ook een goede vriend van De Vries, en advocaat Onno de Jong staan samen de kroongetuige bij in het proces. De advocaten hebben zich samen met Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, sterk gemaakt voor een onafhankelijk onderzoek.

Bureaucratie

"Alles wat fout kan gaan, gaat ook fout bij Peter R. de Vries", zei De Jong. Zo viel de beveiliging van De Jong en Schouten onder de NCTV (de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), terwijl het OM over die van De Vries ging.

Vreemd, volgens De Jong, want feitelijk waren de situaties van de twee advocaten hetzelfde als die van De Vries. Volgens hem waren ze een team van drie, dat samen de verdediging van de kroongetuige op zich nam. Schouten had het in een aanvulling hierop over "een bureaucratische handeling, terwijl er levens op het spel stonden".

De advocaten hebben het idee dat ze zijn tegengewerkt door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Ze spreken van een organisatie die "een kroongetuige behandelt als tegenstander".

Verder hekelen de strafpleiters ook dat zij door het OM niet op de hoogte zouden zijn gebracht van een nieuwe tip over een aanslag. "Wij zijn er goed ziek van dat deze moordopdracht is verzwegen", zegt Schouten.

'Heftig om te lezen'

De Jong had wel verwacht dat het een pittig rapport zou worden: "Maar dat het zo erg zou zijn, wisten wij pas op het moment dat wij de conceptversie van het OVV-rapport onder ogen kregen".

Royce de Vries noemt het rapport "buitengewoon pijnlijk om te lezen". De Vries: "Het is heel heftig om te lezen, het doet me meer dan ik aanvankelijk dacht", zegt hij tegen persbureau ANP. "De fouten die zijn gemaakt, hoe het is verlopen."

Schouten en De Jong hebben het over "gemiste kansen" en verwijten het OM ook arrogantie en incompetentie. Volgens Schouten heeft het rapport pijnpunten naar voren gehaald, maar zijn er nog "losse eindjes".

De advocaten spraken de hoop uit dat het rapport een aanleiding is om zaken te verbeteren en vragen de overheid hier op toe te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl